Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Π. Μαντάς: ΟΧΙ στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων σε Χώρα και Φιλιατρά

Έντονη αναστάτωση έχει προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες της Χώρας και των Φιλιατρών, αναφορικά με την πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς να προβεί στο κλείσιμο των τοπικών της καταστημάτων στις περιοχές αυτές, για λόγους εξορθολογισμού των εσωτερικών της λειτουργιών.

Η πρόθεση αυτή της τράπεζας προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, ο οποίος με επιστολή του προς την διοίκηση της τράπεζας ζητά να μην κλείσουν τα εν λόγω καταστήματα και να πραγματοποιηθεί αναθεώρηση του πλάνου της τράπεζας. Ο κ. Μαντάς στην επιστολή του κάνει λόγο τόσο σε επιχειρηματικούς, όσο και σε κοινωνικούς λόγους για τους οποίους η τράπεζα θα πρέπει να επανεξετάσει τον σχεδιασμό της αυτό.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Περικλή Μαντά:

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΟΣ:   κ. Χρήστο Μεγάλου

Διευθύνοντα Σύμβουλο

Τράπεζα Πειραιώς

 

ΚΟΙΝ.: α)

β)

κ. Ανδρέα Σταυρόπουλο

Περιφερειακό Δ/ντή Πελοποννήσου

Τράπεζα Πειραιώς,

κ. Στέλιο Ηλιάδη

Γενικό Δ/ντή Δικτύου

Τράπεζα Πειραιώς

ΘΕΜΑ: Κλείσιμο καταστημάτων Τράπεζας Πειραιώς

σε Χώρα και Φιλιατρά Μεσσηνίας

Αγαπητέ κ. Διευθύνοντα,

Με μεγάλη ανησυχία ενημερωθήκαμε ότι στο πλαίσιο εξορθολογισμού της λειτουργίας της Τράπεζας Πειραιώς, προτίθεται η τράπεζά σας να προβεί στο κλείσιμο των καταστημάτων που εδρεύουν στην Χώρα του Δήμου Πύλου Νέστορος και στα Φιλιατρά του Δήμου Τριφυλίας. Η εν λόγω κίνηση έχει προκαλέσει σφοδρή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών για πληθώρα λόγων για τους οποίους θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε.

Είναι γεγονός ότι και οι δύο αυτές περιοχές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και είναι αμιγώς αγροτικές, με αναπτυσσόμενη οικονομία και με σημαντικό μερίδιο στα οικονομικά μεγέθη του νομού Μεσσηνίας. Ειδικά δε στα Φιλιατρά δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων με υπολογίσιμο κύκλο εργασιών που χρειάζεται να έχει φυσική πρόσβαση σε τραπεζικό κατάστημα σε καθημερινή βάση. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στις δύο αυτές περιοχές ζει και κάνει χρήση τραπεζικών υπηρεσιών ένας σημαντικός αριθμός πολιτών των οποίων η καθημερινότητα θα δυσκολέψει σε σημαντικό βαθμό, δεδομένου ότι τα πλησιέστερα τραπεζικά καταστήματα θα βρίσκονται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων.

Πέραν όμως των ανωτέρω στοιχείων που αφορούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα των περιοχών αυτών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών, όσον αφορά στην τραπεζική τους εξυπηρέτηση. Σήμερα είναι γεγονός ότι στα εν λόγω καταστήματα μεταβαίνουν συχνά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών, οι οποίοι αρκετές φορές είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά μέσα τραπεζικής, καθώς και να μετακινηθούν με ευκολία. Είναι προφανές ότι εάν πραγματοποιηθεί κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων, η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων θα δυσκολέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η λειτουργία τραπεζικών καταστημάτων δεν μπορεί να στηρίζεται αυστηρά και μόνο σε οικονομικά κριτήρια. Τα τραπεζικά καταστήματα παίζουν κομβικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά αυτών που ζουν σε περιοχές πιο απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα καταστήματα αυτά συμβάλλουν αποφασιστικά στην ποιότητα ζωής τους, καθώς και επηρεάζουν την οικονομική τους δραστηριότητα σε σημαντικό βαθμό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι θα πρέπει να συνυπολογίζονται στις αποφάσεις που αφορούν στο κλείσιμο καταστημάτων, πέραν των κριτηρίων που αφορούν την εσωτερική εξοικονόμηση πόρων της τράπεζας.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε όπως αναθεωρήσετε την στάση σας αναφορικά με το κλείσιμο των καταστημάτων Χώρας και Φιλιατρών. Επίσης σας παρακαλούμε όπως επεξεργαστείτε ένα σχέδιο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών, ούτως ώστε να μην διαταραχθεί με τόσο αρνητικό τρόπο η καθημερινότητα των κατοίκων.

  Mε εκτίμηση,
   
  Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας