Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Ο κανονισμός της EuroLeague επιτρέπει στον Παναθηναϊκό τη μεταβίβαση της άδειάς του

Η επιθυμία του Παναθηναϊκού να αποχωρήσει από τη EuroLeague δίνει τη δυνατότητα στους “πράσινους” να παραχωρήσουν τη θέση, το συμβόλαιο και τις μετοχές τους σε άλλο σύλλογο. Στη… γωνία Βίρτους και Παρτίζαν.

Δεν έσκασε σαν… βόμβα η είδηση της επιστολής του Μάνου Παπαδόπουλου στον Ζόρντι Μπερτομέου, με την οποία ο πρόεδρος της ΚΑΕ ζήτησε την λύση του εγγυημένου συμβολαίου του Παναθηναϊκού και την αποχώρηση των πράσινων από τη EuroLeague.

Η κόντρα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον εκτελεστικό διευθυντή της διοργάνωσης είναι δεδομένη, κρατάει εδώ και πολλά χρόνια, η σχέση των δύο ανδρών έχει περάσει από σαράντα κύματα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά μάλλον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να προκύψει το διαζύγιο που ενδεχομένως να λειτουργήσει ευεργετικά για κάθε μία από τις εμπλεκόμενες σε αυτή την ιστορία πλευρές.

Το ένα δεδομένο που πρέπει να κρατήσει κάποιος, είναι η ρήτρα αποχώρησης από τη EuroLeague. Κάθε μέτοχος που έχει εγγυημένο συμβόλαιο πρέπει να πληρώσει ένα ποσό που φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ για να φύγει από τη διοργάνωση, ωστόσο υπάρχει και ένα δεύτερο δεδομένο που δεν μπορεί να προσπεράσει κάποιος. Δηλαδή το δικαίωμα να παραχωρήσει μια ομάδα την εγγυημένη θέση της και τις μετοχές της, σε άλλον ενδιαφερόμενο. Κάτι που προβλέπεται από τον κανονισμό που έχει ψηφιστεί από τις ομάδες – μετόχους της Euroleague.

Μέχρι να φτάσουμε ως εκεί, ας τα πάρουμε από την αρχή, θυμίζοντας τις δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου την περασμένη Τρίτη.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη:

Η EuroLeague με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μπερτομέου, έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Το γεγονός πως μόνο ο κακός Παναθηναϊκός και ο κακός Γιαννακόπουλος, δεν σημαίνει κάτι. Ποιος να φωνάξει; Ομάδες που ζουν από το κράτος; Ομάδες που ζουν από το 2% από τα έσοδα του ποδοσφαίρου; Η EuroLeague είναι ένα μαύρο κουτί. Οι ομάδες δεν μαθαίνουν που πάνε τα έσοδα και από πού προέρχονται.

Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι κρατάνε όρθια τη διοργάνωση. Φέρνουν τα έσοδα. Εμείς συντηρούμε την EuroLeague. Είναι δυνατόν να μην ξέρεις ποια θα είναι τα έσοδα και ποια η ζημιά; Ποιος είναι αυτός που θα πει πόσα θα συμφωνηθούν ανάμεσα σε δύο άτομα; Όταν οι ομάδες έχουν χάσει το 50% των εσόδων τους, πώς γίνεται να μιλάμε για το 80% και το 85% των χρημάτων στους παίκτες.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, ο εκπρόσωπος της Ρεάλ Μαδρίτης είπε πως “EuroLeague χωρίς τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει”. Πολύ τιμητικό. Ας το πει κάποιος αυτό στον κ. Μπερτομέου. Πιστεύουν ότι μπορούν να μας εκβιάσουν; Είναι υποχρέωση όλων μας να δείξουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται και να κρατάμε ψηλά τις Παναθηναϊκές αξίες. Πόσω μάλλον σε μια διοργάνωση που η ίδια υποτιμάει διαρκώς το προϊόν της. Που βάζουν τόσα εκατομμύρια για να μας κουνάει το δάχτυλο ο Ζόρντι. Μία διοργάνωση που κάθε χρόνο ενημερώνει τις ομάδες για τα λεφτά που θα λάβουν τον Σεπτέμβρο, μια διοργάνωση που είναι ο ορισμός της αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα.

Η EuroLeague επιτέλους βρίσκει ανταγωνιστή. Το BCL είναι η διοργάνωση που έρχεται κι είναι έτοιμη να σβήσει την EuroLeague. Πριν από δύο χρόνια, είχαμε αντιληφθεί πως δεν ήταν ακόμη έτοιμοι. Τώρα πλέον είναι. Ακόμη κι αν η EuroLeague ήταν ο παράδεισος που ονειρεύεται ο Μπερτομέου, προσωπικά θα έπαιρνα την απόφαση για το BCL για να αποδείξουμε πως ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται από κανέναν. Ο Παύλος έχει αποδείξει πως σκληρές αποφάσεις χρειάζονται. Για μένα αυτή η απόφαση είναι μονόδρομος. Επειδή όμως ο Παναθηναϊκός έχει εκατομμύρια φιλάθλους, το πού θα αγωνιζόμαστε του χρόνου πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένο. Ίσως στο τέλος αντί για το μαύρο πρόβατο που θεωρούν τον Παναθηναϊκό, αυτός να είναι ο λύκος. Αυτά για την αγαπημένη μας EuroLeague.

Οι συνθήκες με τις οποίες υπεγράφησαν τα συμβόλαια είναι… λεπτομέρειες. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε και θα σας πω ότι από τη μία πλευρά υπάρχει μια υποτιθέμενη ρήτρα 10.000.000 ευρώ, από την άλλη όμως από τη δουλειά που έχει γίνει από το νομικό επιτελείο μας, μπορώ να σας πω ότι στο τέλος δεν θα πληρώσει ο Παναθηναϊκός την EuroLeague, αλλά θα γίνει το αντίστροφο“.

Η θέληση των πράσινων είναι να αποχωρήσουν “αναίμακτα”, δίχως δηλαδή να πληρώσουν αυτή τη ρήτρα των δέκα εκατομμυρίων. Δουλεύουν εδώ και αρκετό καιρό προς αυτή την κατεύθυνση και μένει να δούμε ποια θα είναι η στάση της EuroLeague. Θα τραβήξει ο Ζόρντι Μπερτομέου το σκοινί στα άκρα; Θα προσπαθήσει να ηρεμήσει την κατάσταση για να κρατήσει τον Παναθηναϊκό στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης; Θα του ανοίξει την πόρτα για να τον αποχαιρετήσει; Προς το παρόν ο Ισπανός δεν θέλει να πάρει θέση, εκτιμά την κατάσταση και τις επόμενες μέρες όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει σε επίσημη δήλωση για το ζήτημα.

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΘΕΣΗΣ,

ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΩΝ

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της EuroLeague “μόνο οι ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο και τρία συναπτά έτη συμμετοχής στη EuroLeague μπορούν να μεταβιβάσουν την άδειά τους σε τρίτο σύλλογο, αφού πρώτα γίνει αποδεκτή μια τέτοια κίνηση από τη γενική συνέλευση και εφ’ όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε αντικατάσταση ομάδας, για οποιονδήποτε λόγο γίνει, προϋποθέτει ο παλαιός σύλλογος να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών του σύμφωνα με τις διαδικασίες και τα κριτήρια που έχουν αποφασιστεί“.

Τι σημαίνουν όλα αυτά, σε πολύ απλά ελληνικά; Ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να μεταβιβάσει το εγγυημένο συμβόλαιό, τη θέση και τις μετοχές του σε οποιονδήποτε σύλλογο μπορεί να ανταπεξέλθει στο επίπεδο της EuroLeague. Η Βίρτους Μπολόνια, για παράδειγμα, θέλει με κάθε κόστος να επιστρέψει στην elite του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έχει γήπεδο που με μικρές τροποποιήσεις μπορεί να γίνει προδιαγραφών EuroLeague, οικονομική ευρωστία, όραμα, βρίσκεται σε πόλη με μεγάλο αεροδρόμιο και μπορεί να γίνει ο αντικαταστάτης των πράσινων. Η Παρτίζαν είναι ακόμα μία ομάδα αυτού του επιπέδου και πλέον μένει να δούμε την αντίδραση του Ζόρντι Μπερτομέου πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

ΠΗΓΗ