Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Πώς το αποκαλούμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» φούντωσε ξανά την ιλαρά, μετά από δεκαετίες

Την προσυπογραφή του οικείου ιατρικού συλλόγου, σε κάθε γνωμάτευση η οποία εξαιρεί παιδιά από τους εθνικούς εμβολιασμούς προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) βρέθηκαν οι καταγγελίες για παραπλανητικά ή πλαστά πιστοποιητικά που εκδίδουν ορισμένοι γιατροί, προκειμένου να παράσχουν κάλυψη σε γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ο ΠΙΣ θεωρεί πως τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, «η οποία δοκιμάζεται αυτό τον καιρό από την επιδημική έξαρση της ιλαράς και το αποκαλούμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα».

Ο ΠΙΣ επισημαίνει πως παρά τις ελάχιστες εξαιρέσεις, η ιατρική κοινότητα τηρεί πιστά τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και θεωρεί επιβεβλημένη την προσυπογραφή του οικείου Ιατρικού Συλλόγου, σε κάθε γνωμάτευση η οποία συστήνει εξαίρεση παιδιού από τους εθνικούς εμβολιασμούς και καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιλαμβάνονται άμεσα κάθε καταγγελίας περί παραπλανητικού ή πλαστού πιστοποιητικού.

Εφόσον η καταγγελία είναι βάσιμη, να παραπέμπουν άμεσα τους υπαίτιους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον ΠΙΣ.

Θωράκιση των επαγγελματιών υγείας

Ο ΠΙΣ εκτιμά ότι η επιδημική έξαρση της ιλαράς λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και συστήνει τη θωράκιση των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι, καθώς και του λοιπού πληθυσμού μετά από σύσταση του θεράποντος γιατρού.

Από την Πολιτεία ζητεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ