Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο γεμάτο ελέφαντες!

Ανοίγει τα φώτα και ανακαλύπτει ότι βρίσκεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο ελέφαντες. Ανακουφίζεται προσωρινά, καθώς ψαχουλεύοντας μέσα στο σκοτάδι φανταζότανε, νωρίτερα, τέρατα. Όταν όμως αρχίσει να σκέφτεται ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή οι ελέφαντες μπορεί να αρχίσουν να χοροπηδούν, τον πιάνει ένα αίσθημα… ανασφάλειας. Σκεφτείτε στην θέση των ελεφάντων τους ολιγάρχες και σε αυτή του απρόσκλητου επισκέπτη τον Κυριάκο.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει παλιό χρήμα, δεν υπάρχει κουλτούρα εθνικής αστικής τάξης, επειδή δεν υπάρχει εθνική αστική τάξη. Η ολιγαρχία στην Ελλάδα δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα που συναντά κανείς σε χώρες της Δύσης. Επειδή η Ελλάδα δεν είναι μια δυτική χώρα ή αλλιώς αν είχαμε μία καθωσπρέπει εθνική αστική τάξη, δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει.

Σε αντίθεση με την αίσθηση που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ότι για τα χάλια μας φταίει ο δημόσιος τομέας, η αλήθεια είναι ότι η κακοδαιμονία του δημόσιου τομέα είναι απλά ένα σύμπτωμα της ασθένειας. Η μεγαλύτερη πηγή του προβλήματος, όμως, βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα και για την ακρίβεια στις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πρώτοι που επλήγησαν από την κρίση ήταν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, όσες απ’ αυτές είχαν ως βασική τους οικονομική δραστηριότητα τις δουλειές του δημοσίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μέλος της αφρόκρεμας της πολιτικής ελίτ. Γόνος μιας από τις μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες της χώρας, έχει γνωρίσει από μικρή ηλικία τι εστί ολιχαρχία. Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς αρχηγούς δεν χρειάζεται να χάσει χρόνο για να μάθει ποιος είναι ποιος και ποια είναι τα πραγματικά περιθώρια που έχει το πολιτικό σύστημα να αντισταθεί στους ισχυρούς του χρήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι λίγες μόλις οικογένειες έχουν στα χέρια τους τις επιχειρήσεις κλειδιά της χώρας, media και πανίσχυρες… εταιρικές κοινοβουλευτικές ομάδες!

Ο Κυριάκος μπορεί να κερδίσει την διαπλοκή επειδή ξέρει καλά τους κανόνες του παιγνιδιού. Ή καλύτερα, αντιλαμβάνεται ότι για να έχει ελπίδες να ξεφύγει από την ομηρία της οικονομικής ολιγαρχίας θα πρέπει να «ανοίξει» το παιγνίδι. Να φέρει μεγάλους επενδυτές από το εξωτερικό για να διασπάσει την ισχύ της ολιγομελούς ομάδας που έχει στα χέρια της την οικονομική εξουσία της χώρας. Είναι σαν να έχει κανείς αναλάβει την διοίκηση σε μία εταιρεία και να έχει να «αντιμετωπίσει» στη μία περίπτωση τρεις ισχυρούς και ενωμένους μεταξύ τους μετόχους και στην άλλη περισσότερους από 300 μικρομετόχους. Είναι προφανές ότι στη δεύτερη περίπτωση η διοίκηση θα έχει περισσότερες πιθανότητες να εφαρμόσει τις πολιτικές της.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει καταφέρει να αυξήσει τον αριθμό των μεγάλων παικτών στην Οικονομία, θα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο να ανατραπεί από την ολιγαρχία. Μέχρι τότε, όμως, θα αντιμετωπίσει σημαντικό κίνδυνο. Όχι γιατί ο ίδιος δεν θα είναι καλά προετοιμασμένος για να κυβερνήσει, αλλά διότι η νέα Ελλάδα που ευαγγελίζεται βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα των ολιγαρχών.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ολιγάρχες υπήρξαν οι πιο καλοί και πιστοί σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα. Η τρόικα με το μνημόνιο τους προκάλεσε αρχικά ανησυχία, ότι θα ανατρεπόντουσαν οι συσχετισμοί δυνάμεων. Έτσι βρήκαν καταφύγιο στον Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα ανησυχούν για τον ίδιο λόγο. Η οικονομική ελίτ είναι η πιο οπισθοδρομική δύναμη της χώρας. Είναι ο πιο μεγάλος εχθρός των μεταρρυθμίσεων.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να περιμένει ότι θα του ανοίξουν πολλά νέα μέτωπα. Τους τελευταίους μήνες κάποιοι ενισχύουν το χαρτοφυλάκιό τους με media και δημιουργούν νέες συμμαχίες. Ο δρόμος δεν θα είναι για τον Κυριάκο στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα τον περιμένουν δυσκολίες που θα προέρχονται από ισχυρές αντιδράσεις σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Κι ενώ θα περιμένει κανείς ότι οι αντιδράσεις αυτές θα προέλθουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να προκληθούν από το οικονομικό κατεστημένο. Ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν κοινωνικές ομάδες υπό την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ ως ασπίδα των συμφερόντων, αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Ο Κυριάκος θα μπορεί να πάρει ανάσες και να αισθανθεί ασφαλής μόνο όταν περάσει τον Ρουβίκωνα, όταν έρθουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν ισχυρότεροι παίκτες από τους ήδη υπάρχοντες. Στο μεταξύ, θα πρέπει να αντέξει τα κτυπήματα. Και πρέπει να είναι προετοιμασμένος γι’ αυτό. Τα πισώπλατα μαχαιρώματα αφορούν τους ανυποψίαστους. Ο Κυριάκος δεν μπορεί να ανήκει σε αυτή την κατηγορία…

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]