Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Σαμαράς: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το «τσουνάμι» ανεξέλεγκτης μετανάστευσης

Μία αναλυτική παρουσίαση των θέσεών του για το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του European Ideas Network, επίσημου think tank των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, με θέμα «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Σταθερότητας στη Μεσόγειο».

Σαμαράς: «Η ασφάλεια είναι η άλλη όψη της σταθερότητας»

«Η ασφάλεια είναι η άλλη όψη της σταθερότητας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό. Όπως τόνισε, οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες στη Μεσόγειο κινδυνεύουν να σαρωθούν από ένα «τσουνάμι» ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, κάτι που δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, δεν μπορούν οι κοινωνίες μας να αντέξουν και δεν μπορεί η ίδια η ΕΕ να το αντέξει.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι μπορεί να υπάρξει Ένωση ελευθερίας, δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας μόνο μέσα σε ασφαλή σύνορα και υπενθύμισε πως όταν άρχιζε η ελληνική Προεδρία τον Ιανουάριο του 2014 και ήδη είχαν αρχίσει να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, τα ελληνικά νησιά ήταν σε μεγάλο βαθμό «σφραγισμένα».

«Στις αρχές του 2015, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε. Και η προηγούμενη πολιτική μας άλλαξε, επίσης. Και τα σύνορα μας «άνοιξαν»», επισήμανε και πρόσθεσε πως σήμερα υπολογίζεται ότι οι αληθινοί πρόσφυγες είναι περίπου το 20% του συνόλου ή και λιγότεροι.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών, να δεχθούμε τους πρώτους και να αποθαρρύνουμε τους δεύτερους.

Σαμαράς: Η Αριστερά και ενίοτε η Κεντροαριστερά δεν αποθαρρύνει τους «παράνομους» μετανάστες

«Η άκρα Δεξιά δεν μπορεί να δει το πρώτο σημείο: Δεν δέχεται τους πρόσφυγες. Είναι ξενοφοβική. Η Αριστερά, από την άλλη πλευρά, ενίοτε και η Κεντροαριστερά, δεν μπορεί να δει το δεύτερο σημείο: Δεν αποθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες. Κι αυτό είναι, επίσης, λάθος και πολύ αποσταθεροποιητικό… Οπότε οφείλουμε να βαδίσουμε στον «μέσο δρόμο». Να αποφύγουμε και τα δύο αυτά λάθη» υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως οι πρόσφυγες περιμένουν κανονικά άσυλο και μετεγκατάσταση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να κρατούνται σε φυλασσόμενους χώρους περιμένοντας τον επαναπατρισμό τους.

Όπως σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες δεν πρέπει να μένουν μαζί σε κοινούς καταυλισμούς και κάτι τέτοιο είναι απάνθρωπο. Επιπλέον, χαρακτήρισε απόλυτα ανεύθυνο να αφήνουμε τη «διαχείρισή» τους σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς και τόνισε ότι εκείνος είχε προειδοποιήσει για όσα συμβαίνουν σήμερα στα «hot spots».

«Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τις ροές από τα σύνορά μας…»

«Έτσι, λοιπόν, μία συνολική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τις ροές από τα σύνορά μας μπορεί να συνοψιστεί σε λίγες μόνο λέξεις: Αποτροπή-διαχωρισμός-ξεχωριστή διαμονή και φύλαξη-μετεγκατάσταση και αφομοίωση των προσφύγων-επαναπατρισμός για τους παράνομους μετανάστες» πρόσθεσε, με την επισήμανση ότι πρέπει να υιοθετήσουμε και μία μακροχρόνια στρατηγική για τις χώρες προέλευσης αυτών των ανθρώπων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε αυτά που είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν για Κοινή Στρατιωτική Δύναμη Επέμβασης, για Κοινή Υπηρεσία Ασύλου για όλη την Ευρώπη, Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για την αφομοίωση των προσφύγων και για το πώς θα γίνει η Αφρική στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης. «Βλέπετε, λοιπόν, κάτι αρχίζει να αλλάζει πραγματικά» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ