Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Οι έντεκα πρόεδροι των ΗΠΑ που μιλούσαν ελληνικά

Πολλοί Αμερικανοί αρέσκονταν στην ιδέα να γνωρίζουν και μια δεύτερη γλώσσα πέρα από την αγγλική. Πολλοί, βέβαια, μιλούσαν περισσότερες.

Όμως, όλο και λιγότεροι Αμερικανοί στην πραγματικότητα μαθαίνουν να μιλούν πολλές γλώσσες. Στην πραγματικότητα, το ερευνητικό κέντρο Pew αναφέρει ότι μόνο περίπου το 25% των Αμερικανών δηλώνουν ότι μιλούν μια γλώσσα πέρα από την μητρική τους.  Και ακόμη και στο Οβάλ Γραφείο, οι δίγλωσσοι πρόεδροι έχουν λιγοστέψει. Ακολουθούν οι πρόεδροι που μιλούσαν και ελληνικά:

Τζον Άνταμς

HUFFPOST

O δεύτερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρώτος που ζούσε στον Λευκό Οίκο – ήξερε να μιλά τρεις γλώσσες από νεαρή ηλικία . Για να τον προετοιμάσει να παρακολουθήσει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οικογένειά του τον προετοίμασε κατάλληλα, μαθαίνοντάς του Γαλλικά και Λατινικά. Ο Άνταμς διδάχτηκε ελληνικά σε ένα σχολείο στο Worcester της Μασαχουσέτης. Και σε μια επιστολή που έστειλε στον Τόμας Τζέφερσον, ο Άνταμς εξέφραζε από τότε την δυσαρέσκειά του ότι λίγοι Αμερικανοί μιλούν αυτές τις γλώσσες.

Τόμας Τζέφερσον

HUFFPOST GR

Μιλούσε Γαλλικά, Ιταλικά, Λατινικά, Ελληνικά και Ισπανικά. Χρησιμοποιούσε ελληνικές φράσεις στις επιστολές που αντάλλαζε με τον Τζον Άνταμς, για να τον εκνευρίζει που εκείνος έστελνε αντίστοιχες λατινικές.

Διέθετε λεξικά, γραμματικές και άλλα βιβλία και για άλλες γλώσσες, όπως Αραβικά, Γαελικά και Ουαλικά, αλλά δεν τις μιλούσε ιδιαίτερα.

Τζέιμς Μάντισον

Στις πρώτες μέρες των Ηνωμένων Πολιτειών, η μελέτη των κλασικών αποτελούσε θεμελιώδες μέρος της εκπαίδευσης κάθε παιδιού. Πολλοί από τους πρώτους προέδρους της Αμερικής μπορούσαν να διαβάσουν τα λατινικά και τα ελληνικά, συμπεριλαμβανομένου του Τζέιμς Μάντισον. Ο Μάντισον έγινε τόσο ικανός και με τις δύο γλώσσες που έκανε συχνά διορθώσεις στα λατινικά κείμενα μελετητών και φιλοσόφων.

Ήξερε πολύ καλά και εβραϊκά.

Τζον Κουίνσι Άνταμς

Ίσως κατέχει το ρεκόρ του προέδρου με τις περισσότερες γλώσσες που κατάφερε να μάθει καθ′ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μιλούσε Γαλλικά, Ολλανδικά, Ρωσικά, Λατινικά, Ελληνικά και Γερμανικά.

Ως παιδί, συνόδευσε τον πατέρα του σε διπλωματικά ταξίδια, σπουδάζοντας γαλλικά και ολλανδικά. Όταν ήταν μόλις 14 ετών, πήγε σε διπλωματική αποστολή στη Ρωσία και υπηρέτησε ως Γάλλος μεταφραστής. Ο Άνταμς διάβαζε πρωτότυπα κείμενα σε λατινικά και αρχαία ελληνικά.  Και έμαθε γερμανικά ενώ υπηρετούσε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρωσία. Αργότερα σπούδασε ιταλικά.

Τζον Τάιλερ

Μιλούσε Ελληνικά και Ιταλικά. Μελέτησε πολλά αρχαία κείμενα κατά την διάρκεια της ζωής του. Η κλασική παιδεία του προήλθε από Σκωτσέζο ιεροκύρηκα.

Και όπως σημειώνεται για τον ίδιο αλλά και για τους προηγούμενους που είχαν κλασική παιδεία: Έπρεπε να μυηθούν στην κλασική εκπαίδευση πριν πάνε κολέγιο.

Τζέιμς Κ. Πολκ

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους προέδρος, ο Πολκ έμαθε μεγάλος τόσο Λατινικά, αλλά και Ελληνικά. Αλλά δεν άργησε να τα καταφέρει.

Όταν εγγράφηκε σε ένα Πρεσβυτεριανό σχολείο, όπου ήταν μεγαλύτερος από τους περισσότερους από τους άλλους μαθητές, δεν είχε κανένα υπόβαθρο στα Λατινικά ή στα Ελληνικά. Ωστόσο, ανέβηκε στην κορυφή της τάξης του και συνέχισε την εκπαίδευσή του στα λατινικά, ελληνικά, στη φιλοσοφία, τη λογική, τη λογοτεχνία και τη γεωγραφία. Στη συνέχεια, ο Πολκ παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, όπου αποφοίτησε με ειδικές διακρίσεις στα κλασικά και τα μαθηματικά.

Τζέιμς Μπιουκάναν

Συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των προέδρων που έμαθαν λατινικά και ελληνικά σε νεαρή ηλικία. (Δυστυχώς, αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει ένας από τους πιο μισητούς προέδρους στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αναφέρει και το Cheatsheet)

Ήταν ο 15ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ήταν ο μόνος πρόεδρος της χώρας που δεν είχε παντρευτεί. Η ανιψιά του Αριέττα Λέιν ήταν η πρώτη κυρία κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ήταν έμπειρος πολιτικός και έγινε Πρόεδρος το 1857.

Στην αρχή της προεδρίας του χαρακτήρισε τη δουλεία ως μη σημαντικό θέμα. Ήταν μια εσφαλμένη απόφαση καθώς οι βόρειοι και οι νότιοι είχαν είδη αρχίσει να διαιρούνται με βάση την άποψη του περί του θέματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διακήρυξε ότι οι Αφροαμερικανοί δεν ήταν Αμερικανοί πολίτες και ότι κάθε Πολιτεία θα μπορούσε να διατηρήσει τη δουλεία ως νόμιμη πράξη. Ο πρόεδρος Μπιουκάναν υποστήριξε αυτή την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Μπιουκάναν επίσης υποστήριξε τα δικαιώματα των ιδιοκτητών σκλάβων να διατηρήσουν τους σκλάβους τους και ήθελε το Κάνσας να υιοθετήσει ένα σύνταγμα που επιτρέπει τη δουλεία.

Ράδερφορντ Χαίηζ

Ακόμη ένας με κλασική εκπαίδευση, δηλαδή με Λατινικά και αρχαία ελληνικά. Ο πατέρας του πέθανε λίγες ημέρες μετά την γέννησή του, οπότε ο θείος του ανέλαβε την εκπαίδευσή του.

Ειδικεύτηκε στα αρχαία ελληνικά. Αποφοίτησε από το Kenyon College και συνέχισε να σπουδάζει νομικά στο Χάρβαρντ. Ανέλαβε την προεδρία στα χέρια του διαδεχόμενος του Οδυσσέα Γκραντ στις 4 Μαρτίου 1877.

Τζέιμς Γκάρφιλντ

HUFFPOST GR

Αμερικανός στην υπηκοότητα, ήταν πολιτικός και πρόεδρος των ΗΠΑ. Πολέμησε κατά τον Αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο (1861-65) στον στρατό των Βορείων και έφτασε στον βαθμό του αντιστρατήγου. Αργότερα παραιτήθηκε από τον στρατό και εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το 1876 έγινε αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εξελέγη στις προεδρικές εκλογές του 1880. Στις 7 Μαρτίου 1881 ανέλαβε καθήκοντα πρόεδρου των ΗΠΑ.

Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1881, λίγους μήνες μετά από επιπλοκές σοβαρού τραυματισμού του, μετά από απόπειρα δολοφονίας του στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης, στις 2 Ιουλίου του ιδίου έτους.

Δεν είναι παράξενο ότι μιλούσε Ελληνικά και Λατινικά. Παράξενο είναι ότι μπορούσε να απαντούσε με το ένα χέρι να γράφει στα λατινικά και το άλλο στα ελληνικά.

Σημειώνεται ότι δίδαξε τις δύο γλώσσες στο Κολέγιο Χίλαμ στο Οχάιο.

Τσέστερ Α. Άρθουρ

Ο Άρθουρ ήταν δικηγόρος στην Νέα Υόρκη. Δύο από τις υποθέσεις του ήταν διάσημες. Η μία επιβεβαίωνε ότι κάθε σκλάβος που ερχόταν στην Νέα Υόρκη αυτομάτως θα ήταν ελεύθερος. Η άλλη έληξε τον φυλετικό διαχωρισμό στα μετρό.

Μετά τη δολοφονία του Τζέιμς Γκάρφιλντ, ο τότε αντιπρόεδρος Τσέστερ Άρθουρ τον αντικατέστησε. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ένα μείζον ζήτημα ήταν το γεγονός ότι οι άνθρωποι τοποθετούσαν τους φίλους τους σε υψηλές πολιτικές θέσεις, αντί για ανθρώπους που άξιζαν τη δουλειά. Το πρόβλημα επιλύθηκε μετά από την απόφασή του να εφαρμόσει τη διαδικασία του τεστ αξιολόγησης σε όσους έκαναν αίτηση για δημόσια θέση και σε περίπτωση που πετύχαιναν, τους προσλάμβανε.

Ήταν κι αυτός ένας από τους προέδρους που μιλούσαν λατινικά και αρχαία ελληνικά.

Γούντροου Ουίλσον

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στράφηκε ενάντια στα μεγάλα οικονομικά κεφάλαια με διάφορα νομοθετικά μέτρα. Η εξωτερική του πολιτική σημαδεύτηκε από τη συνέχιση της επεκτατικής πολιτικής των Η.Π.Α. στην λατινική Αμερική και από την είσοδο των Η.Π.Α. στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Ήταν από τους πρωτεργάτες της Κοινωνίας των Εθνών αλλά παρ′ όλες τις προσπάθειες του δεν κατάφερε να πείσει το Κογκρέσο να ψηφίσει την ένταξη της χώρας στην ΚτΕ.

Ουσιαστικά η άρνηση του Κογκρέσου σήμανε και τη διάλυση της Κοινωνίας των Εθνών. Κατά τη διάρκεια μακράς περιοδείας του στις ΗΠΑ έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και η υγεία του κλονίστηκε σοβαρά. Ανένηψε κάπως αλλά σπάνια έβγαινε πλέον από την προεδρική κατοικία και περπατούσε πάντα με τη βοήθεια μπαστουνιού. Το 1919 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Αν και είχε αδύναμη όραση και δυσλεξία, έμαθε με περίσσεια ευκολία ελληνικά, λατινικά και γερμανικά.

Πάντως ο 21ος αιώνας δεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι οι αμερικανοί πρόεδροι έχουν όρεξη για γνώση. Ο Τζορτζ Μπους μιλά λίγα ισπανικά (ούτε Lower), o Μπαράκ Ομπάμα λίγα ινδονησιακά (δεν θα του χρησιμεύσουν ποτέ) και ο Τραμπ είναι ο νικητής. Μιλά μόνο αγγλικά και αυτά σκάρτα.

(Με πληροφορίες από cheatsheets)

https://www.huffingtonpost.gr/#