Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Περίεργο ξεκίνημα για το ελαιόλαδο τη φετινή σεζόν – Τι καταγράφουν οι τιμές

του Βασίλη Ζαμπούνη

Από πρώτη ματιά φαίνεται περίεργη η εικόνα των τιμών ελαιολάδου έτσι όπως ξεκίνησαν την εφετινή ελαιοκομική περίοδο 2018/19. Στην πραγματικότητα είναι απόλυτα λογική και ερμηνεύσιμη σύμφωνα με αυτά που συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο των ελαιώνων και του εμπορίου και για τα οποία σας έχουμε μιλήσει (Ημερίδα για τη νέα ελαιοκομική περίοδο) και γράψει (βλ. τεύχος 85ο του ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.). Αν άλλοι επιχειρούν και εφέτος να παίξουν το επικίνδυνο παιχνίδι της – δήθεν – εκτόξευσης των τιμών για να χαϊδέψουν τα αυτιά και να παραπλανήσουν τους αναγνώστες τους, δημοκρατία έχουμε, κανείς δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει.

Τα εφετινά λάδια είναι φθηνότερα από τα περσινά (! 😉
Συνήθως, τα φρέσκα λάδια ξεκινούν με τιμές πολύ υψηλότερες από τα αποθέματα της περυσινής χρονιάς. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για τους μέσους όρους και τους μεγάλους όγκους της εφετινής χρονιάς αυτό δεν συμβαίνει. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι: «Πτωτικά θα επηρεάζουν… η ποιοτική υποβάθμιση, κυρίως λόγω εκτεταμένης δακοπροσβολής» (σελ. 10 του ΕλΕλ, τ. 85).

Επίσης, και οι πιέσεις λόγω των υπερβολικών αποθεμάτων (περί τους 60.000 τόνους πανελλαδικά), αποτέλεσμα στης οδηγίας «μην πουλάτε γιατί οι τιμές θα ανέβουν» που εξέπεμπε πέρυσι το συγκρότημα της πανωλεθρίας.

Έτσι, οι τιμές στην Ελλάδα διαμορφώνονται για μεν τα περυσινά ελαιόλαδα.
-Έως 3,0 – 3,05€ τα καλά Μεσσηνιακά έως 0,5° οξύτητα
-Περίπου 2,5€ τα κοινά παρθένα 1°
-Περίπου 2,80 € τα προβληματικά έξτρα της Κρήτης
-Μεταξύ 2,0 και 2,10€ τα λαμπάντε 5° οξύτητας

Από την άλλη πλευρά, τα φρέσκα ελαιόλαδα δείχνουν ακόμη πιο ανίσχυρα να επιτύχουν ικανοποιητικές τιμές, οι οποίες σήμερα κινούνται στα επίπεδα των:
-2,70€ για οξύτητες στα όρια του έξτρα προς το κοινό παρθένο
-3,0€ για τα 0,3° τα οποία είναι δυσεύρετα και αμφίβολα
-3,90€ στη ζώνη της αθηνοελιάς στη Νότια Λακωνία αλλά με τάσεις υποχώρησης.

Κυριαρχούν εφέτος τα ελαιόλαδα με υψηλές οξύτητες και ελαττωματικές γεύσεις λόγω έντονης δακοπροσβολής και ασθενειών που επακολούθησαν όπως το γλοιοσπόριο.
Ήδη, το εμπόριο και η βιομηχανία τυποποίησης είναι ενήμεροι και προβληματίζονται για την προμήθεια καλών ποιοτήτων που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στην κατανάλωση και στα συμβόλαια που έχουν. Ακόμη πιο ανησυχητική από τα συμβατικά είναι η κατάσταση με τα βιολογικά ελαιόλαδα.

Όλοι ευελπιστούν ότι με την πρόοδο της συγκομιδής τα ποιοτικά δεδομένα θα βελτιωθούν.

olivenews.gr