Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Ξανανοίγει ο Αραχωβίτης το φάκελο που αφορά την ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας»

Ξανανοίγει το θέμα της ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας», όπως προκύπτει μετά την συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, του Σταύρου Αραχωβίτη την Τρίτη 13 Νοεμβρίου με ελαιοπαραγωγούς από την Μεσσηνία. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός αμέσως μετά στο «Αgronews» μελετώνται τέσσερις προτάσεις για την τροποποίηση του πλαισίου για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, οι οποίες θα συμπτυχθούν σε μία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Araxwvitis_elaioparagwgoi

Να σημειωθεί ότι οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί, που συνοδεύονταν από την τοπική βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόγλη, έθεσαν στον υπουργό το θέμα της φετινής μειωμένης και υποβαθμισμένης λόγω δάκου παραγωγής, των τιμών και του ΠΟΠ Καλαμάτας.

Με τον υπουργό ως προς το πρώτο σκέλος να υπεραμύνεται του προγράμματος δακοκτονίας, λέγοντας ότι έγινε ότι ήταν επιστημονικά δυνατό για να αναχαιτιστεί η ασθένεια, προσπερνώντας τα ζητήματα που αφορούν στις μειωμένες τιμές παραγωγού.

Έρχεται σύσκεψη στη Μεσσηνία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», κ. Γιώργος Κόκκινος μιλώντας μετά την σύσκεψη στη Βάθη στο Agronews ανέφερε: «το ΠΟΠ Καλαμάτας στην ελιά έχει γίνει γόρδιος δεσμός για τον κλάδο αφού υπάρχουν αρκετά προβλήματα». Και πρόσθεσε: Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς  προκειμένου να μπει σε μια τροχιά η ελιά Καλαμάτας. Πρόθεσή μας είναι λειτουργήσει σωστά το ΠΟΠ. Αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να γυρίσουμε στη Μεσσηνία να συγκαλέσουμε μια ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων και να καταλήξουμε σε μια πρόταση».

Εγγραφή της Ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο

Στην σύσκεψη εκτός του ΠΟΠ Καλαμάτας στην Ελιά συζητήθηκε και το θέμα της ανάκλησης της απόφασης του υπουργείου (που έχει πάρει ΦΕΚ τον περασμένο Φλεβάρη ) με την οποία πραγματοποιήθηκε εγγραφή της Ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς. Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη τόνισαν ότι η απόφαση αυτή  «αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή» και αποφάσισαν να ζητήσουν επίσημα την ανάκληση της. «Αν και ο υπουργός δεν ήταν παρόν στην συζήτηση αυτό που μας είπε πριν αποχωρήσει ήταν να συμφωνήσουμε εμείς και το υπουργείο θα στηρίζει την θέση μας», πρόσθεσε στο Agronews, ο κ. Γιώργος Κόκκινος.

Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Γιάννης Ζωντανός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση», ο κ. Σταύρος Αδαμόπουλος από τον συνεταιρισμό Στέρνας, ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος από τον συνεταιρισμός Καλαμάτας και ο Γιώργος Κόκκινος με έναν ακόμα συνεργάτη του από την Ομάδα Παραγωγών Νηλέας.

του Χρήστου Διαμαντόπουλου, πηγή: www.agronews.gr