Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Πώς θα πάρετε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ – Βήμα βήμα η αίτηση

Με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δοθεί το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ σε περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς. Την αίτηση θα καταθέτουν –μέχρι και την 31η Μαρτίου που είναι η προτεινόμενη καταληκτική ημερομηνία- και οι εργαζόμενοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι ή οι εργοδότες.

Ο στόχος είναι να γίνονται αυτόματα οι απαραίτητες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις αλλά και να καθίσταται γνωστός στις δημόσιες υπηρεσίες ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN). Η κατάθεση του ποσού θα γίνει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Τα βήματα μέχρι να φτάσουμε στην καταβολή του ποσού είναι τα εξής:

1. Μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευτεί ο κατάλογος με τους Κωδικούς Αριθμούς των επιχειρήσεων που θα δικαιούνται να ενταχθούν στο μέτρο. Ένταξη σημαίνει ότι θα μπορούν να θέσουν σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας ορισμένων ή και όλων των εργαζομένων της επιχείρησής τους προκειμένου οι τελευταίοι να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ.

Ο κατάλογος θα περιέχεται στην σχετική υπουργική απόφαση.

Ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εξετάσει τα αιτήματα ένταξης που καταφτάνουν κατά δεκάδες στο υπουργείο Οικονομικών κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και από σήμερα μετά την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων.

2. Μετά την δημοσίευση της απόφασης θα ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα. Οι εργοδότες θα κληθούν να δηλώσουν τα στοιχεία των εργαζομένων που:

a. Απολύθηκαν από την 1η μέχρι τις 20 Μαρτίου

b. Παραιτήθηκαν από την 1η μέχρι τις 20 Μαρτίου.

c. Ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους (σ.σ η αναστολή θα πρέπει να είναι για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών και αν ο εργοδότης μπει σε αυτή τη διαδικασία, ο εργοδότης δεν θα μπορεί να κάνει καταγγελίες συμβάσεων εργασίας.

3. Αφού γίνει η δήλωση από τον εργοδότη, θα πρέπει να γίνεται αντίστοιχη αίτηση και από τον εργαζόμενο. Ο τελευταίος θα γνωστοποιεί τα στοιχεία του εργοδότη του, τον αριθμό τραπεζικού του λογαριασμού (IBAN) στον οποίο ο ίδιος να είναι κύριος δικαιούχος.

Θα γίνει προσπάθεια τα περισσότερα στοιχεία να είναι προσυμπληρωμένα για να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη η διαδικασία.

4. Το επίδομα θα μπορεί να καταβληθεί αφού γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του εργοδότη και του εργαζόμενου με βάση τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Εφόσον γίνει η διασταύρωση, το ποσό θα καταβληθεί πριν από το Πάσχα.

Με την υπουργική απόφαση θα λυθούν διάφορες απορίες που εξακολουθούν να υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι μόνο όσοι έχουν κύριο ΚΑΔ που συμπεριλαμβάνεται στη σχετική λίστα, θα μπορούν να εντάξουν το προσωπικό τους στο καθεστώς της αναστολής.

Επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των απολύσεων, είναι πιθανό να επανεξεταστεί.

Επίσης, υπάρχουν πάνω από 200.000 πολίτες που έχουν διπλή ιδιότητα. Και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι. Το βέβαιο είναι ότι αν έχουν δικαίωμα στα 800 ευρώ και για τις δύο ιδιότητες, δεν θα εισπράξουν διπλό επίδομα καθώς η αίτηση θα είναι μια ανά φυσικό πρόσωπο.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ωστόσο τι γίνεται αν για την μια εκ των δύο ιδιοτήτων δεν υπάρχει δικαίωμα στα 800 ευρώ.

www.thetoc.gr