Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Καιρός Μαΐου: Μετά τον καύσωνα, πτώση θερμοκρασίας-ρεκόρ -Οι χαμηλότερες των τελευταίων 10 ετών

Οι βροχές, η πτώση της θερμοκρασίας και το «φθινοπωρινό» σκηνικό του καιρού, έφεραν χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής σε όλη τη χώρα, ενώ πάγωσαν και οι θάλασσες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το meteo, του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετά το σοβαρό επεισόδιο καύσωνα της θάλασσας, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου με το άστατο σκηνικό του καιρού η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας υποχώρησε έως και 5°C σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Ο καιρός άλλωστε, παρέμεινε βροχερός και με χαμηλές θερμοκρασίες και το Σαββατοκύριακο. Ένα σκηνικό που φαίνεται πως οφείλεται εν μέρει και στην «ψυχρή λίμνη» που επηρέασε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Που πάγωσαν οι θάλασσες μετά τον άστατο καιρό

Σύμφωνα με το meteo, η μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας παρατηρείται νοτίως της Ρόδου, της Κρήτης και στο Ιόνιο, δυτικά της Πελοποννήσου. Στις 20 Μαΐου με τον καιρό να είναι ζεστός, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας ξεπερνούσε τοπικά τους 25°C στα Δωδεκάνησα και στο Λιβυκό Πέλαγος, ενώ 10 ημέρες αργότερα, στις 30 Μαΐου, δεν ξεπερνούσε τους 20-21°C, περίπου 1-2°C κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μεταβολές της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με το meteo.
Το φαινόμενο αυτό του καιρού εξηγείται λόγω των ακραίων συνθηκών καύσωνα που προηγήθηκε και στις καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν με τις παρατεταμένα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Εντύπωση άλλωστε προκάλεσε και η σφοδρή χαλαζόπτωση, πρωτοφανής για τα δεδομένα του καιρού τέτοια εποχή, στην Ξάνθη.

Καιρός: Χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφουν ρεκόρ δεκαετίας
Τις ιδιαίτερα θερμές ημέρες του δεύτερου δεκαημέρου του Μαΐου, ακολούθησε μια πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σαν σκηνικό του καιρού, η οποία καταγράφηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως φαίνεται σε χάρτες που ανάρτησε το meteo, οι αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας για την Τετάρτη 27/05 και την Πέμπτη 28/05 από την μέση τιμή του Μαΐου των τελευταίων 10 ετών είναι πρωτοφανής.

Εντυπωσιακή είναι η πτώση της θερμοκρασίας στον σταθμό καταγραφής του καιρού στα Τρίκαλα, όπου η μέγιστη θερμοκρασία την Τετάρτη 27/05 ήταν 11.9 βαθμούς χαμηλότερη από την μέση τιμή του Μαΐου.
Πηγή: iefimerida.gr