Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Ποια είναι η αλήθεια για το 5G – Καταλυτικές απαντήσεις από καθηγητή του ΕΜΠ

Σημαντικά τα όσα για το 5G ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ο Καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Κωττής, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης BEST και έδωσε απαντήσεις σε μία σειρά ζητήματα.

Ο καθηγητής της Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών αναφέρθηκε στο πως λειτουργεί το 5G και τι παραπάνω θα προσφέρει σε σχέση μ’ αυτά που έχουμε σήμερα. Το πλεονέκτημα είναι ότι γίνεται αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με πολύ παραπάνω δυνατότητες απ’ όσες γνωρίζουμε, όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε.

Τελικά είναι ή όχι πειραματικό το 5G; Σύμφωνα με τον κ. Κωττή το 5G βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης σε πολλές χώρες του κόσμου.  Αυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι πιλοτικά λειτουργεί στην χώρα μας. «Όχι πειραματικό, αλλά πιλοτικό – δοκιμαστικό» τόνισε ο Καθηγητής.

Τα ερωτήματα πολλά και στο πλαίσιο αυτό απαντήσεις δόθηκαν και για τα επίπεδα εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες 5G κι το αν διαφέρουν από τις άλλες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. «Όσο προχωρά η ανάπτυξη του δικτύου θα μικραίνει και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής, ενώ ξεκάθαρη ήταν η απάντηση και για τα όρια. «Είναι μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, δεν προκαλούν καρκινογένεση. Οι συχνότητες που λειτουργούν οι τηλεπικοινωνίες είναι πολύ χαμηλότερες από τα οριζόμενα όρια».

Τα επίπεδα άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Κωττή ορίζονται από διεθνή οργανισμό όπου και ενημερώνεται άμεσα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ μάλιστα είναι ο μοναδικός που έχει επί της ουσίας άποψη για το συγκεκριμένο θέμα, που θέτει και τις προδιαγραφές. «Ο ΠΟΥ κατατάσσει την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας από κινητές τηλεφωνίες στο επίπεδο της καφεΐνης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής…

Όσον αφορά για το αν στην Ελλάδα έχουμε αντίστοιχη νομοθεσία για τη λειτουργία των κεραιών με το εξωτερικό, η απάντηση είναι πως στην Ελλάδα έχουν υιοθετηθεί πολύ αυστηρότηρα – χαμηλότερα όρια σε σχέση με τα όσα ο παγκόσμιος οργανισμός έχει προτείνει, κατά 30-40%.

Αναφορικά με το αν πραγματοποιούνται μετρήσεις στην Ελλάδα που να ελέγχουν τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ο κ. Κωττής τόνισε πως στην Ελλάδα η νομοθεσία έχει επιβάλλει την μέτρηση όλων των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, ενώ δύναται να υπάρχουν και έκτακτες μετρήσεις ακτινοβολίας εφόσον χρειαστεί.

«Έχω εμπιστοσύνη στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Εφόσον είναι νόμιμη η λειτουργία, θα μείνω άνετα όπου είναι το σπίτι μου. Δεν έχω κανένα φόβο» ανέφερε ο κ. Κωττής.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν κράτη ή πόλεις που έχουν απαγορεύσει την εγκατάσταση κεραιών 5G, ο κ. Κωττάς ανέφερε πως υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις πολύ λιγότερες απ’ αυτές που επιταχύνουν την εξέλιξη του 5G. «Είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα» τόνισε ο Καθηγητής..

Παράλληλα με το τρίπτυχο ενημέρωση, νομιμότητα, προφύλαξη, ο καθηγητής απάντησε στην ερώτηση αν με βάση τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει να υπάρχει, σιγουριά, επιφύλαξη, ή σκεπτικισμός;

«Εγώ θα συμβούλευα τον κόσμο να προστρέξει μέσω του διαδικτύου στους αρμόδιους πιστοποιημένους φορείς. Στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και στην Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας». «Ο κόσμος είναι προβληματισμένος, καταλαβαίνω τον προβληματισμό του. Είναι κάτι καινούργιο. Αν και είναι κατανοητός ο φόβος και ο προβληματισμός δεν δικαιολογείται. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Ας ακούνε οι κάτοικοι τους πιστοποιημένους φορείς» το μήνυμα που έστειλε ο καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Παναγιώτης Κωττής.