Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Ο κύβος ερρίφθη: Διπλές κάλπες το Μάιο

Έτος τριών εκλογικών αναμετρήσεων θα είναι το 2019, καθώς θα πρέπει να συμβούν έκτακτα πολιτικά, οικονομικά ή κοινωνικά γεγονότα προκειμένου να στηθούν κάλπες το 2018.

Η προωθούμενη συμφωνία με τη FYROM, άλλωστε, καθιστά σχεδόν απαγορευτική για το Μαξίμου την προκήρυξη εκλογών το τρέχον έτος, ενώ ούτως ή άλλως ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, προκειμένου να δώσει δείγματα μιας νέας διακυβέρνησης και, κυρίως, να ολοκληρώσει το νέο αφήγημα για το μέλλον της χώρας που θα παρουσιάσει πριν τις κάλπες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Νews 24/7, το Μέγαρο Μαξίμου οδηγείται -όπως διαφαίνεται και από την πρόσφατη σύσκεψη που αναλύθηκαν στον πρωθυπουργό τα αποτελέσματα και οι τάσεις των πρόσφατων δημοσκοπήσεων- σε διπλές κάλπες, με τις εθνικές εκλογές να διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

Ειλημμένη είναι και η απόφαση της κυβέρνησης –παρά τις κάποιες αντίθετες απόψεις που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες ή τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν ακόμα και από ορισμένους κορυφαίους υπουργούς- για μετάθεση των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση από τον Μάιο για τον Οκτώβριο.

Ο «Κλεισθένης» που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα προς συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο (το νομοσχέδιο βρίσκεται σήμερα στην ΚΕΝΕ και αύριο εισάγεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) προβλέπει την διεξαγωγή του Α΄ Γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 και την διεξαγωγή του Β΄ Γύρου (όπου χρειαστεί) την επόμενη Κυριακή, 20 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την κατάτμιση της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών σε τρεις μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, όπως και την κατάτμιση της Περιφέρειας Αττικής σε δυο περιφέρειες. Ενδιαφέρον έχει εάν η αντιπολίτευση, πρωτίστως η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, θα υπερψηφίσουν ή όχι τις σχετικές διατάξεις.

Ο «Κλεισθένης» περιέχει και την πρόβλεψη για σύσταση Επιτροπής Ειδικών, η οποία και θα εισηγηθεί τον τρόπο με τον οποίο θα κατοχυρωθεί το δικαίωμα της ψήφου στους έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας.

Με υπουργική απόφαση, τέλος, η Μακρόνησος φεύγει από την Τζια και στο εξής θα ανήκει στο Δήμο Λαυρίου.

news247.gr