Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Οι «Μουσικές του Κόσμου» επιστρέφουν με έμφαση στην ανθρώπινη φωνή

Οι «Μουσικές του Κόσμου», ένας κύκλος εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Τέρψις», επιστρέφουν δυναμικά και φέτος.

Οι «Μουσικές του Κόσμου» θα περιλάβουν σειρά από συναυλίες, διαλέξεις και σεμινάρια αφιερωμένες στην ανθρώπινη φωνή. Η ανθρώπινη φωνή από τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι και σήμερα αποτέλεσε και αποτελεί αφορμή, έμπνευση, λόγο και αιτία για τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του γήινου πολιτισμού.
Ο λόγος, η ποίηση, το τραγούδι, η προσευχή, το γλέντι, η χαρά, ο πόθος, το παραμύθι, ο θρήνος, το μοιρολόι, ο πόνος ,από την στιγμή της γέννησης μέχρι και το τέλος του κόσμου, εκφράζονται και εκφέρονται με τον ήχο της ανθρώπινης φωνής….
Αυτός θα είναι και ο στόχος του φετινού κύκλου… «Η ανθρώπινη φωνή της μοναξιάς και της σιωπής…» όπως έγραψε το 1932, στο συννεφιασμένο Λονδίνο, ο Γιώργος Σεφέρης.
Οι πρώτες συναυλίες του κύκλου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 22 του μήνα, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», από το φωνητικό σύνολο “Ars Musica” από τη Γερμανία.
Στην συνέχεια, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στις 20:00 , «Τρία Κοράκια» θα επισκεφθούν το Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, κουβαλώντας στα φτερά τους Ιστορίες και Μουσικές του μεσαίωνα. Το μουσικό σύνολο “Coloratura Musica Collectiva”, που αποτελείται από τους Γιώργο Παυλάκο – φλάουτα με ράμφος, Ανδριάνα Παπαβασιλοπούλου – σοπράνο, Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου και Γιώργο Κλάδη – κρουστά, συναντά τις ιστορίες της Λίλλυς Τριαντάρη.
Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας θα γεμίσει ιστορίες και παραμύθια που θα «περπατήσουν» στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Στόχος η αναβίωση των εποχών εκείνων που οι ταξιδιώτες κουβαλούσαν στις πραμάτειες τους ιστορίες μαγικές μα κι αληθινές. Ταξιδευτές η Χριστίνα Δίμιζα, ο Σπύρος Τσίρος και η Λίλλυ Τριαντάρη.
Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, πάλι στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στις 20:00, ο Αντώνης Κουφουδάκης θα «κεράσει» Aqua e Vinho (κρασί και νερό…), σε ένα ρεσιτάλ κιθάρας που διοργανώνεται σε συνεργασία με το 8ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας ενώ,
την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», 20 λυρικοί τραγουδιστές, σπουδαστές και απόφοιτοι από την τάξη Μονωδίας της Χριστίνας Γιαννακοπούλου θα τιμήσουν την Ανθρώπινη Φωνή με Άριες, Lieder, Duetti και Trio.
Ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει σε συνεργασία με το 8ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, καθώς το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και ώρα 20:00, ο Αμερικανός κιθαριστής Trevor Gordon Hall θα συνομιλήσει με την Εύα Ατματζίδου, παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη και εναλλακτική εκδοχή της solo ακουστικής κιθάρας.
Ο κύκλος θα συνεχιστεί και μετά τα Χριστούγεννα, προσφέροντας διαφορετικές εκδοχές και προσεγγίσεις της μαγικής Ανθρώπινης Φωνής…
Την καλλιτεχνική διεύθυνση όλου του κύκλου επιμελείται η σοπράνο Κατερίνα Παλαιολόγου.