Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Καλή η σεζόν για την ντομάτα – Προβλήματα ζήτησης και τιμών αντιμετώπισε το αγγούρι

Με τους καλλιεργητές να συγκομίζουν τις ποσότητες της προηγούμενης φύτευσης για να προχωρήσουν στις νέες φυτεύσεις του Ιανουαρίου, η περίοδος που ολοκληρώθηκε για τη θερμοκηπιακή ντομάτα και το αγγούρι της Πελοποννήσου, δεν είχε ιδιαίτερα καλλιεργητικά προβλήματα.

Στην περιοχή της Τριφυλίας, που αποτελεί σημαντικό κέντρο θερμοκηπιακής καλλιέργειας, υπήρχαν μόνο αρχικά προβλήματα καρπόδεσης στην ντομάτα, λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Η παραγωγή της ντομάτας ανέρχεται σε περίπου 10.000 τόνους, έναντι των 12.000 τόνων αγγουριού.

Τα μέτρα φυτοπροστασίας των παραγωγών σε Τριφυλία και Αργολίδα κάλυψαν τις καλλιέργειες από σημαντικές προσβολές. «Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο οι παραγωγοί θα πρέπει να λαμβάνουν μια σειρά μέτρων φυτοπροστασίας συντονισμένα, αρχίζοντας από την τοποθέτηση προθαλάμου στην είσοδο του θερμοκηπίου, ενώ και στα παράθυρα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντομολογικά δίχτυα προκειμένου να αποφεύγεται η είσοδος των επιβλαβών εντόμων», επεσήμανε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας. Στην περιοχή της Αργολίδας, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Παπανδριανό, γεωπόνο και καλλιεργητή στο Δρέπανο, «η ντομάτα κατέγραψε μία καλή παραγωγή, χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα από την Tuta Absoluta, την οποία ελέγχουμε», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ντομάτα είχε μια σταθερή εμπορική πορεία, εμφανίζοντας διαρκή ζήτηση, χωρίς να υπάρχει σε καμία φάση πλεόνασμα ή έλλειψη στις αγορές. Αντίθετα, το αγγούρι παρουσίασε σκαμπανεβάσματα τόσο στη ζήτηση όσο και στην τιμή για τους παραγωγούς της Τριφυλίας. Σε ό,τι αφορά την ντομάτα της ίδιας περιοχής, η τιμή κυμαίνεται από 0,80 έως 1,20 ευρώ, ενώ στην περιοχή της Αργολίδας κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,30 ευρώ το κιλό.

Το αργολικό αγγούρι κράτησε μία σταθερή τιμή καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, περίπου στα 0,50 ευρώ το ζευγάρι, ωστόσο «σε εμάς, η τιμή του αγγουριού επηρεάζεται από την παραγωγή της Τριφυλίας» σχολίασε ο Β. Παπανδριανός. Μεταξύ 0,20 έως 0,40 ευρώ το ζευγάρι κυμαίνεται η τιμή αγγουριού για τους παραγωγούς της Τριφυλίας.

Από την παραγωγή της Αργολίδας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κύριος όγκος κατευθύνθηκε στην εσωτερική αγορά. Το ίδιο ισχύει και για τις ντομάτες που παρήχθησαν στην περιοχή της Τριφυλίας, από όπου, ποσότητες αγγουριών εξήχθησαν στις λεγόμενες πρώην ανατολικές χώρες, με κύριο προορισμό τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον Αντ. Παρασκευόπουλο. Υπενθυμίζουμε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο, όπου η παραγωγή αγγουριού ήταν διπλάσια, καταγράφηκαν 200 αναγγελίες εξαγωγών.

www.ypaithros.gr