Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Κατά τον Αύγουστο και ο χειμώνας…

Η μέση πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων τον Ιούλιο στη χώρα μας ήταν περί το 25% και δύσκολα η κατάσταση μπορεί να παρουσιάσει αισθητή βελτίωση τον Αύγουστο. Τούτο αποτελεί δυσοίωνο μήνυμα για επιχειρήσεις, τράπεζες, απασχόληση και κρατικά έσοδα…

Την Παρασκευή που πέρασε  η Τουρκία, μετά την “πόρτα” που έφαγε από την Ελλάδα στο Νότιο Αιγαίο,  επέκρινε έντονα τις “κακοπροαίρετες” ενέργειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα. Στις ακτές της Λιβύης πλέουν τουρκικά πολεμικά ενώ η Άγκυρα μετέχει στον τοπικό εμφύλιο με μισθοφόρους πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

“Το Αμπού Ντάμπι κάνει κάποια πράγματα στη Λιβύη και τη Συρία. Όλα αυτά καταγράφονται. Όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αl Jazeera.

Η Τουρκία θεωρεί τα ΗΑΕ ευκολότερο αντίπαλο στην προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και της οικονομίας, αλλά μάλλον κάνει λάθος…

Ο Ερντογάν έχει διχάσει την Τουρκία και την έχει εμπλέξει σε μια αντιπαράθεση με τις περισσότερες γειτονικές χώρες και απώλεια της τυφλής υποστήριξης από τη Δύση.

Η Τουρκία μετά την Ερντογάν έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι λιγότερο ισχυρή χώρα από την Τουρκία πριν τον Ερντογάν.

Τούτο δεν μοιάζει κατ’ ανάγκη καλό… Η αποσταθεροποίηση μιας χώρας με 80 εκατ. πληθυσμό όμως δεν είναι θετική εξέλιξη ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις γειτονικές της χώρες.

Τούτο αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση για μια χώρα σαν τις ΗΠΑ που για δεκαετίες είναι η ηγέτιδα των δημοκρατιών. Αποτελεί όμως ενδεικτικό  σημείο της κρίσης των καιρών. Καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν ισχυρούς θεσμούς ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας ο απίθανος τύπος που βρέθηκε στην ισχυρότερη θέση του πλανήτη δύσκολα μπορεί να πετύχει τον σκοπό του.

Το πρόβλημα για το μέλλον και την ισχύ του ελεύθερου κόσμου έγκειται στο γεγονός πως κάποιος σαν τον Τραμπ κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος αλλά και στον βαθύ διχασμό της αμερικάνικης κοινωνίας που αποδυναμώνει τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαγόρευσε τη λειτουργία του κινέζικου μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Νωρίτερα είχε θεσπίσει μέτρα στις δυτικές εταιρείες που προμηθεύουν με τεχνολογία κινέζικες εταιρείες όπως η Huawei. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Δύσης ορθώνουν φραγμούς στις κινέζικες επιχειρήσεις και αυτό μοιραία οδηγεί σε μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Ο αποκλεισμός της Κίνας από την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα δεν θα είναι μια κατάσταση χωρίς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία η οποία ούτως ή άλλως λόγω πανδημίας και υψηλού χρέους δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας συνέβαλε κατά 27% στην παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ οι ΗΠΑ την ίδια χρονική περίοδο συνεισέφεραν περίπου 10%.  Ο αποκλεισμός της Κίνας που από γεωπολιτική σκοπιά έχει σημασία για το μέλλον της Δύσης, της δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας δεν θα είναι χωρίς οικονομικό κόστος.

Αυτές είναι μερικές από τις ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε των οποίων κοινός παρονομαστής είναι πως ο Αύγουστος δεν θα είναι ήσυχος μήνας, ούτε και οι επόμενοι…

πηγή: capital.gr  του Κώστα Στούπα