Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Καύσωνας ξανά από Τετάρτη μαζί με αφρικανική σκόνη

Πρόσκαιρη θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο στη χώρα μας , καθώς οι αέριες μάζες που βρίσκονται στη Κεντρική Μεσόγειο θα κινηθούν ανατολικότερα και θα ανεβάσουν και πάλι τη θερμοκρασία από την Τετάρτη και για ένα τριήμερο σε πολύ υψηλές τιμές.

Καύσωνας ξανά από Τετάρτη μαζί με αφρικανική σκόνη

Στον παραπάνω χάρτη διακρίνονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες που σήμερα βρίσκονται στη Κεντρική Μεσόγειο με τιμές κατά 8 με 10 βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή που έχουν την τάση να κινηθούν ανατολικότερα και να μας επηρεάσουν .Στον χάρτη διακρίνονται με μπλε χρωματισμό οι δροσερές μάζες στο Ανατολικό Αιγαίο τις Ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Όλο αυτό το μέγιστο των υψηλών θερμοκρασιών θα περάσει πάνω από τη χώρα μας το τριήμερο Τετάρτης –Παρασκευής που και πάλι θα έχουμε νέα κορύφωση του καύσωνα με ανάλογες περίπου τιμές με τον προηγούμενο . Η μόνη διαφορά θα είναι ότι με το δυτικό ρεύμα που θα επικρατήσει, θα έχουμε πολλές πλέον περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδος να επηρεάζονται από τους δυτικούς καταβατικούς ανέμους. Την Τετάρτη κατά μέσο όρο στα ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου όπως σημειώνει και η ΕΜΥ στην πρόγνωση πολλών ημερών.
Καύσωνας ξανά από Τετάρτη μαζί με αφρικανική σκόνη

Για μια γρήγορη ματιά για να καταλάβετε με γραφιστικό τρόπο ποιες περιοχές θα έχουν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου σας παραθέτουμε τον προγνωστικό χάρτη της ΕΜΥ όπου οι περιοχές που περιβάλλονται με μωβ χρώμα θα έχουν τιμές μεγαλύτερες των 40 βαθμών . Παρατηρούμε ότι θα επηρεαστεί η Θεσσαλία , όλη σχεδόν η Ανατολική Στερεά και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου , κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα.

Καύσωνας ξανά από Τετάρτη μαζί με αφρικανική σκόνη

Παρακάτω φαίνονται οι αέριες μάζες που από τις ακτές της Λιβύης και της Τυνησίας θα κινηθούν ανατολικότερα και θα μας επηρεάσουν μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο:

Nα σημειώσω ότι κατά την διάρκεια του νέου καύσωνα θα έχουμε και μεγάλη μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στη Κεντρική και τη Νότια Ελλάδα

Το πέρασμα της πολύ θερμής μάζας θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σάββατο , οπότε θα επανέλθουμε σε μια θερμοκρασιακή «κανονικότητα» και σε αυτό θα βοηθήσει και η ευεργετική επίδραση του βοριά που θα επικρατήσει κυρίως στα ανατολικά.

Καύσωνας ξανά από Τετάρτη μαζί με αφρικανική σκόνη

Σε αυτό τον χάρτη μπορούμε να διακρίνουμε ότι για το ερχόμενο Σάββατο οι αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές στην στάθμη των 850 hPa πάνω από την χώρα μας είναι σχεδόν μηδενικές , οπότε αυτό σημαίνει πρακτικά και οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε επίπεδα καλά για την εποχή

Καύσωνας ξανά από Τετάρτη μαζί με αφρικανική σκόνη

www.news247.gr