Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον ιό – Τρεις διασωληνωμένοι κάτω των 40, ανάμεσά τους ένας 25χρονος

Τι κι αν ο αριθμός των κρουσμάτων χτες ήταν αισθητά μικρότερος από το Σάββατο, η ανησυχία των ειδικών όσων αφορά τα ημερήσια κρούσματα και κυρίως τον μέσο όρο ηλικίας τους παραμένει.

Ειδικότερα ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γράφημα του ΕΟΔΥ, το 43,7% των κρουσμάτων ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ το 36,9% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-64 έτη.

Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ, οι 4 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή είναι διασωληνωμένοι τρεις άνθρωποι κάτω των 40. Οι δύο από αυτούς είναι ένας 37χρονος στο «Σωτηρία» και ένας 40χρονος στον «Ευαγγελισμό».

Κατέληξε 39χρονη στο «Λαϊκό»

Σημειώνεται πως χτες μία  γυναίκα 39 ετών κατέληξε χτες στο νοσοκομείο Λαϊκό, λόγω των επιπλοκών του κορoναϊού.

Η γυναίκα  νοσηλευόταν διασωληνωμένη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποκείμενο νόσημα.

Σε κρίσιμη κατάσταση 25χρονος από την Τήνο

Την ίδια ώρα σε  κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση βρίσκεται διασωληνωμένος ένας 25χρονος από την Τήνο, πέντε μέρες αφότου εμφάνισε συμπτώματα κοροναϊού.

Ο νέος, εντοπίστηκε θετικός και μεταφέρθηκε το Σάββατο από την Τήνο, με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, μέσα σε ειδική κάψουλα.

Σύμφωνα με το OPEN, ο 25χρονος παραμένει στη ΜΕΘ του Ασκληπείου της Βούλας ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αναπνευστική του λειτουργία είναι ελαφρώς βελτιούμενη. Όπως αναφέρουν οι γιατροί, ο νέος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Πρώτος θάνατος πρόσφυγα στη χώρα μας

Την τελευταία του πνοή άφησε χτες ένας μετανάστης ο οποίος εντοπίστηκε θετικός στον κοροναϊό και τελικά κατέληξε. Αυτός είναι ο πρώτος θάνατος πρόσφυγα στην χώρα μας από Covid-19, από την αρχή της πανδημίας.

Πρόκειται για έναν Αφγανό, ηλικίας 61 ετών και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος διέμενε στη δομή της Μαλακάσας, εντοπίστηκε θετικός στον κοροναϊό και νοσηλεύονταν στον Ευαγγελισμό.

218 κρούσματα την Κυριακή – 3 θανάτοι

«Ανακοινώνουμε 218 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 39 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17444, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2825 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7242 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 200 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 379 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

«Έχουμε καθημερινά 7-8 εισαγωγές. Είναι σταθερές περίπου, δεν έχουν αυξηθεί. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε πολλές περισσότερες και τρομοκρατηθήκαμε. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός, αλλά παραμένει ψηλά», ανέφερε η Μινά Γκάγκα, πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Γκάγκα στο MEGA: Αυτή είναι η εικόνα στις εντατικές

Αναφερόμενη στο ποια είναι σήμερα η εικόνα στις εντατικές, η ίδια σημείωσε ότι «Υπάρχουν άδεια κρεβάτια. Κάθε φορά που γυρνάει μια μονάδα σε μονάδα για κοροναϊό  μειώνονται κρεβάτια για άλλα προβλήματα. Δεν κινδυνεύουμε αυτή τη στιγμή, αλλά αν οι αριθμοί είναι αυξημένοι όπως την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να κινδυνεύουμε. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν πιστεύουμε στον ιό ή ότι δεν φοράμε μάσκα».

«Τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα όσο προσπαθούμε όλοι μαζί. Αυτό είναι το στοίχημα που έχει φέρει η πανδημία. Το να προσπαθήσουμε και να δουλέψουμε όλοι για όλους. Δεν έχει νόημα αλλιώς. Έχει σημασία το πώς φέρεται ο καθένας από εμάς. Ένα μικρό ποσοστό μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα», τόνισε η κ. Γκάγκα στη συνέχεια.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η. κ. Γκάγκα είπε ότι «Δεν γνωρίζω και ελπίζω ότι δεν θα είναι στο τραπέζι ένα γενικό lockdown. Αν χειροτερέψουν τα πράγματα πολύ, φαντάζομαι ότι θα είναι μία μοιραία λύση. Αλλά δεν το θέλουμε αυτό».

«Σε μέρη που ακόμα και έξω ερχόμαστε σε κοντινές αποστάσεις, είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα. Θα προτιμούσα να το κάνουμε από μόνοι μας αυτό», τόνισε η ίδια σχετικά με το αν θα εφαρμοστεί ως μέτρο η υποχρεωτική καθολική χρήση μάσκας.

«Αυτοί που δεν πιστεύουν, τους παρακαλώ να έρθουν στο νοσοκομείο να δουν τι γίνεται. Ακόμη και αν δεν το πιστεύουν ας το αναλάβουμε σαν μέτρο που προστατεύει τους γύρω μας», είπε κλείνοντας απευθυνόμενοι στους αρνητές του ιού.

www.in.gr