Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Καυγάς Αποστόλου – Μανιάτη στη Βουλή για τις αποζημιώσεις και τους ΤΟΕΒ, μέχρι τέλος Ιουνίου εξόφληση ζημιών 2017

Έντονα διαφώνησαν κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής ερώτησης στη Βουλή την Πέμπτη (24/5), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ζήτησε να μάθει πότε θα δοθούν αποζημιώσεις για ζημιές που έγιναν σε καλλιέργειες το Νοέμβριο του 2017. «Ίσως τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, γιατί έχουμε έναν προγραμματισμό σε όλη την Ελλάδα να πληρώσουμε όλες αυτές τις ζημιές μέχρι τέλος Ιουνίου – θα πληρωθούν και οι συγκεκριμένες ζημιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα του ΑγροΤύπου. Τέλος, για το θέμα των αρδευτικών χρεών και των ΤΟΕΒ, είπε ότι ετοιμάζονται παρεμβάσεις.

«Θα έρθω τώρα στο θέμα που βάλατε για τις ζημιές τον Νοέμβριο του 2017. Ξεχάσατε βέβαια να αναφέρετε ότι υπάρχουν και ζημιές τον Ιούνιο. Για αυτές τις ζημιές του Ιουνίου φαίνεται ότι επειδή υπήρξαν πληρωμές, επειδή υπάρχει μία διαδικασία που ολοκληρώνεται, σκεφτήκατε «ε, τώρα να μην αναφέρουμε και πει ο Υπουργός ότι πληρώθηκαν οι ζημιές του Ιουνίου». Για τις ζημιές, λοιπόν, του Νοεμβρίου ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες.

Έχουν γίνει τρεισήμισι χιλιάδες δηλώσεις. Έχει ήδη ξεκινήσει η κοινοποίηση των πορισμάτων και βεβαίως, γρήγορα – και σας λέω ότι τώρα, ίσως τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, γιατί έχουμε έναν προγραμματισμό σε όλη την Ελλάδα να πληρώσουμε όλες αυτές τις ζημιές μέχρι τέλος Ιουνίου – θα πληρωθούν και οι συγκεκριμένες ζημιές.

Όμως, εγώ οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι ήδη έχουν γίνει οι πληρωμές πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ σε ασφαλιστικά ενήμερους από την προηγούμενη ζημιά.
Και βεβαίως, όσον αφορά τη ζημιά της Μεγάλης Παρασκευής, βρίσκονται σε μία διαδικασία εκτιμήσεων και αυτές θα πάρουν τον δρόμο τους», σημείωσε ο κ.  Αποστόλου.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα Πρακτικά της βουλής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Προχωρούμε στην επόμενη ερώτηση.
Είναι η όγδοη με αριθμό 1586/2-5-2018 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ κ. Ιωάννη Μανιάτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση του Νοεμβρίου του 2017».
Κύριε Μανιάτη, έχετε τον λόγο για δυο λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αυτή η ερώτηση έχει κατατεθεί τέσσερις ή πέντε φορές, έχει αναβληθεί και γι’ αυτό συζητούμε τώρα τη χαλαζόπτωση του Νοεμβρίου 2017. Μας πρόλαβε, όμως, ο καιρός και στις 6 Απριλίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, είχαμε καινούργια χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Άργους Μυκηνών από την περιοχή της Στέρνας, Αεροδρόμιο, Δαλαμανάρα και όλη η ευρύτερη περιοχή. Βερίκοκα, πορτοκάλια, ελιές έχουν πληγεί από το χαλάζι.
Η ερώτηση, λοιπόν, είναι πολύ καθαρή, χωρίς να μας πείτε τα γνωστά τι γίνεται αναφορικά με τη διαδικασία: Πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους οι αγρότες για το χαλάζι του Νοεμβρίου 2017 και πότε θα πάρουν την αποζημίωσή τους για το χαλάζι της Μεγάλης Παρασκευής; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα.
Δεύτερο ερώτημα. Κύριε Υπουργέ, από το 2010 υπάρχει νομοθεσία που ορίζει –και στη συνέχεια εκδόθηκε η υπουργική απόφαση- τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Όμως, τώρα πια, τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, ζούμε τραγικές συνέπειες από την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερη και μεγαλύτερη. Πάγοι, χαλάζι, ανεμοθύελλες, βροχές, πλημμύρες.
Η ερώτηση, λοιπόν, η δεύτερη είναι τι ακριβώς έχετε κάνει μπροστά στην επιδεινούμενη κρίση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω των φυσικών καταστροφών εξαιτίας ακριβώς της κλιματικής αλλαγής, ποια εργαλεία χρηματοδοτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχετε αξιοποιήσει και ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα πω κάτι, διότι αυτό αφορά πια όλη την Ελλάδα. Πριν τέσσερις ημέρες η ΔΕΗ αποφάσισε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Υπάρχει ερώτηση άλλη επ’ αυτού, κύριε Μανιάτη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αφήστε με να τελειώσω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Υπάρχει ερώτηση παρακάτω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: …στο χρόνο μου. Δική μου ερώτηση.
Έκοψε το ρεύμα στους ΤΟΕΒ της Αργολίδας. Έχει κοπεί, λοιπόν, με μονομερή απόφαση της ΔΕΗ σε όλους τους ΤΟΕΒ, στους περίπου δώδεκα χιλιάδες αγρότες της Αργολίδας, το ρεύμα. Γιατί; Διότι δεν δέχεται τον γνωστό διακανονισμό που γίνεται επί χρόνια και έχουμε το εξής τραγικό φαινόμενο που θα έχει κοινωνικές συνέπειες, κύριε Πρόεδρε. Σε έναν ΤΟΕΒ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Το ξέρουμε το θέμα, υπάρχει ερώτηση παρακάτω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αφήστε με να πω μία φράση, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τελείωσε ο χρόνος, τι να κάνω;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δώστε μου δέκα δεύτερα. Για όνομα του Θεού! Αφορά τους αγρότες της πατρίδας μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ξέρω καλύτερα το θέμα, κύριε Μανιάτη, αλλά δεν έχω την ευχέρεια να μιλήσω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όταν, λοιπόν, ένα χωριό έχει πληρώσει, αλλά κάποιο άλλο δεν έχει πληρώσει για διάφορους λόγους, τιμωρούνται και οι αγρότες του χωριού που έχει πληρώσει και οι άλλοι αγρότες.

Το θέμα το έχω κουβεντιάσει και με τον κ. Σταθάκη και έχει σηκώσει τα χέρια. Επειδή εσείς είστε ο Υπουργός που έχει την αρμοδιότητα να προστατεύει την αγροτιά, θέλω να μου πείτε τι ακριβώς θα κάνετε γι’ αυτό το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Σας παρακαλώ, υπάρχει και άλλη ερώτηση παρακάτω.
Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο για τρία λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Από τη μια μεριά λέτε ότι δεν είναι αρμοδιότητά μου και από την άλλη λέτε να απαντήσω. Εγώ θα σας παρακαλούσα το εξής: Να απευθυνθείτε στον αρμόδιο Υπουργό. Εμείς από τη δική μας πλευρά υποστηρίζουμε και πραγματικά αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε μία συζήτηση για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχουν πολλοί ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ σε σχέση με τη ΔΕΗ και να βρούμε μία λύση. Θα πρέπει όμως να βρούμε μία τέτοια λύση στην οποία να μπορέσει και η ΔΕΗ να συμφωνήσει, ώστε να σταθεί και αυτή όρθια και να συνεχιστεί η δυνατότητα των αγροτών να αρδεύουν τις εκτάσεις τους. Δεν είναι εύκολα αυτά.
Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στη συγκεκριμένη δραστηριότητα οι οφειλές σέρνονται από πολύ παλιά και το τονίζω αυτό το πράγμα. Όμως, μας απασχολεί και θα δώσουμε λύση.
Δεύτερον. Πάλι ξεφύγατε. Ενώ έχουμε μία ερώτηση η οποία αφορά συγκεκριμένες ζημιές, ήρθατε στις πρόσφατες ζημιές της Μεγάλης Παρασκευής. Και εσείς συμφωνείτε ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν μας αφήνουν να ηρεμήσουμε, δυστυχώς, ούτε μία ημέρα. Πιστεύετε, όμως, ότι είναι τόσο εύκολο όταν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνονται αλλεπάλληλες συζητήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό χώρο, να έχουμε εμείς συγκεκριμένη πρόταση; Πόσο μάλλον όταν γνωρίζετε ότι πρόκειται για ζημιές που δεν προβλέπονται ω ασφαλιστικοί κίνδυνοι. Πρέπει να μπούμε σε μία διαδικασία αναλογιστικών μελετών. Έχει συσταθεί σχετική Επιτροπή.
Αυτά δεν είναι θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη μία ημέρα στην άλλη και βεβαίως δεν είναι θέματα για τα οποία μπορούμε εμείς να πάρουμε κάποια πρωτοβουλία αν δεν είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά τα πράγματα, γιατί κάποια στιγμή παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και τότε μας χτυπάνε το κουδούνι και μας λένε «τι είναι αυτά που κάνετε; Αυτά είναι παραβιάσεις ανταγωνισμού» και ένα σωρό άλλα ζητήματα. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Θα έρθω τώρα στο θέμα που βάλατε για τις ζημιές τον Νοέμβριο του 2017. Ξεχάσατε βέβαια να αναφέρετε ότι υπάρχουν και ζημιές τον Ιούνιο. Για αυτές τις ζημιές του Ιουνίου φαίνεται ότι επειδή υπήρξαν πληρωμές, επειδή υπάρχει μία διαδικασία που ολοκληρώνεται, σκεφτήκατε «ε, τώρα να μην αναφέρουμε και πει ο Υπουργός ότι πληρώθηκαν οι ζημιές του Ιουνίου». Για τις ζημιές, λοιπόν, του Νοεμβρίου ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες.

Έχουν γίνει τρεισήμισι χιλιάδες δηλώσεις. Έχει ήδη ξεκινήσει η κοινοποίηση των πορισμάτων και βεβαίως, γρήγορα –και σας λέω ότι τώρα, ίσως τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, γιατί έχουμε έναν προγραμματισμό σε όλη την Ελλάδα  να πληρώσουμε όλες αυτές τις ζημιές μέχρι τέλος Ιουνίου- θα πληρωθούν και οι συγκεκριμένες ζημιές.
Όμως, εγώ οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι ήδη έχουν γίνει οι πληρωμές πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ σε ασφαλιστικά ενήμερους από την προηγούμενη ζημιά.
Και βεβαίως, όσον αφορά τη ζημιά της Μεγάλης Παρασκευής, βρίσκονται σε μία διαδικασία εκτιμήσεων και αυτές θα πάρουν τον δρόμο τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Μάλιστα.
Ορίστε, κύριε Μανιάτη, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, κύριε Υπουργέ, όταν απευθύνεστε σε Βουλευτές, θα έχετε συνείδηση ότι απευθύνεστε σε εκλεγμένους από τον λαό. Οι απαντήσεις σας, λοιπόν, θα έχουν τον σεβασμό που αρμόζει σε αυτούς που εκλέγουν οι πολίτες. Το να απαντάτε και να λέτε ότι επί τρεισήμισι χρόνια δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτε για να προσαρμόσετε τις όποιες δικές σας υποχρεώσεις στην κλιματική αλλαγή συνιστά ομολογία αποτυχίας.
Δεύτερον, για να συνεννοούμαστε και μεταξύ μας σε αυτή την Αίθουσα, οι αγρότες εσάς έχουν ως άνθρωπο που προστατεύει την αγροτική παραγωγή. Εγώ τη δουλειά μου την έκανα χθες. Ζήτησα από τον κ. Σταθάκη να παρέμβει στους ΤΟΕΒ, να μην κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα, πολύ περισσότερο όταν μπροστά μας έχουμε το αντικειμενικό γεγονός. Αν δεν καλλιεργήσουν, δεν πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα η ΔΕΗ να πάρει τα λεφτά της.

Ήδη έχουμε καρποπτώσεις. Ήδη έχουμε τεράστια ζημιά στο βερίκοκο, αφού ξέρετε ότι μέρα παρά μέρα πρέπει να ποτίζεται.
Αφήστε, λοιπόν, αυτά τα άλλα, ότι δεν σας αφορά. Σας αφορά και σας παρα-αφορά να έχει νερό για να ποτίσει ο αγρότης.
Και επειδή είστε μία Κυβέρνηση που ήρθε με το σύνθημα «Δεν πληρώνω» -γιατί δικό σας σύνθημα ήταν αυτό- πρέπει να σας πω ότι οφείλετε να δώσετε λύσεις με λογικούς διακανονισμούς που θα μπορούν να τους αντέξουν οι αγρότες, έτσι όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ποτέ η ΔΕΗ μέχρι σήμερα δεν είχε κόψει το ρεύμα στους ΤΟΕΒ. Και πάντα υπήρχε ένας λογικός διακανονισμός.

Εδώ, λοιπόν, έρχεστε και μας λέτε ότι δεν σας αφορά, όταν καταστρέφεται ένας ολόκληρος νομός. Και δεν είναι μόνο ένας νομός, καταστρέφεται όλη η Ελλάδα, γιατί την ίδια πολιτική ακολουθείτε και σε άλλους ΤΟΕΒ.
Θέλω, λοιπόν, ευθέως να μας πείτε τι θα κάνει η Κυβέρνησή σας, εσείς προσωπικά και ο Υπουργός Ενέργειας, για να μπορέσουν με λογικούς διακανονισμούς οι αγρότες της Ελλάδας, οι αγρότες των ΤΟΕΒ της Αργολίδας να ποτίσουν, για να μπορέσουν να αποπληρώσουν.
Δεύτερον, τι θα κάνετε για να μην εξομοιώνονται και οι καλοπληρωτές που έχουν κανονικά πληρώσει μαζί με τους άλλους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν; Διότι έτσι δημιουργείτε κοινωνικά αντανακλαστικά και εμφύλιους σπαραγμούς σε χωριά με πολιτική ευθύνη δική σας.
Και τρίτον, τι θα κάνετε για να δώσετε λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διαρκώς επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής που έχει επιφέρει τέτοιες καταστάσεις, με τις οποίες όλη η Ευρώπη προβληματίζεται, όλη η Ευρώπη προσαρμόζεται και η δική σας Κυβέρνηση μόνο κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως επί τρεισήμισι χρόνια έχει την ευθύνη για τις τύχες του ελληνικού λαού και του αγροτικού κόσμου;

Απαιτούμε, λοιπόν, απαντήσεις ρεαλιστικές, αποτελεσματικές που θα δίνουν ελπίδα και προοπτική στον αγροτικό κόσμο. Αρκετά τους παραμυθιάσατε με τις συντάξεις που θα τους δίνατε και τους έχετε πετσοκόψει και φορολογικά και ασφαλιστικά. Αρκετά!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Μανιάτη, ειλικρινά ο λαϊκισμός σας δεν έχει όρια! Σας γνωρίζω τόσα χρόνια και δεν μπορούσα να φανταστώ έναν άνθρωπο σαν και εσάς όχι απλά να ψεύδεται, αλλά και να επικαλείται στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Πληρώσαμε τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ μέσα σε επτά με οκτώ μήνες, όταν ο μέσος όρος προηγούμενα ήταν πάνω από δώδεκα μήνες και όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι ζημιές είναι αλλεπάλληλες και προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να ικανοποιήσουμε τους αγρότες, γιατί ξέρουμε ότι έχουν πρόβλημα.
Δεύτερον, ειλικρινά δεν ασχοληθήκατε καθόλου με το ερώτημά σας και αρχίσατε τώρα να θέτετε ένα, δύο, τρία θέματα. Αυτό με τους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ μας απασχολεί και ήδη αυτή την ώρα το συζητάμε. Όμως, γιατί δεν λέτε ότι τόσα χρόνια υπήρχε η ίδια κατάσταση και ήρθαμε σε ένα σημείο όπου πλέον δεν πάει άλλο και πρέπει να βρούμε μία λύση;
Αυτό κάνουμε εμείς, να δώσουμε μία λύση τέτοια που και η ΔΕΗ θα έχει ένα έσοδο από τη συγκεκριμένη διαδικασία και οι αγρότες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα να αρδεύουν.
Εσείς, που διαχειριζόσασταν επί τόσα χρόνια όλα αυτά τα κονδύλια, ξέρετε, όπως σας είπα προηγουμένως, τι μας κληρονομήσατε; Τρέχουμε αυτήν την ώρα τα διάφορα πακέτα με τους συνεταιρισμούς…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κόβετε το ρεύμα στους αγρότες. Είναι θράσος αυτό. Πρέπει να ντρέπεστε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Μανιάτη, δεν έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Μανιάτη, να μάθετε να σέβεστε. Δεν σέβεστε τον Υπουργό. Σας παρακαλώ μην με αναγκάζετε να μιλάω με τρόπο που δεν είναι σύμφωνος με τον χαρακτήρα μου. Επιτέλους! Ήρθατε εδώ και σηκώσατε την παντιέρα της επανάστασης…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Μανιάτη, αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός, σεβαστείτε τη διαδικασία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Τη διαδικασία τη σέβομαι απολύτως. Τον τρόπο που μιλάει ο Υπουργός δεν σέβομαι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Μανιάτη, ησυχία! Δεν έχετε τον λόγο. Καθίστε κάτω. Τελεία και παύλα! Δεν έχετε τον λόγο!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ήρθατε προετοιμασμένος εδώ για να δημιουργήσετε κατάσταση; Ήρθα να απαντήσω στην ερώτησή σας. Είδα μάλιστα ότι ένα μέρος των αγροτών ήδη έχει ικανοποιηθεί. Ήδη γίνονται οι διαδικασίες για τους υπολοίπους. Και μου σηκώσατε την παντιέρα ότι εμείς καταστρέψαμε τον αγροτικό χώρο;
Ειλικρινά, έχετε γνώση του τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια με τις ενισχύσεις, με τους συνεταιρισμούς τα προηγούμενα χρόνια; Έχετε γνώση τι έμεινε σε αυτόν τον χώρο, όπου προσπαθούμε να βρούμε μια οργανωμένη ομάδα και δεν μπορούμε, διότι παντού είχε διαχυθεί μια κακοδιαχείριση, μια σπατάλη, η οποία έφτανε και στα ποινικά όρια;

Σας παρακαλώ, λοιπόν, αν θέλετε πραγματικά, να βοηθήσετε τον αγροτικό χώρο, γιατί έχει ανάγκη και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια αυτήν την ώρα. Είναι πολλά τα προβλήματα. Όμως -πιστέψτε με- πότε υπήρχε σε αυτόν τον χώρο μια διαχείριση των ενισχύσεων σαν τη σημερινή; Ακούσατε εσείς τον κόσμο να λέει ότι δεν πληρώνεται έγκαιρα, ότι δεν φροντίζουμε; Γιατί σηκώνετε μια παντιέρα, πόσω μάλλον, όταν βρισκόμαστε σε μια ώρα που συζητάμε προβλήματα κοινής αγροτικής πολιτικής, συζητάμε θέματα, στα οποία πρέπει να υπάρχει μία ομόνοια, μια κοινή συμπόρευση η οποία έχει ήδη επιτευχθεί σε πολλά ζητήματα και έρχεστε εσείς σήμερα να σηκώσετε την παντιέρα του επαναστάτη;

agrotypos.gr