Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Κορωνοϊός: Τρόμος από το ρυθμό των θανάτων – Πάνω από τέσσερις νεκροί την ώρα στην Ελλάδα

Η πιο «μαύρη» ημέρα από την αρχή της πανδημίας ήταν για την Ελλάδα το Σάββατο (21.11) καθώς καταγράφηκαν 108 θάνατοι σε ένα 24ωρο. Πάνω από τέσσερις συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα. Στα όριά του το σύστημα υγείας. Αυστηρότερα μέτρα θέλουν οι επιστήμονες για να σταματήσει να «θερίζει» ζωές ο φονικός ιός.

Τα αρνητικά ρεκόρ του Σαββάτου (21.11) προκαλούν ανησυχία σε ειδικούς και μη. Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ελλάδα κατέγραψε τριψήφιο νούμερο θανάτων σε ένα 24ωρο. Οι 108 συνάνθρωποί μας που έφυγαν από τη ζωή χάνοντας τη μάχη με τον ιό ήταν οι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Παράλληλα, οι 522 διασωληνωμένοι αποτελούν επίσης αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα.

Τη στιγμή που το lockdown οδεύει στην τρίτη εβδομάδα εφαρμογής του, παρατηρείται πως οι δυο κρισιμότατοι δείκτες δεν υποχωρούν. Εξαρχής οι λοιμωξιολόγοι έχουν εξηγήσει πως ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων θα δείξει την πορεία των μέτρων και πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά.

Προφανώς και οι δυο αυτοί δείκτες είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα και με τον αριθμό των κρουσμάτων, αφού όσο περισσότεροι άνθρωποι νοσούν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για εισαγωγές σε ΜΕΘ και δυστυχώς για θανάτους, συνεπώς για άλλη μια φορά έχει σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες αρχές.

Η δραματική αύξηση του ρυθμού θανάτων στην Ελλάδα

Παράλληλα, ένα από τα πιο «μαύρα» – αλλά και ανησυχητικά – στατιστικά που έχουν προκύψει μετά την εκθετική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή, είναι ο ρυθμός των θανάτων στη χώρα. Ένας δείκτης που επίσης παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τις τελευταίες δυο εβδομάδες, παρότι βρισκόμαστε σε καθεστώς lockdown.

Το Σάββατο (21.11), μάλιστα, παρουσίασε τη μέγιστη τιμή του με πάνω από τέσσερις συνανθρώπους μας να φεύγουν από τη ζωή κάθε ώρα «χτυπημένοι» από τον κορωνοϊο.

Ημερομηνία Θάνατοι Ρυθμός θανάτων λόγω COVID-19
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 34 θάνατοι 1,4 νεκροί/ώρα
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 35 θάνατοι 1,4 νεκροί/ώρα
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 41 θάνατοι 1,7 νεκροί/ώρα
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 41 θάνατοι 1,7 νεκροί/ώρα
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 43 θάνατοι 1,75 νεκροί/ώρα
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 50 θάνατοι 2 νεκροί/ώρα
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 38 θάνατοι 1,5 νεκροί/ώρα
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 38 θάνατοι 1,5 νεκροί/ώρα
Κυριακή 15 Νοεμβρίου 71 θάνατοι 2,95 νεκροί/ώρα
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 59 θάνατοι 2,45 νεκροί/ώρα
Τρίτη 17 Νοεμβρίου 63 θάνατοι 2,62 νεκροί/ώρα
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 60 θάνατοι 2,5 νεκροί/ώρα
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 59 θάνατοι 2,45 νεκροί/ώρα
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 72 θάνατοι 3 νεκροί/ώρα
Σάββατο 21 Νοεμβρίου 108 θάνατοι 4,5 νεκροί/ώρα

Και όσο αυτός ο ρυθμός αυξάνεται, αντί να μειώνεται τα μέτρα θα παραμένουν. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να γίνουν και πιο αυστηρά καθώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τον αριθμό των ΜΕΘ και με τους ανθρώπους που νοσηλεύονται έχοντας προσβληθεί από τον ιό. Ήδη έγιναν, άλλωστε, κι οι πρώτες επιτάξεις σε ιδιωτικές κλινικές έτσι ώστε το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει.

Δεδομένο το νέο lockdown

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι οριστικό πως δεν θα υπάρξει άρση του Lockdown την 1η Δεκεμβρίου όπως ήταν το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης. Μάλιστα, υπάρχουν και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, πως θα υπάρξει παράταση του Lockdown. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, άλλωστε, μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα όπου θα κριθούν πολλά για τη συνέχιση των περιορισμών. Αν αρχίσει να φαίνεται βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ίσως υπάρξει περιθώριο για μια μερική χαλάρωση των μέτρων όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Σε διαφορετική περίπτωση, που θα μιλάμε για το χείριστο σενάριο βέβαια, τα μέτρα θα συνεχιστούν και είναι πολύ πιθανό για ένα χρονικό διάστημα να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά έτσι ώστε να βελτιωθεί η εικόνα και να «ανασάνει» το σύστημα υγείας που… στενάζει από τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Βατόπουλος: Συζητάμε για επιπλέον μέτρα

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η συνέντευξη του Αλκιβιάδη Βατόπουλου στο Newsbomb.gr. Ο καθηγητής μικροβιολογίας σχολίασε πως αν δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων δεν θα υπάρξει, δυστυχώς, μείωση στους διασωληνωμένους και στους νεκρούς που ανακοινώνονται καθημερινά.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως η λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων είναι ένα σενάριο που εξετάζεται. «Κάνουμε συζήτηση για επιπλέον μέτρα, αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολη, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», ανέφερε μεταξύ άλλων. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, πως οι εισηγήσεις από πλευράς επιστημονικής κοινότητας κάθε άλλο παρά χαλάρωση των μέτρων προβλέπουν.

Αντίθετα, επιζητούν πιο αυστηρά μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σύστημα υγείας το οποίο είναι στα… κόκκινα και κανείς δεν είναι σίγουρος πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει.
newsbomb.gr