Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Περιθώρια ανόδου των τιµών ελαιολάδου αφήνει η περιορισµένη παραγωγή

Ταυτόχρονα οι τιμές παραμένουν σταθερές, όταν δεν ακολουθούν μια ελαφρώς ανοδική τάση, κάτι που όμως μένει να επιβεβαιωθεί τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, όταν βγει στις αγορές μεγάλος όγκος ελαιολάδου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ισπανία, η οποία σήκωσε τους διακόπτες στα ελαιοτριβεία της.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, έχει ήδη από τώρα σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εκεί συνεταιρισμού Παναγιώτη Μπατσάκη, με το λιγοστό ελαιόλαδο που έχει απομείνει, σχεδόν ένα βυτίο, να έχει ήδη προπουληθεί στα 4,10 ευρώ ανά κιλό, τιμή που διατήρησε σχεδόν όλο αυτό το διάστημα. Το ίδιο και στην περιοχή της Ερμιονίδας, όπου το 70% της συγκομιδής, έχει ολοκληρωθεί, όπως εκτιμά ο πρόεδρος ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα», Κωνσταντίνος Μέλλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τις αρχές του 2019, τα αποθέματα σε φρέσκα ποιοτικά ελαιόλαδα αναμένεται να έχουν εξαντληθεί, γεγονός που θα οδηγήσει  σε μια σχετική αύξηση της τιμής, που ίσως επηρεάσει και καλά ελαιόλαδα με ελαφρώς μεγαλύτερες οξύτητες.

Η τιμές παραγωγού στα Χανιά κυμαίνονται στα 2,90 με 3 ευρώ ανά κιλό, με την παραγωγή να προχωράει χωρίς προβλήματα και υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 25.000 τόνους περίπου. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τις τιμές, αφού τότε θα κριθεί το κατά πόσο και το εάν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε αυτές, σύμφωνα με τον Νίκο Ρενιέρη, υπεύθυνο πωλήσεων σε εξαγωγική εταιρεία µε έδρα τα Χανιά. Αυτό γιατί, όπως εκτιμά ο κ. Ρενιέρης, η παραγωγή της Ισπανίας, της οποίας η συγκομιδή ξεκίνησε αυτές της μέρες, εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων όλο αυτό το διάστημα, θα δώσει το στίγμα της και αυτή τη χρονιά. Πάντως στο ξεκίνημά της, δεν έχουν αναφερθεί ποιοτικά ή ποσοτικά προβλήματα. Ταυτόχρονα η Ιταλία αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα και η παραγωγή θα είναι πολύ χαμηλή.

Ειδικότερα, στην Ισπανία, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι έμποροι δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συναλλαγές μεταξύ τους, οι πρώτοι γιατί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έλλειψη σε ελαιόλαδο στην βιομηχανία μεταποίησης, και οι δεύτεροι γιατί αναμένουν οι δραστηριότητα των ελαιοτριβείων να φτάσει στο μάξιμουμ των αποδόσεων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στην αγορά αυτή, είτε παλιά είτε φρέσκα, με τις τιμές στα παρθένα να κυμαίνονται στα 2,60-2,70 ευρώ ανά κιλό, ενώ για όσα φετινά εντοπίζονται και είναι διαθέσιμα, δεν πωλούνται για λιγότερο από 3,40 ευρώ ανά κιλό, με ταβάνι τα 3,60. Στόχος των Ισπανών παραγωγών, που επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία, είναι να μην πουληθεί ούτε κιλό ελαιολάδου σε τιμή χαμηλότερη του κόστους, με την ένταση μεταξύ αυτών και των μεγάλων σουπερμάρκετ να κλιμακώνεται, αφού στην λιανική, γνωστές αλυσίδες υπολογίζεται πως έχουν κέρδος ενός ευρώ ανά συσκευασία ελαιολάδου, την στιγμή που οι παραγωγοί μετά βίας πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: agronews.gr