Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Νέο πακέτο μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Ισχυρά πλήγματα στην αγορά επιφέρει ο κοροναϊός καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιούνιο οι απώλειες στον τζίρο ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία υποχρεώνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Κατακόρυφη πτώση τζίρου σε τουρισμό και εστίαση

Η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα περιορισμού της έχουν οδηγήσει σε «κατρακύλα» τον τζίρο της αγοράς. Τον Ιούνιο ο τζίρος μειώθηκε κατά 16,4%, κάτι που συνεπάγεται απώλειες των 3,7 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης, όπου καταγράφηκε πτώση 87%, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.

Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου η πτώση έφτασε το 25,1% (-19,8 δισ. ευρώ), με τον τουρισμό και την εστίαση να σημειώνουν πτώση στον τζίρο τους 78,8% (-2,6 δισ. ευρώ).

Νέα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Ένα νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης.

Σε αυτό περιλαμβάνονται η επιμήκυνση της αναστολής των συμβάσεων, η παράταση επιδότησης μισθών – εισφορών, η επέκταση μείωσης ενοικίων, οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, η μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ, καθώς και τα φθηνά κρατικά δάνεια.