Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Πιο κοντά στην ιδιωτική αποθεματοποίηση του ελαιολάδου βρίσκονται Ισπανοί και ΕΕ

Να πλησιάζουν την εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης νιώθουν πλέον οι Ισπανοί καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου γεωργίας το μέτρο μπορεί να είναι έτοιμο ακόμη και “σε τέσσερις με πέντε μήνες”, αφού σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη μία συνάντηση με την Κομισιόν.

Όπως αναφέρει ο ισπανικός τύπος και πιο συγκεκριμένα η ιστοσελίδα Efeagro, ο γενικός γραμματέας Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας, Φερνάντο Μιράντα, έκανε την παραπάνω εκτίμηση κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε εκδήλωση για την ποιότητα του ελαιολάδου.

Έχοντας ο ίδιος παρευρεθεί σε προηγούμενη υψηλόβαθμη συνάντηση στις Βρυξέλλες, σχολίασε ότι «η στάση της Επιτροπής ήταν θετική δημιουργώντας την προσδοκία ότι ομηχανισμός θα είναι έτοιμος το συντομότερο δυνατόν». Προϋπόθεση βέβαια είναι να πάρει και τη σύμφωνη γνώμη των αρχών ανταγωνισμού. «Από αυτή την άποψη, έχουμε τέσσερις έως πέντε μήνες για να ολοκληρώσουμε τις διοικητικές διαδικασίες» δήλωσε ο ίδιος, «μικρό χρονικό διάστημα για ένα μέτρο που θα έχει ισχύ για πάντα» επεσήμανε.

Στόχος της προετοιμασίας είναι ο μηχανισμός να είναι εφαρμόσιμος από την πρώτη στιγμή, όταν επικρατούν ανάλογες συνθήκες με αυτές της φετινής εμπορικής περιόδου για το ελαιόλαδο, εξήγησε, τονίζοντας παράλληλα, ότι η μείωση της διάθεσης ποσοτήτων δεν θα επηρεάσει τους καταναλωτές.