Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Πέντε έξυπνοι τρόποι για να οργανώσεις το budget σου

πάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. Αυτοί που ξέρουν τι θα πει “αποταμίευση” και έχουν πάντα χρήματα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης και εκείνοι που στο τέλος του μήνα μένουν με άδειο πορτοφόλι. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, αν δηλαδή σωστή διαχείριση των χρημάτων σου φαίνεται μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, τότε αυτό εδώ το κείμενο είναι για σένα.

Υπάρχουν μερικά απλά, πλην όμως έξυπνα tips για να οργανώσεις σωστά το μηνιαίο budget σου, να μην “χάσεις την μπάλα” με τα έξοδα και να καταφέρεις να ξεκινήσεις την αποταμίευση.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ

Για να μπορέσεις να οργανώσεις καλύτερα το bugdet σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξεκινήσεις την καταγραφή των εσόδων και των εξόδων σου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να θυμάσαι κάθε ευρώ που ξόδεψες και σε τι, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να καταγράφεις το καθετί. Γι’ αυτό λοιπόν πιάσε χαρτί και μολύβι. Πρώτα απ’ όλα γράψε τα έσοδά σου. Στη συνέχεια υπολόγισε λεπτομερώς τα πάγια έξοδά σου και ξεκίνα να σημειώνεις πού ξοδεύεις τι. Μετακίνηση, ψώνια, διασκέδαση, κλπ.

Στο τέλος του μήνα θα έχεις πλήρη εικόνα του τι πληρώνεις και πού, θα γνωρίζεις τι σε έκανε να ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό σου και ως εκ τούτου θα αποφύγεις λάθους χειρισμούς του μέλλοντος.

Κι αν δεν σ’ αρέσει ο παραδοσιακός τρόπος και είσαι παιδί της τεχνολογίας, αντί για μολύβι και χαρτί πιάσε το smartphone σου και κάνε download το κατάλληλο application. Το “money manager” είναι μια καλή επιλογή και μπορεί να γίνει… ο μάνατζερ των οικονομικών σου. Τα αποτελέσματα της όλης διαδικασίας στο τέλος του μήνα θα σε εκπλήξουν!

ΦΤΙΑΞΕ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

Εναλλακτικός τίτλος: Προσοχή στις σπατάλες. Η ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα για όλους. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζεις τα (οικονομικά) όρια σου προκειμένου να μην υποκύπτεις στους αμέτρητους πειρασμούς που υπάρχουν γύρω σου, στην καθημερινότητά σου. Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να μάθεις να λες “όχι” στον εαυτό σου. Επιπλέον, θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο να φτιάχνεις λίστες. Λίστες με αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι.

Και εξηγούμαστε. Την επόμενη φορά που θα πας για ψώνια και θα δεις ένα πολύ ωραίο παντελόνι, το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου: Το χρειάζομαι πράγματι αυτό; Βασκός στόχος είναι η ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών σου και έπειτα των δευτερευόντων.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΛΑΝΟ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Ναι, η αποταμίευση δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ειδικά στην Ελλάδα του 2018 με τους χαμηλούς μισθούς και την ανεργία. Ωστόσο, αν αποφασίσεις να κάνεις την αρχή, είναι σίγουρο ότι θα θες να συνεχίσεις. Είναι πολύ σημαντικό να αποταμιεύεις χρήματα ακολουθώντας ένα σταθερό πλάνο, προσαρμοσμένο πάντα στην οικονομική σου πραγματικότητα.

Δεν έχει σημασία αν το ποσό που μπορείς να βάλεις στην άκρη κάθε μήνα είναι μικρό ή μεγάλο. Απλές καθημερινές κινήσεις, όπως για παράδειγμα το να σβήσεις τα φώτα πριν βγεις από το δωμάτιο ή να κλείσεις το air condition θα σε βοηθήσουν αρχικά να κάνεις οικονομία και κατ’ επέκταση να αποταμιεύσεις αυτά τα χρήματα που θα ξόδευες.

Μην ξεχνάς και τη λύση του κουμπαρά! Αρκεί ένα ευρώ την ημέρα για να κάνει τη διαφορά. Σκέψου πόσα χρήματα θα έχεις αποταμιεύσει μετά από ένα εξάμηνο χωρίς καν να το έχεις συνειδητοποιήσει!

ΘΕΣΕ ΕΝΑΝ ΣΤΟΧΟ

Ή αλλιώς βρες ένα κίνητρο. Ο στόχος μπορεί να είναι μια αγορά που θες να πραγματοποιήσεις στο μέλλον ή απλά η συγκέντρωση ενός κεφαλαίου για μελλοντική χρήση σε περίπτωση ανάγκης ή και όχι. Ένα υψηλό κίνητρο είναι αρκετό για να κάνει τον καθένα να προσπαθήσει περισσότερο και να ενισχύσει τη θέλησή του να πετύχει.

Θέτοντας (λογικούς) στόχους, το σίγουρο είναι ότι θα αποφύγεις τις σπατάλες και θα προσπαθείς να οργανώσεις καλύτερα το budget σου για την επίτευξή του.

ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ TIMELINE ΤΗΣ Anytime

Είσαι ένας από αυτούς που αντί να πληρώνονται κάθε τέλος του μήνα, πληρώνονται στα μέσα; Και ενώ όλοι οι λογαριασμοί πρέπει να εξοφληθούν στις αρχές του, εσύ κοιτάς το πορτοφόλι και δεν σου περισσεύει τίποτα; Σου έχουμε καλά νέα! Στην Anytime ορίζεις εσύ πότε θα ξεκινάει η ασφάλεια αυτοκινήτου σου και πόσες μέρες θα διαρκεί. Ανάλογα με το περίσσευμά σου. Για 30, 42, 103, 365 μέρες… Για όσες μέρες θέλεις. Ανάλογα με το πόσα χρήματα διαθέτεις και πότε θέλεις να πληρώσεις.

Έτσι, αν το ποσό που μπορείς να διαθέσεις είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, μπορείς να κάνεις ασφάλεια αυτοκινήτου για όσες μέρες θέλεις, επιλέγοντας τις καλύψεις που σε εξυπηρετούν.

Η υπηρεσία timeline της Anytime είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν χρειάζεσαι ασφάλεια για σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ κατάθεση πινακίδας, μεταβίβαση οχήματος, κ.ά.) και σου επιτρέπει να ελέγξεις τα έξοδά σου και να μην ξεφύγεις από τον προϋπολoγισμό σου.

https://www.sport24.gr/