Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Με τα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου οι νέες ασφαλιστικές εισφορές – Πώς θα γίνεται η επιλογή

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα κληθούν οι 900.000 μη μισθωτοί να επιλέξουν την ασφαλιστική κλίμακα που επιθυμούν να πληρώσουν το 2020. Ειδικότερα αν και ο σχεδιασμός ήταν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία μέχρι τέλος Απριλίου τελικά αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου θα σταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια από τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα στην Βουλή και μάλιστα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την Τρίτη ενημερώνει τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η αλλαγή αυτή της τελευταίας στιγμής γίνεται καθώς θα είναι χρονοβόρος στην συνέχεια ο συμψηφισμός που πρέπει να γίνει μεταξύ των εισφορών που θα έχει πληρώσει μέχρι τον Απρίλιο και μετά τον Απρίλιο ανάλογα με την ασφαλιστική εισφορά που θα επιλέξει ο μη μισθωτός.

Ο ασφαλισμένος μπορεί με αίτησή του να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία να επιλέξει κατώτερη.

H αίτηση επιλογής δύναται να υποβάλλεται και ηλεκτρονικά.

Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.

Επίσης με το σχέδιο νόμου θεσμοθετείται χαμηλότερο επίπεδο εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης (τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΑΕΕ) τους.

Με το νέο σύστημα εισφορών θεσπίζονται επτά επίπεδα εισφορών (από το 1ο κατώτατο έως 7ο ανώτατο), αποσυνδεδεμένα από το εισόδημα, από τα έτη ασφάλισης (κλάσεις) και από τον κατώτατο μισθό.

Η πρώτη και υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία για τους προερχόμενους από τον πρώην ΟΑΕΕ και το πρώην ΕΤΑΑ θα ανέρχεται στα 220 ευρώ το μήνα (μαζί με τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας).

Συνεπώς οι επαγγελματίες θα μπορούν από τον Ιανουάριο να πληρώνουν το ελάχιστο 220 ευρώ το μήνα. Οι υπόλοιπες 5 προαιρετικές ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται στα 262 ευρώ, 312 ευρώ, 373 ευρώ, 445 ευρώ και 576 ευρώ.

Οι νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ασφάλιση έως 5 έτη θα μπορούν να καταβάλλουν 136 ευρώ το μήνα εντασσόμενοι στην υποκατώτατη κατηγορία εισφορών του νέου συστήματος.

Την υποκατώτατη εισφορά θα την δικαιούνται όλοι οι νέοι επαγγελματίες και όχι μόνο οι επιστήμονες, ακόμη και όσοι προέρχονται από τον πρ. ΟΑΕΕ.

Πώς να εξασφαλίσετε την καλύτερη σύνταξη

Έστω ότι ένας ασφαλισμένος έχει 30 χρόνια εργασίας και θέλει αλλά 10 χρόνια να συνταξιοδοτηθεί μπορεί να κερδίσει περίπου 120 ευρώ το μήνα αν επιλέξει για τα επόμενα χρόνια την 3η κλίμακα, 176 ευρώ το μήνα αν επιλέξει την 4η κλίμακα και 365 ευρώ αν επιλέξει την 6η κλίμακα.

Έστω ότι ο ίδιος ασφαλισμένος που 30 χρόνια εργασίας και χρειάζεται για να συνταξιοδοτηθεί 5 χρόνια μπορεί να κερδίσει 22 ευρώ το μήνα αν επιλέξει την 3η κλίμακα, 48 ευρώ το μήνα επιπλέον αν επιλέξει την 4η κλίμακα και 135 ευρώ το μήνα αν επιλέξει την 6η κλίμακα