Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Ο Τραμπ καρατόμησε ειδικό γιατί… διαφώνησε με τη χρήση χλωροκίνης κατά του κορονοϊού

Ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πόνταρε πολλά στην ουσία χλωροκίνη για να «νικήσει» τον κορονοϊό και να μπορέσει να «ανοίξει» ξανά τις ΗΠΑ, είναι γνωστό. Αυτό που μέχρι σήμερα δεν ξέραμε ήταν πως έφτασε στο σημείο να διώξει έναν από τους ειδικούς στο χώρο των φαρμάκων γιατί εναντιώθηκε στην άποψή του.

Ο άνθρωπος που καρατόμησε ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο Ρικ Μπράιτ, ο πρώην διευθυντής αμερικανικής δημόσιας υπηρεσίας καθ’ ύλην αρμόδιας για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Ο Μπράιτ εκτίμησε ότι απομακρύνθηκε από τη θέση για πολιτικούς λόγους, επειδή εναντιώθηκε στην ευρεία χρήση χλωροκίνης, ανθελονοσιακού φαρμάκου που ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διαφημίσει επανειλημμένα, μιλώντας για «θείο δώρο» που ίσως «αλλάξει το παιχνίδι».

Ο Μπράιτ διηύθυνε ως πριν από λίγο καιρό την Αρχή Βιοϊατρικής Προχωρημένης Έρευνας και Ανάπτυξης (Biomedical Advanced Research and Development Authority, BARDA) των ΗΠΑ, που συμπράττει με δύο εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν εμβόλια για την πρόληψη της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο SARS-CoV-2 (κορονοϊός). Απομακρύνθηκε από το αξίωμα και μετατέθηκε σε κατώτερη θέση στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Stat.

Ερωτηθείς, την Τρίτη, για την μετάθεση του Μπράιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε πως δεν τον γνωρίζει. «Δεν έχω ακούσει καν το όνομά του. Λοιπόν, κάποιος λέει ότι τον έδιωξαν από μια δουλειά. Ίσως τον έδιωξαν, ίσως όχι. Πρέπει να ακούσετε και την άλλη πλευρά», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Βόμβες» κατά Τραμπ

«Θεωρώ ότι η μετάθεσή μου οφειλόταν στο γεγονός πως επέμενα η κυβέρνηση να επενδύσει τα δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε το Κογκρέσο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία (…) σε λύσεις ασφαλείς, επιστημονικά ελεγμένες, και όχι σε φάρμακα, εμβόλια και άλλες τεχνολογίες η αποτελεσματικότητα των οποίων δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά», τόνισε ο Ρικ Μπράιτ σε γραπτή του δήλωση στους The New York Times.

Ο Μπράιτ, ειδικός στα εμβόλια, είχε διοριστεί επικεφαλής της BARDA το 2016, προτού αναλάβει ο Τραμπ την προεδρία. «Τοποθετούμαι δημόσια διότι πιστεύω ότι για να πολεμήσουμε αυτόν τον θανατηφόρο ιό, πρέπει να μας καθοδηγεί η επιστήμη — όχι η πολιτική, ούτε η ευνοιοκρατία», ανέφερε στο κείμενο.

Αφηγείται πως εναντιώθηκε σε ηγετικά στελέχη του υπουργείου Υγείας, διορισμένα από τον Ντόναλντ Τραμπ, ως προς τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, παλιών ανθελονοσιακών φαρμάκων που έχουν χρησιμοποιηθεί από γιατρούς για την αντιμετώπιση της COVID-19 διεθνώς, χωρίς όμως να έχουν γίνει ακόμη κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν πως πράγματι έχουν αποτέλεσμα, και παρά τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών.

«Συγκεκριμένα, και αντίθετα προς τις ασύνετες οδηγίες» από την πολιτική ηγεσία, «περιόρισα τη γενικευμένη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, που προωθούσε η κυβέρνηση σαν πανάκεια, παρότι δεν είχε καμία επιστημονική απόδειξη», τόνισε ο Ρικ Μπράιτ.

Έκρινε ότι απομακρύνθηκε από τη θέση διότι περιόρισε τη χρήση των σκευασμάτων αυτών μόνο σε ορισμένους ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία, υπό ιατρική επίβλεψη, και αντιστάθηκε στην ευρεία εμπορική διάθεσή του στον γενικό πληθυσμό.

Η αμερικανική κυβέρνηση εντέλει συναίνεσε τα φάρμακα αυτά να χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία. Εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την μετάθεσή του εν μέσω της πανδημίας, ο Μπράιτ σημείωσε ότι θα ζητήσει από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Υγείας να ερευνήσει τον «τρόπο με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση πολιτικοποίησε» το έργο της BARDA και «άσκησε πίεση σε εμένα και άλλους» επιστήμονες, προκειμένου να θησαυρίσουν «εταιρίες με πολιτικές διασυνδέσεις».

«Χαστούκι» στον Τραμπ για τη χλωροκίνη

Την Τρίτη, επιτροπή Αμερικανών ειδικών υπό την αιγίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας συνέστησε στους γιατρούς να αποφεύγουν τη χορήγηση του συνδυασμού της υδροξυχλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης, ενός αντιβιοτικού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ