Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι ειδικοί την διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα και την συνεχή αύξηση των μολύνσεων… Εκτοξεύτηκε στους 180 ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Τα 204 νέα κρούσματα, τα σχολεία και οι σαφείς οδηγίες μετά τις εξορμήσεις στα νησιά και την εξοχή.
Ο κορονοϊός επιμένει, οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων παραμένουν αυξημένοι (σ.σ. 204 και… σκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα την Πέμπτη, 13.08.2020) και η ανησυχία επιτείνεται. Τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου δείχνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στα πλοκάμια του φονικού ιού και αν δεν τηρηθούν τα μέτρα ίσως να ζήσουμε δυσκολότερες καταστάσεις. Οι ειδικοί μιλούν για δύσκολη κατάσταση, την ώρα που μόνο τις τελευταίες 24 ώρες μετρήσαμε πέντε νεκρούς, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία έχει εκτοξευτεί στους 180. Τρομάζει η επιστροφή στα αστικά κέντρα όσων είχαν πάει διακοπές, καθώς ο κίνδυνος της διασποράς είναι μεγάλος.
Σημαντικές είναι οι επόμενες ημέρες που θα κρίνουν τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων αν σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί. Σε εκκρεμότητα παραμένει το άνοιγμα των σχολείων που μπορεί να καθυστερήσει ή να γίνει κάτω από αυστηρούς κανόνες, όπως για παράδειγμα τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, με το υπουργείο Παιδείας να δίνει ήδη μια πρώτη απάντηση.
«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού»
Η πορεία λοιπόν της επιδημίας έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς κάτι το οποίο δεν έκρυψε ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Είναι μια κατάσταση συναγερμού, μια επικίνδυνη θα έλεγα κατάσταση. Υπάρχει μια δυναμική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία έφτασαν τους 180. Έχουμε διασωληνωμένους σε τριπλάσιο αριθμό, ενώ έχουμε και θανάτους. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα».
Σχετικά με τα μέτρα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υπάρχει επιτήρηση και τήρηση των μέτρων για να επανέλθουμε στα προ έξαρσης επίπεδα, για να έχουμε καλό και ασφαλές το καλοκαίρι και να μπούμε με καλά επιδημιολογικά δεδομένα στο φθινόπωρο που είναι το σημαντικό. Υπάρχει κλιμάκωση και αποκλιμάκωση των μέτρων ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Έχουμε εστίες και περιοχές κόκκινες από γάμους, συναυλίες, γηροκομεία κτλ. Παράλληλα υπάρχει και μια διάχυτη διασπορά παντού πια, στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε όλες τις πόλεις. Μας αναγκάζει να λαμβάνουμε τοπικά περιοριστικά, αλλα και οριζόντια μέτρα».
Φυσικά δεν παρέλειψε να συμβουλέψει και όσους επιστρέψουν από τις διακοπές. «Οσοι έρχονται από διακοπές να προφυλάξουν τους ανθρώπους του περιβάλλοντος και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες από πιθανή μόλυνση εφόσον επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου. Να τηρούν τον χρυσό κανόνα των επτά ημερών μακριά από τους ευάλωτους ανθρώπους».
«Μεγάλος ο κίνδυνος από νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές»
Στους νέους στάθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Alpha. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να σταματήσει η παραπληροφόρηση ότι αν προσβληθεί ένα νέο άτομο δεν υπάρχει πρόβλημα.
«Έχει γίνει σαφές ότι ο ιός μεταδίδεται σε νεαρά άτομα, αλλά όσο αυξάνονται τα κρούσματα μεγαλώνουν και οι νοσηλείες. Πρόκειται για παραπληροφόρηση ότι ένα νέο άτομο δεν έχει πρόβλημα. Μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό στην οικογένεια του και στον χώρο εργασίας του. Όσον αφορά στους φοιτητές αρχίζει σε λίγες ημέρες η εξεταστική. Εμείς θέλουμε να γίνουν οι εξετάσεις, ωστόσο, θα το δούμε αυτό στο τέλος Αυγούστου.
Τα σχολεία έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου… Είναι κρίσιμη αυτή η εβδομάδα όπως και η επόμενη. Η αλλαγή στη συμπεριφορά μας θα κρίνει τα μέτρα.
Είναι ένα δυσμενές σενάριο να αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Είναι κρίμα η προσπάθεια που κάναμε από το Μάρτιο να χαλάσει και να επηρεαστεί η υγεία, η οικονομία και η ανάπτυξη».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μειωθούν και άλλο τα άτομα σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι είπε: «Εάν τα άτομα κρατήσουν τις αποστάσεις και φορούν μάσκα νομίζω ότι μπορεί να έχουμε ευχάριστες εκδηλώσεις. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν έχουμε συγχρωτισμό και συνθήκες μετάδοσης. Είναι θέμα συμπεριφοράς για να αποφύγουμε μια κατάσταση που δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Φυσικά αναφέρθηκε και σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές εκφράζοντας τον προβληματισμό του. «Δεν γνωρίζουμε πόσα άτομα γυρίζουν από διακοπές στις μεγάλες πόλεις. Αν νοσούν ή φέρουν τον ιό χωρίς συμπτώματα μπορούν να τον μεταδώσουν. Αν μπορεί κάποιος γυρίζοντας από διακοπές να μείνει στο σπίτι είναι καλό. Επίσης αν υπήρχε κάποιο κρούσμα στην παρέα του να ελεγχθεί».
«Υπάρχει η σκέψη τα σχολεία να ανοίξουν αργότερα»
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο Star αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων. «Σε αντίθεση με την πρώτη φάση της επιδημίας τώρα είμαστε απείθαρχοι. Υπάρχει η σκέψη τα σχολεία να ανοίξουν αργότερα. Θα εξαρτηθεί από το επιδημιολογικό φορτίο στα τέλη Αυγούστου. Θα είναι δύσκολες οι αποφάσεις αν συνεχίσουμε με αυτά τα νούμερα στα κρούσματα. Ολοι μας πρέπει να δείξουμε μια διαφορετική συμπεριφορά».
Ο κ. Βασιλακόπουλος επανέλαβε με την σειρά του ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό. «Καλό θα ήταν οι νέοι να μην έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους και ειδικά αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Να ξεκαθαρίσω κάτι. Οι νέοι δεν σημαίνει ότι δεν νοσούν ή ότι δεν κινδυνεύουν. Στη χώρα μας έχουμε θρηνήσει τρεις θανάτους νέων ανθρώπων τους προηγούμενους μήνες. Οι νέοι πρέπει να προσέχουν και δεν προσέχουν».
Με πληροφορίες από: Star, Alpha, ANT1, πηγή: newsit.gr