TOP

Μεγάλη ανατροπή: Τι αλλάζει από σήμερα στις πληρωμές με κάρτα

Αλλαγές σε συγκεκριμένες διατάξεις έρχονται σήμερα, Σάββατο, στις συναλλαγές με POS, μέσω χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών. Από σήμερα θα αρχίσει να ισχύει ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας «για τις υπηρεσίες πληρωμών» (PSD 2). Έτσι, αλλάζουν κάποια πράγματα στις πληρωμές με κάρτες.

Ποιες συναλλαγές αφορούν οι αλλαγές

  • Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS). Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό.
  • Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον «ηλεκτρονικού εμπορίου»(e-commerce). Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου κάρτας, για τις ανάγκες της κάθε συναλλαγής του. Προς το σκοπό αυτό ο αποδέκτης των συναλλαγών με κάρτα (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ) θα πρέπει να συνεργαστεί έγκαιρα με τις επιχειρήσεις-πελάτες του για την χωρίς καθυστέρηση προσαρμογή των συστημάτων του στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.
  • Πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων). Θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών, να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.

www.in.gr