Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Κράτησε μόνο για λίγο η χαρά στην εαρινή πατάτα με αδικαιολόγητη υποχώρηση τιμής

Πριν καλά καλά προλάβει να µπει στο φουλ της συγκοµιδής, η πορεία της τιµής της πατάτας έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετοί παραγωγοί ένα µήνα νωρίτερα, ότι δηλαδή έπειτα από δύο καλές σχετικά χρονιές, θα ακολουθήσει µια κακή.Για του λόγου το αληθές, η ευρωπαϊκή αγορά πατάτας δεν αφήνει περιθώρια, ειδικά από τόσο νώρις για κάτι τέτοιο, δεδοµένης της έλλειψης που έχει εµφανίσει το συγκεκριµένο προϊόν.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύµφωνα µε πρόσφατο δηµοσίευµα του freshplaza.gr, σε Ολλανδία, Γερµανία, Γαλλία και Ισπανία, παρατηρείται πρωτοφανής για την περίοδο αυτή έλλειψη πατάτας. Μάλιστα, η ζήτηση για την καινούρια σοδειά στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης είναι υψηλή και οι τιµές επίσης.

Ωστόσο στην Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Αχαΐα, η Μεσσηνία και η Ηλεία, αν και η τιµή ξεκίνησε κοντά στα 58 λεπτά το κιλό, µέσα σε ελάχιστες ηµέρες, και πριν η παραγωγή φτάσει στο ζενίθ της, αυτές υποχώρησαν περιπου κατά 10 λεπτά. Τα καλά επίπεδα  τιµών του προηγούµενου διαστήµατος για τις φθινοπωρινές πατάτες, που παρουσίασαν µια µέση τιµή κοντά στα 50 µε 55 λεπτά, έπεισαν αρκετούς παραγωγούς να επιστρέψουν στην πατάτα, ωστόσο και πάλι, σύµφωνα µε πληροφορίες, η µετατόπιση αυτή στην τιµή, που αυτές τις µέρες βρίσκεται στα 48 λεπτά περίπου, δεν δικαιολογείται.

Λίγο πριν το Πάσχα, σύµφωνα µε ρεπορτάζ της Agrenda, η πατάτα θερµοκηπίου ξεπερνούσε τα 65 λεπτά το κιλό. Να σηµειωθεί ότι πέρυσι η αγορά ξεκίνησε µε τιµή περί τα 35 λεπτά το κιλό, επειδή υπήρχαν αποθέµατα τόσο από το Νευροκόπι όσο και από τη Γαλλία. Φέτος, λένε οι παραγωγοί, οι αποθήκες είναι άδειες από χειµωνιάτικη πατάτα. Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, στη ∆υτική Ελλάδα µε µέση απόδοση τους  2,5-3 τόνους το στρέµµα, αυτό ανέρχεται περί τα 800 µε 900 ευρώ.

Με ένα τέτοιο κόστος, τιµές κοντά στα 36 λεπτά το κιλό, εξασφαλίζουν µετά βίας το κόστος της παραγωγής, όπως ενηµερώνουν την Agrenda οι παραγωγοί. Μάλιστα, έµπειρος παραγωγός πατάτας, σε τηλεφωνική επικοινωνία µε την εφηµερίδα µας, ανέφερε πως ακόµη και τιµές κοντά στα 50 λεπτά, δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζουν.

πηγή: www.agronews.gr