Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Θαυμάσια έναρξη!!! “Στο περιγιάλι το κρυφό” με “Ψαροπούλα” και σπουδαίες χορωδίες!

Μουσική πανδαισία προσέφερε στους Καλαματιανούς και τους επισκέπτες η συναυλία έναρξης του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, το βράδυ της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2019. Στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα», πάνω από 1.500 ξένοι και Έλληνες φίλοι της μουσικής τραγούδησαν ποίηση Γιώργου Σεφέρη, δηλαδή «Στο περιγιάλι το κρυφό», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη (διασκευή Agneta Sköld / Christian Ljunggren), αλλά και την «Ψαροπούλα» του Δημήτρη Γκόγκου (Μπαγιαντέρα), ενώ ταυτόχρονα χόρευαν τα κορίτσια του «Μελίφωνου» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα πρόβαλε τον πολιτισμό και την τέχνη της, την ώρα που η Καλαμάτα μετατρέπεται σε πρωτεύουσα της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διαγωνισμού Romāns Vanags, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.200 ΧΟΡΩΔΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 13 ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

e

Στην Καλαμάτα, από τις 9 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιείται ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών, που διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός Interkultur. Πρόκειται για μια γιορτή της χορωδιακής μουσικής, στην οποίαν εκπροσωπούνται η Ελλάδα και άλλες 13 χώρες, με 37 χορωδίες (μία δεν ήλθε, διότι τα μέλη της δεν κατόρθωσαν να λάβουν visa), από τις οποίες 19 χορωδίες διαφόρων κρατών του εξωτερικού και 18 από την Ελλάδα, εκ των οποίων 9 είναι Καλαματιανές.
Στη χθεσινή συναυλία έναρξης, η Καλαμάτα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στιγμές από προηγούμενους διαγωνισμούς, αλλά και τις ομορφιές της πόλης, την πεντακάθαρη θάλασσά της και τα πανέμορφα βουνά της, τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα της, μέσα από ένα βίντεο έξι λεπτών, με μουσική που ξεσήκωσε τους χορωδούς και το λοιπό κοινό.
Ακολούθησε η είσοδος των σημαιών από κάθε χώρα, που εκπροσωπείται στο Διαγωνισμό με χορωδία. Τις σημαίες κρατούσαν Καλαματιανές και Καλαματιανοί με παραδοσιακές ενδυμασίες
Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Έλενα Οικονόμου, η οποία κάλεσε καταρχήν στη σκηνή την παιδική και τη νεανική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, τις οποίες διηύθυνε ο Ιβάν Μάτζαρης. Τραγούδησαν τα «Άσπρα καράβια» του Γιάννη Σπανού και το «Εφτά τραγούδια θα σου πω» του Μάνου Χατζιδάκη. Συνολικά, στη σκηνή ανέβηκαν 3 ελληνικές και 3 ξένες χορωδίες, που απέδωσαν τραγούδια εμπνευσμένα από την παράδοσή τους.

ΑΘ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ
ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ»

h

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό (αναγνώσθηκε και στην αγγλική), στον οποίο ανέφερε τα εξής:
«Φίλες και φίλοι της χορωδιακής μουσικής,
Η Καλαμάτα υποδέχεται αυτή τη βραδιά εσάς, τους εκατοντάδες φίλους της χορωδιακής μουσικής, που ήλθατε εδώ από διάφορα μέρη του κόσμου.
Η πόλη μας διαθέτει μεγάλη παράδοση στις καλές τέχνες, μεταξύ των οποίων η μουσική και μάλιστα η χορωδιακή μουσική, την οποία οι κάτοικοι της Καλαμάτας ιδιαίτερα αγαπούν και την ασκούν εδώ και έναν αιώνα.
Ευχαριστώ τον εταίρο μας, το διεθνή πολιτιστικό οργανισμό Interkultur, τον Πρόεδρό του, τον κ. Günter Titsch και τα στελέχη του, με τους οποίους συνεργασθήκαμε άψογα για τη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2019. Με τη βοήθεια όλων σας, ο Διαγωνισμός θα είναι και φέτος πολύ επιτυχημένος.
Αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη της Χορωδιακής Μουσικής, του αείμνηστου Christian Ljunggren, επιτίμου Προέδρου της Interkultur και παλιού φίλου της Καλαμάτας, που έθεσε μαζί με τον Günter Titsch τα θεμέλια αυτού του Διαγωνισμού.
Ευχαριστώ τον πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας και σημερινό Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, που αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια και πρωτοστάτησε στη διοργάνωση των δύο πρώτων Διαγωνισμών, οι οποίοι ήταν πολύ πετυχημένοι. Επίσης, τον ευχαριστώ διότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει από φέτος αυτήν την εκδήλωση και οικονομικά.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων και των κατοίκων της Καλαμάτας, τις χορωδίες που ήλθαν εδώ από άλλες χώρες: από Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ινδονησία, Ισραήλ, Κίνα, Λιθουανία, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ρωσία, Σλοβενία, Σουηδία και, βεβαίως, από την Ελλάδα.
Ευχαριστώ το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο για την πολύτιμη συνεισφορά του.
Θερμές είναι οι ευχαριστίες μας προς όλους τους χορηγούς μας, με πρώτο το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης.
Ευχαριστώ, τέλος, τους δεκάδες εθελοντές μας και όλους εσάς για την παρουσία σας.

ΣΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΄21
ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Η Καλαμάτα απευθύνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο, με τις διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει. Με την ευκαιρία αυτή, επισημαίνω ότι πλησιάζει ο καιρός για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα. Τα μηνύματα του αγώνα για την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους ταυτίζονται με τις αξίες του Διαφωτισμού, που είναι κατά βάση ελληνικές αξίες ήδη από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Όπως καταλαβαίνετε, ο εορτασμός θα είναι λαμπρός, όπως θα είναι λαμπρός και ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας του 2021, χρονιάς που συμπίπτει με την προαναφερθείσα επέτειο.
Εύχομαι καλή επιτυχία στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας!
Καλή διαμονή στην πάντοτε όμορφη και φιλόξενη Καλαμάτα!
Σας ευχαριστώ όλους και κηρύσσω την έναρξη του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας».

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΡΩΜΑ ΑΠΟ ΣΟΥΗΔΙΑ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Ακολούθως, τραγούδησαν η χορωδία Gideonsbergs Vokalensemble από τη Σουηδία και η χορωδία Adhisvara από την Ινδονησία.

R.VANAGS: «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

m

Στη συνέχεια, ανέβηκαν στη σκηνή ο Romāns Vanags, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας και ο τοπικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής Στάθης Γυφτάκης,
Ο κ. Vanags απηύθυνε χαιρετισμό, με απόδοση των λόγων του στην ελληνική από τον κ. Γυφτάκη, στο πλαίσιο του οποίου ανέφερε τα ακόλουθα:
«Αγαπητοί επίσημοι προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί φίλοι της χορωδιακής μουσικής,
Θα ήθελα από την πλευρά μου να σας καλωσορίσω όλους στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας.
Εκ μέρους της Interkultur και με την ιδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σας εκφράζω τη μεγάλη μου χαρά και τιμή να σας υποδεχθώ σε αυτήν την υπέροχη, ηλιόλουστη πόλη, για μερικές φανταστικές μέρες μιας μεγάλης μουσικής γιορτής.
Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σας μεταφέρω τους προσωπικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Interkultur κ. Günter Titsch. Σας εύχεται καλή επιτυχία σε αυτό το σπουδαίο Φεστιβάλ. Είναι σίγουρος πως θα απολαύσετε τον ήλιο, τα αξιοθέατα της περιοχής και, φυσικά, όλα τα κονσέρτα και τους διαγωνισμούς.
Θυμάμαι πολύ καλά τα δύο προηγούμενα Φεστιβάλ και τώρα είμαι ευτυχής που το Φεστιβάλ συνεχίζεται για 3η φορά και πιστεύω πως σε δύο χρόνια θα συναντηθούμε και πάλι στην Καλαμάτα.
Οι επιτυχημένες διοργανώσεις του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα – μπορώ να σας το βεβαιώσω – την καθιστούν σιγά σιγά πρωτεύουσα της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα. Η χορωδιακή μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσεις γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και το αποδεικνύετε με την παρουσία σας εδώ: 37 χορωδίες από 14 χώρες έχουν έρθει στην Καλαμάτα για να διαγωνιστούν, να δώσουν συναυλίες, να μοιραστούν τη μουσική τους και να γνωριστούν μεταξύ τους.
Ένα τέτοιο Φεστιβάλ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τους σπουδαίους συνεργάτες μας και θα ήθελα γι’ αυτό να ευχαριστήσω θερμά το Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, τον πολύ καλό μας φίλο, νυν Περιφερειάρχη και πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο».
Ο κ. Vanags εξέφρασε, επίσης, θερμές ευχαριστίες προς τον Στάθη Γυφτάκη για την καλή συνεργασία και ο κ. Γυφτάκης ανταπέδωσε.
Στη συνέχεια, ο κ. Vanags προσέθεσε τα εξής, απευθυνθείς προς τους χορωδούς και τους μαέστρους: «Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και καλή επιτυχία. Γνωρίζω καλά τη σκληρή προετοιμασία, τις πολλές πρόβες που έχετε κάνει για να προετοιμαστείτε γι’ αυτό το Φεστιβάλ. Τώρα, αγαπητοί φίλοι, ήλθε η ώρα να απολαύσετε τα αποτελέσματα της δουλειάς σας στον διεθνή κόσμο της χορωδιακής μουσικής.
Και μην ξεχάσετε να απολαύσετε τις παραλίες, τη θάλασσα, να γευθείτε τις διάσημες ελιές της Καλαμάτας και, φυσικά, τον ήλιο».

ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ!

Κατόπιν, τη σκυτάλη έλαβε η χορωδία Kulturno Umetniško Društvo Duri Col, από τη Σλοβενία, ενώ η βραδιά έκλεισε με όλους τους χορωδούς και το κοινό να τραγουδούν από κοινού την «Ψαροπούλα», ενώ στο σκοπό της χόρεψαν τα κορίτσια του «Μελίφωνου», και να μεταφέρονται «Στο περιγιάλι το κρυφό», συνοδεία της παιδικής και νεανικής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας «Ορφεύς», της Λαϊκής Ορχήστρας Καλαμάτας και του Λουκά Γεώργα στο πιάνο, υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Σημειώνεται πως οι χορηγοί του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας 2019 είναι:
• το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
• η Περιφέρεια Πελοποννήσου ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
• η WIND
• η ΑΙΓΕΑΣ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου
• η ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ.