TOP

Μητσοτάκης – Economist: Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες αλλά και για τις παλιές από 1.1.2006

Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες αλλά και για τις παλιές που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποψινή ομιλία του σε δείπνο που διοργάνωσε το περιοδικό Economist.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019 ενώ μίλησε για την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού:

Μητσοτάκης για ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες

Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Εμφανιζόμενος ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του εξέφρασε την “ισχυρή βεβαιότητά του” ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

“Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις. Και, σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητά ότι η συζήτηση αυτή θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πίσω η Ελλάδα της κρίσης και ο… ΣΥΡΙΖΑ

Τονίζοντας πως η Ελλάδα αφήνει πίσω της την αναποφασιστικότητα, ο Πρωθυπουργός είπε πως στη χώρα διαμορφώνονται συνθήκες σταθερότητας και προόδου με την Αθήνα να εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμού, τόλμης και ανάπτυξης.

“Έχοντας βιώσει τραυματικά μία δεκαετή κρίση, διαθέτουμε, πλέον, τη γνώση και τη βούληση, που αποτελούν την πρώτη ύλη της αποφασιστικότητας. Και, νικώντας τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας”, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η Ελλάδα προηγήθηκε σε μία σειρά διεθνών εξελίξεων όπως ότι ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης, που χτυπήθηκε από την κρίση χρέους το 2009 αλλά και μία από τις πρώτες που είδε το πολιτικό της σύστημα να αναδιατάσσεται με διάφορα κόμματα που αναδύθηκαν, σπρώχνοντας όχι μόνο την πολιτική τάξη και την οικονομία, αλλά και την κοινωνία μας στο τέλμα.

“Από το ξέφωτο του ’14 στο τούνελ του Τσίπρα”

Όπως είπε μάλιστα, προς τα τέλη του 2014, όταν η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, τότε η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε και πάλι χρόνια πίσω.”Τώρα ξέρουμε, πλέον, τι ακριβώς συνέβη τότε και ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για την μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να σβήσουν τα ίχνη τους, και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Μπορεί η λήθη να βολεύει μερικούς, όμως ακόμη και παλαιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν.

“Καρφιά” Κυριάκου για την εσωστρέφεια της Κουμουνδούρου

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, στην Ελλάδα έχουμε μία ευχή: “Καλά ξεμπερδέματα!”, δήλωσε επισημαίνοντας πως μετά τις εκλογές του Ιουλίου “ο λαϊκισμός και η καθήλωση ηττήθηκαν και η χώρα διαθέτει, πλέον, ισχυρή κυβέρνηση και σχέδιο για ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η ανάπτυξη της χώρας θα υπηρετηθεί μόνο με επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας, κάτι που όπως είπε εγγυάται η κυβέρνηση.

Ανάπτυξη, επενδύσεις, “κόκκινα” δάνεια

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο όπου στη μία πλευρά του βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο, όπως είπε, θα ανακουφίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία χωρίς να διαταράσσει την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κι αυτές να επανακτήσουν το ρόλο τους ως χρηματοδότες της ανάπτυξης.

Μιλώντας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ήδη ψηφίζεται στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε διατάξεις, που μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρώντας εμπόδια για τους επενδυτές λέγοντας πως στόχος είναι η ανάπτυξη να προέλθει κυρίως από τις επενδύσεις.

Το Ελληνικό και οι άλλες επενδύσεις

Μάλιστα έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων που ξεμπλοκάρουν, όπως το Ελληνικό, η Eldorado Gold και η Cosco. “Το σύνθημά μας είναι «Ανάπτυξη για Όλους». Και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί, να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών”, δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις Υποδομές και την Ενέργεια προβάλλοντας την δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αλλά και την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών ενώ επανέλαβε πως ως το 2028, η χώρα θα απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, οι Ανανεώσιμες Πηγές θα καλύπτουν το 59% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 ενώ θα τονωθεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο – γέφυρα προς τις εναλλακτικές μορφές.

Εργασιακά

Έμφαση έδωσε ο Πρωθυπουργός στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που σύντομα, όπως είπε, θα είναι νόμος του κράτους.

“Μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα θα μπορεί – με τη συμφωνία των εργαζομένων – να εξαιρείται από τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να συνεχίζει τη λειτουργία της και να διατηρεί θέσεις εργασίας. Καταπολεμάμε την αδήλωτη απασχόληση και παρέχουμε κίνητρα για την μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη”, τόνισε.

Φορολογία, εισφορές, επιχειρήσεις

Μιλώντας για τη δημοσιονομική πολιτική χαρακτήρισε κλειδί της τη μειωμένη φορολογία, για επιχειρήσεις και πολίτες. Όπως τόνισε, ήδη το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις πέφτει από το 28% στο 24% και, μετά, στο 20%, στα μερίσματα, η επιβάρυνση μειώνεται από 10% στο 5% ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές περικόπτονται σταδιακά κατά 5% σε ορίζοντα τετραετίας.

Στα φυσικά πρόσωπα ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9% ενώ δίνονται ξεχωριστές φορολογικές ελαφρύνσεις στις νέες οικογένειες και στα παιδιά.

ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρονικές συναλλαγές, τράπεζες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα γίνει, όπως είπε με τρεις τρόπους. Πρώτον, μέσα από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ. Διευκρίνισε πάντως πως η συμβολή του στα δημόσια έσοδα θα αυξηθεί με μία πιο δίκαιη κατανομή, περιλαμβάνοντας και περιοχές που, μέχρι τώρα, φορολογούνταν ελάχιστα.

Δεύτερον, αυξάνεται το ποσοστό των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και τρίτον εισάγεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing), μέτρο που θα λειτουργήσει αρχικά πιλοτικά.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κοινωνική δικαιοσύνη θεμελιώδη για την πολιτική της κυβέρνησής του λέγοντας πως στόχος του είναι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των μισθωτών.

Μιλώντας για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τη βοήθεια του σχεδίου Ηρακλής το οποίο, όπως είπε, θα συμβάλει στην ταχεία και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων.

Έστειλε όμως και το μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει και υγιής συμπεριφορά των τραπεζών στους πελάτες που τις στηρίζουν. Όπως είπε, αύριο θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν.

 Δικαιοσύνη και ψήφος αποδήμων

“Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου. Αλλά και θεσμικής ενδυνάμωσης. Η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Δεν βλέπει εχθρούς, αλλά αντιπάλους. Και αυτοί είναι μόνο τα προβλήματα.

Δεν αντιπολιτευόμαστε την… αντιπολίτευση. Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν το ρόλο. Και προχωράμε μπροστά, ενώνοντας τους Έλληνες. Όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων” είπε ο κ. Μητσοτάκης προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρχει όραμα, ρεαλισμός, σχέδιο και αποτέλεσμα.

www.newsit.gr