Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Πιάστε «από το λαιμό» τις τράπεζες

Το «κλειδί» της επανεκκίνησης της μηχανής της οικονομίας το κρατούν οι τράπεζες. Η κυβέρνηση έφτιαξε τη μηχανή, για να ξεκινήσει πάλι η οικονομική δραστηριότητα, αλλά η μηχανή δεν θα πάρει μπροστά, αν οι τράπεζες δεν χρησιμοποιήσουν σωστά το «κλειδί», που κρατούν στα χέρια τους.

Αυτό το ξέρουν καλά οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» και όχι μόνο. Το γνωρίζει άριστα η κυβέρνηση, γι’ αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις τράπεζες, με συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο υπουργός, θα παρακολουθεί από κοντά τις τράπεζες, ώστε να διαπιστώσει, αν θα δίνουν με την επιθυμητή ταχύτητα τα δάνεια, για τα οποία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα δίνονται με κρατική εγγύηση που θα φθάνει το 80%.

Η παρακολούθηση είναι καλή, αλλά δεν φτάνει, κ. υπουργέ. Οι τράπεζες για να ανταποκριθούν στο σημερινό τους ρόλο, πρέπει η κυβέρνηση να πιάσει τους επικεφαλής τους, «από το λαιμό». Αν δεν γίνει αυτό, οι τράπεζες το πιθανότερο είναι να δώσουν δάνεια, όπως θέλουν, σε χρόνο που θέλουν, σε όποιον θέλουν. Για να είναι αποτελεσματική η πίεση που θα ασκηθεί, πρέπει να συσταθεί ένα αρμόδιο όργανο με επικεφαλής πρόσωπο με βαθιά τραπεζική εμπειρία, που να γνωρίζει τη λειτουργία τους. Υπάρχουν στην αγορά τέτοια πρόσωπα, αναζητείστε τον καλύτερο κ. Γεωργιάδη. Το όργανο αυτό θα πρέπει να δίνει καθημερινή αναφορά στην κυβέρνηση σχετικά με τα δάνεια που χορηγούνται και την ταχύτητα εκταμίευσής τους. Αν δεν υπάρξει ένα τέτοιο όργανο, θα πάμε σε πολύ αργούς ρυθμούς χορήγησης δανείων και εκταμίευσής τους.

Παράλληλα με το όργανο αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να διαμηνύσει στους τραπεζίτες ότι πρέπει να μην περιμένουν τους πελάτες να πάνε στις τράπεζες. Έχουν γνώση τα στελέχη των τραπεζών σε κάθε γειτονιά και σε κάθε νομό για τις επιχειρήσεις, που πρέπει και μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Σε αυτούς, αύριο αν είναι δυνατό, να πάνε τα στελέχη των τραπεζών, για να συζητήσουν μαζί τους για τα χρήματα που έχουν ανάγκη οι εταιρίες τους. Είμαστε σε μία πολεμική ατμόσφαιρα και μέσα σε αυτή πρέπει να λειτουργούμε με διαδικασίες εκτός των όσων ξέραμε έως σήμερα. Αυτό πρέπει να το κάνουν και οι τράπεζες.

Τέλος, για να μπορέσει να μπει το «κλειδί» στη μηχανή της οικονομίας από τις τράπεζες, πρέπει να επισπευθεί η απομάκρυνση των ξένων από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Ο γράφων σε πρόσφατο άρθρο του μέσα από τον ιστότοπο «Xrimaonline.gr» είχε επισημάνει την ανάγκη για ελληνοποίηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Είχαμε ζητήσει από αυτή τη θέση να μπουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών επιχειρηματίες, που έχουν διαπρέψει σε διάφορους χώρους και ξέρουν την αγορά. Με ικανοποίηση είδαμε ότι αυτό ζήτησαν πρόσφατα και πολλοί άλλοι, όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μιχαλος. Εάν δεν αλλάξουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, οι ξένοι που μετέχουν σε αυτά, είναι πιθανό να βάλουν φρένο σε πολλές από τις χρηματοδοτήσεις, που πρέπει να γίνουν αυτή την κρίσιμη ώρα. Τον κίνδυνο αυτό μας τον έχουν επισημάνει στελέχη των τραπεζών, που ξέρουν τη λειτουργία των ξένων, που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια.

Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κι η κυβέρνησή του έχουν τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για να πετύχουν τους στόχους, που έχουν θέσει, δεν πρέπει να αφήσουν σε κανέναν περιθώριο να υπονομεύσει το σχέδιο, που έχουν εκπονήσει. Δεν πρέπει να επιτρέψουν στις τράπεζες να βάλουν την αγορά στα δικά τους καλούπια!

του Γιάννη Τασσιόπουλου από το www.xrimaonline.gr