Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Να γιατί η σφοδρή κακοκαιρία «έπνιξε» την Καρδίτσα – Η εξήγηση πίσω από την καταστροφή

Ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, εξηγεί στο newsit.gr γιατί η Καρδίτσα βίωσε τόσο έντονα την κακοκαιρία που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας. Δύο νεκροί ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής. Υπεράνθρωπες προσπάθειες των αρχών για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους.

Η Καρδίτσα “σφυροκοπήθηκε” εντονότατα από την σφοδρή κακοκαιρία, με την χώρα να θρηνεί ήδη δύο νεκρούς από τις καταστροφές που προκάλεσε ο απίστευτος όγκος νερού που έπεσε τις τελευταίες ώρες.

Οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές, με τον μετεωρολόγο, Νίκο Καντερέ, να εξηγεί στο newsit.gr το γιατί η Καρδίτσα επλήγη τόσο πολύ από την κακοκαιρία, την ώρα που ο Ιανός “κατεβαίνει” πια στα νότια, πλήττοντας την Αττική και “γράφοντας” πορεία για την Κρήτη.

“Είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο από το μεσημέρι της Πέμπτης άρχισε να επηρεάζει την δυτική Ελλάδα, προερχόμενο από την κεντρική Μεσόγειο όπου και ενισχύθηκε, ενώ την Παρασκευή επεκτάθηκε και έδωσε βροχές και καταιγίδες που ήταν και ισχυρές και συνοδεύτηκαν κατά τόπους και με πλημμυρικά φαινόμενα, επηρεάζοντας βασικά τα νησιά του Ιονίου πελάγους, στην Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες”, τονίζει αρχικά.

Για να συνεχίσει: “Αυτό, λοιπόν, το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό παρέμεινε και την Παρασκευή και το Σάββατο περίπου στο κεντρικό Ιόνιο και επειδή παρέμενε για αρκετό χρονικό διάστημα και συνδυάστηκε με τις υψηλές πιέσεις στη νότια βαλκανική και κυρίως με την σύγκλιση των ανέμων, νοτιοανατολικών και βορειοανατολικών, είχε σαν αποτέλεσμα το μεγάλο ύψος βροχής να πέσει στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, όπου υπήρξαν και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η σύγκλιση αυτών των ανέμων στους ορεινούς όγκους, κυρίως στην Καρδίτσα, σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, με αποτέλεσμα όλος αυτός ο τεράστιος όγκος βροχής να κατέβει και να φτάσει μέσα στην Καρδίτσα. Ήταν καθαρά αυτό το φαινόμενο. Επειδή παρέμεινε την Παρασκευή και το Σάββατο κι επειδή για αρκετό χρονικό διάστημα συνδυάστηκε με υψηλές πιέσεις, ο ορεινός όγκος βοήθησε ώστε η πολλή βροχή να “κατέβει” σε αυτές τις περιοχές.

πηγη