Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Ο άνθρωπος που μετατρέπει γκρίζα κτίρια σε οπτικές ψευδαισθήσεις

Ο Peeta (Manuel Di Rita κατά κόσμο) είναι street artist με βάση του τη Βενετία της Ιταλίας.

Ξεκίνησε τα γκραφίτι το 1993 και όντας μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας EAD crew που εδράζει στη Πάντοβα της Ιταλίας, έχει εξελίξει την τεχνική του αποκτώντας ένα καθαρά προσωπικό ύφος μέσα από τα γεωμετρικά, αναμορφικά σχέδιά του.

Όπως θα δείτε στα παρακάτω καρέ, μετατρέπει τα στατικά κτίρια σε οπτικές ψευδαισθήσεις, ζωγραφίζοντας αφηρημένα σχήματα πάνω τους. Η ψευδαίσθηση εξαρτάται από τη γωνία θέασης.

“Όταν ζωγραφίζω σε τοίχους, ο στόχος μου είναι πάντα να δημιουργήσω ένα διάλογο με τις δομικές και πολιτιστικές παραμέτρους του περιβάλλοντος”, γράφει ο ίδιος στην επίσημη σελίδα του. “Τα γεωμετρικά σχήματά μου αλληλεπιδρούν “ζωντανά” με το περιβάλλον γύρω τους, προκαλούν μια διακοπή της κανονικότητας”, προσθέτει. Και πράγματι, είναι σαν να αιωρούνται ή να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, χάνοντας τη στατικότητά τους.

“Μεταφορικά, θέλω να εξουδετερώσω τις προκαταλήψεις και να προτρέψω προς την εμφάνιση νέων προοπτικών. Ο αναμορφισμός ενσαρκώνει ακριβώς αυτή μου την πρόθεση. Προσπαθώ να αποκαλύψω την παραπλανητικότητα της ανθρώπινης αντίληψης, την πλάνη των οπτικών προσλήψεων προσφέροντας μια τρισδιάστατη παρουσίαση παίζοντας με τη γοητεία της εξαπάτησης”, γράφει ακόμη ο καλλιτέχνης.

“Συνήθιζα να χρησιμοποιώ σπρέι για τους τοίχους και αερογράφο για καμβά, αλλά πλέον χρησιμοποιώ ακρυλικά, βούρτσες και ρολά για τους τοίχους και λάδι για βαφή σε καμβά”, αναφέρει για τα υλικά του. Εκτός από τα γκραφίτι σε κτίρια, ο Manuel ασχολείται και με τη γλυπτική, αποσκοπώντας και εκεί στις τρισδιάστατες απεικονίσεις.

Όλα τα έργα του μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα του στο Instagram, ενώ οι παρακάτω φωτογραφίες δημοσιεύονται από το News 24/7 μετά από σχετική άδεια του καλλιτέχνη.

Το σπίτι οπτική-ψευδαίσθηση στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του καλλιτεχνικού project, Stadt-Wand-Kunst:

Μια ακόμη δημιουργία του στην Πάντοβα της Ιταλίας για τη Biennale Street Art:

Στη Costa Smeralda της Σαρδηνίας. Ακόμη ένα υπέροχο αναμορφικό γκραφίτι:

Από το λιμάνι της Αδελαΐδας στην Αυστραλία:

Στη Μάντοβα της Ιταλίας:

“Χτύπημα” στη Βαρκελόνη:

Το Πανεπιστήμιο Saint Peter στο Jersey των ΗΠΑ μετά το πέρασμα του PEETA:

 

Ένα από τα ομορφότερα έργα του στη μικρή πόλη Καμπομπάσσο της Ιταλίας:

www.news247.gr