Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Ο φονικός ιός χτυπά τους νέους, αλλά σκοτώνει τους ηλικιωμένους – Δραματική έκκληση ειδικών

Έκκληση στους νέους κάνουν τις τελευταίες μέρες οι ειδικοί, καθώς αν δεν τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τότε θα βάλουν σε κίνδυνο τους δικούς τους ανθρώπους και κυρίως τους παππούδες και τις γιαγιάδες του.

Παρ’ότι το τελευταίο καιρό ο κοροναϊός χτυπά τους νέους, καθώς τα κρούσματα στο ηλικιακό γκρούπ άνω των 65 έχουν μειωθεί, αυτό δεν σημαίνει πως οι ηλικιωμένοι είναι εκτός κινδύνου.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τα στατιστικά των θυμάτων του τελευταίου διαστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον τελευταίο μήνα 170 ηλικιωμένοι έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό. 

Συγκεκριμένα, από 289 θανάτους που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο ΕΟΔΥ στους 65+, χθες (23/10) -ένα μήνα μετά- άγγιξαν τους 459. Πρόκειται, δηλαδή, για 459 από τα 559 συνολικά θανατηφόρα κρούσματα όλης της χώρας.

Πλέον είναι σαφές λοιπόν πως οι ηλικιωμένοι δεν μολύνονται εύκολα καθώς είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ωστόσο όσοι καταλήγουν από κοροναϊό ανήκουν κυρίως σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων έχουν προσβληθεί μετά από επαφή με νεότερες ηλικιακά ομάδες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κοροναϊό στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έχει αποδείξει ότι ο ιός μεταφέρεται από γενιά σε γενικά, δηλαδή από τα νεότερα μέλη της οικογένειας στα μεγαλύτερα.

“Για εμάς η έκκληση, η παράκληση είναι απέναντι στους νέους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Και προφανώς σχετίζονται και τα στοιχεία αυτά των νέων ανθρώπων και με τη διασκέδαση, αυτή είναι η πραγματικότητα, και με το συγχρωτισμό”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Από την πλευρά του, ο επ. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, πρόσθεσε ότι οι νεότεροι “οδηγούν” την πανδημία,

»Συνεχίζουμε να λέμε, ότι το ηλικιακό γκρουπ των νέων που «οδηγεί» αυτή τη στιγμή την επιδημία, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, διότι κάποιοι από αυτούς δεν το αντιλαμβάνονται ότι το κουβαλάνε και θα μολύνουν τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους», κατέληξε.

www.in.gr