Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Μηδενική Πείνα με υγιεινή διατροφή

H 16 Οκτωβρίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια ημέρα Διατροφής, με σκοπό να περιορίσει την πείνα στον κόσμο.

Σήμερα, περισσότερο από 800 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη πλήττονται από τον υποσιτισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σειρά από μολυσματικές ασθένειες, επιδημίες, χαμηλό προσδόκιμο ζωής, χαμηλό δείκτη νοημοσύνης κλπ.

Μόνο πέρυσι, το 2019 η Παγκόσμια Οργάνωση τροφίμων των Η.Ε – που τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Νόμπελ προσέφερε επισιτιστική βοήθεια σε 130 εκατ. ανθρώπους από 88 Χώρες. Πολλές από τις Χώρες αυτές βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως το Νότιο Σουδάν, η Ερυθραία,  η Μπουργκί, Μπα Φάσο κλπ. Σε αυτές τις Χώρες, η πρόσβαση για διανομή τροφίμων, φαρμάκων και εμβολίων είναι πολύ δύσκολη καθώς υπάρχουν απαγορευμένες και ναρκοθετημένες περιοχές.

Είναι καθήκον όλων να συνδράμουμε τους Οργανισμούς εκείνους που με κάθε τρόπο προσπαθούν να μειώσουν την πείνα στον κόσμο.

Αλλά και στη Χώρα τη δική μας κατά την περίοδο των μνημονίων, ακόμα και σήμερα πολλοί συνάνθρωποι μας ζουν υπό το φάσμα της πείνας.

Αλλά ενώ 800 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό κυρίως στις υποσαχάριες περιοχές και τη Νότια Ασία, στην άλλη πλευρά του πλανήτη, τη Δύση, υπάρχουν άλλα 800 εκατ. κατοίκων, εξ ών τα τα 120 εκατ είναι παιδιά, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κυρίως λόγω ανθυγιεινής διατροφής.

Είναι γνωστό, ότι η παχυσαρκία η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα,διαβήτη, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά, χοληστεριναιμία, ορισμένους τύπους καρκίνου κλπ. Για αυτό  στη Δύση, η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ερμηνεύεται ώς ημέρα υγιεινής διατροφής, που πρέπει να γιορτάζεται μια ημέρα του χρόνου αλλά να ακολουθείται όλες τις ημέρες του χρόνου.

Η Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή που έχει χαρακτηρισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Πρότυπο υγιεινής διατροφής και συνίσταται σε: καθημερινή χρήση φρούτων και λαχανικών εποχής, συχνή χρήση ψαριών, περιορισμένη κατανάλωση του κόκκινου κρέατος με απαγόρευση της ζάχαρης, αλατιού και λιπών, παράλληλα με φυσική άσκηση και κατανάλωση νερού, αποτελούν τη βάση της υγιεινής και της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με συναίσθημα και στόχο. Τη μηδενική πείνα με υγιεινή διατροφή.

Νίκος Κατσαρός

Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Διευθ. Τμήματος Διατροφολογίας New York College