Τρίτη
23
Απρίλιος
TOP

Μαντάς για ασφαλιστικό: Στηρίζουμε την ανάπτυξη – Διασφαλίζουμε τις συντάξεις

«Το βασικότερο μέλημα για εμάς, ήταν να απαντήσουμε στην αγωνία, στην ανασφάλεια, στα ζητήματα που θέτουν οι νέες γενιές, που αναρωτιούνται: “αφού δουλεύω τόσο πολύ και πληρώνω τόσους φόρους και εισφορές, θα μπορέσω κι εγώ να πάρω μία σύνταξη κάποτε ή όλα αυτά θα πάνε χαμένα;” Με αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν, κάθε ενεργός πολίτης όταν θα ολοκληρώσει τον κύκλο του, θα πάρει την μεγαλύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο υπήρξε τα τελευταία χρόνια».

Αυτό ήταν το κεντρικό σημείο της ομιλίας του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά κατά την συζήτηση του νέου ασφαλιστικού νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, το νομοσχέδιο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι, ενώ παράλληλα να ενισχύεται η ανταποδοτικότητα, να παρέχονται κίνητρα παραμονής στην εργασία, να αποτρέπεται η φοροδιαφυγή και να αναζωογονείται το πιο δημιουργικό, πιο παραγωγικό και πιο ζωντανό μέρος της κοινωνίας μας.

Παράλληλα ο κ. Μαντάς επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο Κατρούγκαλου, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα που κρίθηκε αντισυνταγματικό στα κύρια μέρη του, καθώς και ότι απέτυχε τόσο σε επίπεδο συλλογής ασφαλιστικών εισφορών, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, μια και ο συνδυασμός υπέρογκων επιβαρύνσεων φόρων και εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, ενίσχυσε την φοροδιαφυγή και έπληξε την νόμιμη απασχόληση.

Ο κ. Μαντάς επίσης υποστήριξε την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα και τον κατώτατο μισθό, καθώς και την επιπλέον ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος με 0,5% του ΑΕΠ, ενώ ξεκαθάρισε το θέμα με την δήθεν «13η σύνταξη» που μοίρασε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ήταν από την αρχή ξεκάθαρο ότι πρόκειται για επίδομα, το οποίο μάλιστα κάλυψε ένα μεγάλο μέρος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για το 2019.

Τέλος ο κ. Μαντάς αναρωτήθηκε αν η αντιπολίτευση θα έχει το σθένος να υπερψηφίσει τις διατάξεις για τις μειωμένες εισφορές για όλους τους νέους επαγγελματίες, όπως και για την επιστροφή των επικουρικών συντάξεων, την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, τη μείωση των ημερών ασφάλισης για ασφαλιστική κάλυψη και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εργαζόμενες μητέρες.