Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Μέχρι 31 Ιανουαρίου παραδόσεις τεύτλων για συνδεδεμένη, πως θα γίνουν έλεγχοι

Θα πρέπει οι παραγωγοί να έχουν παραδώσει τα τεύτλα τους στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021 για να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Αυτό αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο οι παραδόσεις των τεύτλων γίνονται με αργούς ρυθμούς. Σε δηλώσεις που έκαναν στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί τεύτλων από τις Σέρρες, ανέφεραν ότι από τους περίπου 40.000 τόνους, που ήταν φέτος να παραδώσουν στο εργαστάσιο, μόλις οι 9.000 τόνοι έχουν παραδοθεί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζαχαροτεύτλων είναι οι γεωργοί, που καλλιεργούν ζαχαρότευτλα σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχουν συνάψει σύμβαση παράδοσης τεύτλων σε μεταποιητική μονάδα μέχρι 10.07.2020
  • Οι εκτάσεις που συμμετέχουν στη συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να σπέρνονται με πιστοποιημένο σπόρο σποράς, που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπου «τιμολογίου αγοράς» το οποίο επισυνάπτεται στην ΕΑΕ και των αντίστοιχων ετικετών στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε περίπτωση απώλειας του πρωτότυπου «τιμολογίου αγοράς», ο παραγωγός μπορεί να προσκομίσει γνήσιο ευκρινές αντίγραφο , από το αντίστοιχο στέλεχος του προμηθευτή πιστοποιημένου σπόρου, σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων.
  • Να έχουν παραδώσει το προϊόν σε μεταποιητική μονάδα το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021. Κατά παρέκκλιση, σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, το διάστημα μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο, από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στην συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών, το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου 2021.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο