Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Πέτρος Κόκκαλης στο BEST: «Δεν είναι η ώρα να… σκοτωνόμαστε – Nα δημιουργήσουμε μια οικονομία διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε» (video)

Την ευκαιρία «να δημιουργήσουμε μια οικονομία διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε» σημείωσε ιδιαίτερα με φόντο και τις καταστάσεις τις οποίες ζούμε, ο Πέτρος Κόκκαλης. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας στην εκπομπή «διάλογοι» της τηλεόρασης BEST αναφέροντας πως για την στήριξη των επιχειρήσεων απαιτείται μια δημοσιονομική επέκταση και γενναία μέτρα με φοροαπαλλαγές και επιχορηγήσεις, υπογράμμισε πως «δεν είναι η ώρα για να σκοτωνόμαστε» και ανέλυσε τα όσα φέρνει η νέα ΚΑΠ και το παραγωγικό αγροτικό μοντέλο. Κάποια από τα σημεία.

Το σοκ που αφήνει η πανδημία σε κοινωνία και οικονομία

«Είναι πρωτοφανής κατάσταση που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα δίνει όμως και την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε ένα είδος ανάπτυξης….

Το ζήτημα τώρα είναι να ξεκινήσουμε ξανά με μια ανάπτυξη που δεν μας πηγαίνει εκεί… και εννοώ την εντολή να ξαναχτίσουμε καλύτερα και την πρωτοφανή επίσης αντίδραση της ΕΕ να καταρρίψει όλα τα ταμπού που είχε τα προηγούμενα χρόνια να προχωρήσει σε από κοινού δανεισμό και σε ένα πακέτο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σχεδόν 2 δις ευρώ – σε πρώτη φάση – που προφανώς με το δεύτερο κύμα θα χρειαστεί κι άλλη δημοσιονομική επέκταση με σαφή κατεύθυνση προς μια ανθεκτικότερη κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον.

Αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που για τη χώρα μας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία είναι σχεδόν από το ΕΣΠΑ, περίπου 70 δις ευρώ στα επόμενα 7 χρόνια, να δημιουργήσουμε μια ελληνική οικονομία εντελώς διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε.»

Για καθυστερήσεις σε προετοιμασία και ενεργοποίηση των μηχανισμών αντιμετώπισης της πανδημίας

«Κι ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί! Σήμερα, μην ξεχνάμε, έχουμε το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για την πολύ λογική απαίτηση -και του κοινοβουλίου και των υπολοίπων κρατών μελών – τα χρήματα να συνοδεύονται από την ΕΕ να συνοδεύονται από την δέσμευση του σεβασμού των κανόνων του Κράτους Δικαίου. Το ίδιο δεν μπορούμε να κάνουμε, να δίνουμε χρήματα για να επενδύονται σε πράγματα που δυσχεραίνουν την κατάσταση δηλαδή σε  καύσιμα, σε δραστηριότητες που μολύνουν, που μειώνουν την βιοποικιλότητα. Δεν έχει ακόμα τελειώσει αυτή η διαδικασία, κι αφού περάσει το βέτο αυτές τις ημέρες εάν βρεθεί μια λύση, που πιστεύω πως θα βρεθεί, θα πρέπει να περάσει από 27 κοινοβούλια.»

Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης – Θα έρθουν πραγματικοί πόροι στην Ελληνική οικονομία – Θα έχουμε εμπροσθοβαρή τάση;

«Αυτό δεν είναι  πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά της εκάστοτε Ελληνικής κυβέρνησης! Είναι διαχρονικά σε όλα τα χρόνια που είμαστε μέλος της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή η Ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα προσχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι προς έγκριση γύρω στον Γενάρη με τις θέσεις της Κομισιόν. Το ίδιο συμβαίνει και με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που την χώρα μας τα επόμενα 7 χρόνια θα είναι γύρω στα 19 δις ευρώ, όπου για πρώτη φορά έχουμε την τεράστια ευκαιρία να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπου με τον οποίο θα την υλοποιήσουμε. Να έχουμε δηλαδή Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο»

Θα μειωθούν οι πόροι; – Ποια πολιτική πρέπει να χαραχθεί για τον αγροτικό Τομέα;

«Οι πόροι θα παραμείνουν ίδιοι. Ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα ο μεταβατικός κανονισμός, δηλαδή νέα χρήματα με τους παλιούς κανονισμούς μέχρι το 2023, οπότε και θα εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ που επίσης ψηφίστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Η νέα ΚΑΠ είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Για πρώτη φορά συνδέει τον παραγωγό με τον καταναλωτή της τροφής και θέτει σαν πρόταγμα, αυτό που θέτουν όλες οι πολιτικές της ΕΕ πια, την πράσινη ψηφιακή μετάβαση. Έχει σκοπό να προστατεύσει τους αγρότες από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

 Οι αγρότες και στη Μεσσηνία αλλά και σε όλη την Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, στη χώρα μας η θερμοκρασία αυξάνεται τρεις φορές περισσότερο απ’ ότι στον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτό έχει άμεση επιρροή στην αγροτική παραγωγή, πράγμα που βλέπουμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν πρώτα απ‘ όλα τους γεωργούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον στόχο της ανθεκτικότητας όσον αφορά τις αλυσίδες παραγωγής τροφίμων που τις είδαμε στην πανδημία να δυσκολεύονται πάρα πολύ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο που έχει η καλλιέργεια επάνω στη μείωση της βιοποικιλότητας και πόσο αυτό έχει σχέση με την δημιουργία νέων πανδημιών.»

Για την ανάγκη… στροφής στην ελληνική παραγωγή

«Ξέρω πολύ λίγους παραγωγούς, γεωργούς είτε άλλους ανθρώπους σε αυτή την αλυσίδα που είναι ικανοποιημένοι από την εκτέλεση της ΚΑΠ τα τελευταία 30 χρόνια. Νομίζω ότι η νέα ΚΑΠ μας δίνει την ευκαιρία να συνδυάσουμε ένα ελληνικό μοντέλο παραγωγής γιατί η Ελλάδα έχει μια χώρα με πολλά χαρίσματα και έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτή την κατάσταση που απαιτούνται τρόφιμα με ποιότητα και ταυτότητα. Είναι πιστεύω για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για την αγροτική παραγωγή είναι η ώρα να συν σχεδιάσουμε ένα νέο αγροτικό τομέα. Μας ευνοεί ιδιαίτερα αυτή η κατάσταση. Σίγουρα, όπως και από όλους, η πράσινη μετάβαση απαιτεί να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Απαιτεί 50% λιγότερα φυτοφάρμακα, περίπου 25% οργανική γεωργία, στη χώρα μας έχουμε 8%. Απαιτεί λοιπόν μεγάλες αλλαγές οι οποίες όμως είναι και μια μεγάλη ευκαιρία.»

Στην Ευρώπη η Ελλάδα έχει «εθνική ομάδα». Εντός συνόρων ώρας χωρά αντιπολίτευση για την υπόθεση της πανδημίας;

«Καθήκον της αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Κατά τη γνώμη μου αυτή η κριτική θα πρέπει να είναι το δυνατόν εποικοδομητική, σε μια βάση προτάσεων. Σε αυτή την κατάσταση νομίζω πως ζούμε θα πρέπει να διαβεβαιωθούμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Η πανδημία έχει φέρει μια μείωση των ατομικών μας ελευθεριών η οποία είναι αντιληπτή σε βαθμό που απειλείται το γενικό σύνολο, όπως έχουμε δει παραδείγματα σε άλλες χώρες μεγάλων πληγμάτων της δημοκρατίας. Βεβαίως δεν είναι η ώρα να «σκοτωνόμαστε», υποφέρουμε ούτως ή άλλως από τον κορωνοϊό. Πρέπει ο καθένας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων να αναλάβει τις ευθύνες τους από το πόσο που βρίσκεται. Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα της διαχείρισης της  πανδημίας. Αυτή είναι η λειτουργία της Δημοκρατίας».

Κορωνοϊός: Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα σε θέματα κοινωνικής στήριξης;

«Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ τα οποία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στο προτελευταία θέση σε ό,τι έχει να κάνει με τα χρήματα που έχει διαθέσει για την αντιμετώπιση των αναγκών υγείας. Το ίδιο λέει και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο που συστήνει στη χώρα μας ν α αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία. Είναι κρίσιμο και ένα από τα πράγματα που έχουμε καταλάβει με αυτή την πανδημία, ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερο αξία στο κοινωνικό σύνολο, να φροντίσουμε περισσότερο ο ένας τον άλλον και την υγεία. Η στροφή προς την δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία και γενικότερα προς τις δημόσιες επενδύσεις με την προσαρμογή στην κλιματική κρίση είναι δεδομένη και πρέπει να την ακολουθήσουμε και στη χώρα μας. Το δεύτερο κύμα ήρθε και μας έχει στοιχήσει πολύ περισσότερο και πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε και τρίτο. Βεβαίως και όλοι ανησυχούμε. Εκείνο που είναι κρίσιμο να καταλάβουμε όλοι είναι ότι περιμένουμε όλοι να βγούμε από την κρίση με ένα εμβόλιο, στην κλιματική κρίση δεν υπάρχει εμβόλιο! Η βλάβη είναι ανεπιστρεπτί. Το διοξείδιο του άνθρακα δεν κατεβαίνει από την ατμόσφαιρα, η αύξηση της ατμόσφαιρας θα συνεχίζεται και πρέπει πολύ γρήγορα να αλλάξουμε γιατί τότε αυτή η κρίση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και σκληρότερη και δυστυχώς βλέπουμε και σε αυτή την κρίση, σε μια κρίση fast forward αν θέλετε, ότι οι πιο ευάλωτοι πλήττονται περισσότερο, η ανισότητες αυξάνονται.»

Τι πρέπει να γίνει για στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Έχουμε δει μια σειρά μέτρων, σε όλο τον κόσμο, στήριξης της οικονομίας. Αυτό που σίγουρα γίνεται είναι μια δημοσιονομική επέκταση. Οι τράπεζες μας λένε ότι θα κάνουν ότι χρειάζεται για να στηριχθεί η οικονομία. Δεν μπορεί να στηριχθεί βεβαίως μια οικονομία με τον κόσμο κλεισμένο μέσα, χωρίς οικονομική δραστηριότητα, επομένως  η δουλειά των κυβερνήσεων αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσουν σε γενναία στήριξη είτε αυτό είναι με φοροαπαλλαγές, είτε με επιχορηγήσεις. Αυτό που είναι κρίσιμο όμως, είναι αυτές οι πολιτικές στήριξης να βάζουν τις βάσεις για μια διαφορετική οικονομία στο μέλλον και όχι να στηρίζουν τα λάθη του παρελθόντος.»

Θα υπάρξουν κυρώσεις για την Τουρκία;

«Δεν έχουμε γίνει μέχρι σήμερα κυρώσεις, όμως το ευρωκοινοβούλιο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, με 640 ψήφους, ζήτησε αυτή την πράξη από το Συμβούλιο, άρα σε επίπεδο Συμβουλίου έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη όσον αφορά τον περιορισμό της επιθετικής τάσης της Τουρκίας. Ελπίζω ότι και στο Συμβούλιο να ακολουθηθεί αυτή η λογική. Είδαμε και την προηγούμενη φορά ότι είπαν πως δεν κάνουν κυρώσεις διότι θα είναι πιο αξιοπρεπής η στάση της Τουρκίας και είδαν αμέσως μετά το Συμβούλιο ότι, είχαμε ξανά τις προκλήσεις της. Νομίζω ότι θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό και οι ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και να λάβουν μια πιο στιβαρή στάση στην εξωτερική πολιτική που πλέον είναι απαραίτητη.»