Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Σε ετοιμότητα για έκτακτα μέτρα στήριξης το οικονομικό επιτελείο – Το επιθυμητό και το απευκταίο σενάριο

«Τα πράγματα είναι απλά. Η πραγματική οικονομία, που δοκιμάζεται από την πρωτοφανή κρίση, θα υποστεί ασφυκτική πίεση αν απαιτηθούν πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν τα ταμειακά περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης. Τουναντίον».

Με αυτόν τον τρόπο αρμόδιες πηγές φανερώνουν την κατάσταση ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, με φόντο την ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πώς θα αλλάξει η οικονομία αν αποδώσουν τα μέτρα -Το αρνητικό σενάριο
Στο επιθυμητό σενάριο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα και δεν θα απαιτηθούν σκληροί περιορισμοί, πόσο μάλλον τοπικά lockdown. Σε αυτήν την περίπτωση, η οικονομία θα συνεχίσει να παίρνει ανάσες, να δίνει σφυγμό, με την ύφεση σε ετήσια επίπεδα να διαμορφώνεται γύρω στο 8%.
Αντιθέτως, αν η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλει νέους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και στις δραστηριότητες, τότε οι δείκτες της οικονομίας θα επιβαρυνθούν, φέρνοντας πιο κοντά το σενάριο για ύφεση κοντά στο 9,5%.

Σε αυτήν τη δεύτερη περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα, που παραμένουν στα επίπεδα των 37 δισ ευρώ, έτσι ώστε οι νέοι περιορισμοί να μην προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη σε επιχειρήσεις και ολόκληρους κλάδους που ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο». Αυτό που τονίζουν, πάντως, όλοι οι επαγγελματίες των κλάδων, που υφίστανται δραματικές απώλειες στον κύκλο εργασιών τους, είναι ότι στο σενάριο των παρατεταμένων κραδασμών, τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης αλλά και τα νέα που απαιτηθούν, θα χρειαστεί να καλύψουν και τους πρώτους μήνες του 2021.

Δημοσιονομικά, μια παράταση της «ομπρέλας» σε επιχειρήσεις κι εργαζόμενους, δεν προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς κι επισήμως η ρήτρα διαφυγής- δηλαδή το «πάγωμα» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας- θα παραμείνει σε ισχύ και το 2021, δίνοντας έτσι ευελιξία (και) στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Ταμειακά, ωστόσο, θα απαιτηθεί «χειρουργικός» σχεδιασμός, καθώς το «ξεφούσκωμα» του «μαξιλαριού», χωρίς ικανές εισροές εσόδων, μπορεί να προκαλέσει «πονοκεφάλους».

Ανάγκη ειδικού σχεδιασμού για τον Τουρισμό
Πέρα από την εστίαση, η οποία βρίσκεται στο καναβάτσο με απώλειες άνω του 50% και χωρίς προοπτική ανάκαμψης το επόμενο διάστημα, ειδικός σχεδιασμός απαιτείται για τον Τουρισμό, καθώς η οποιαδήποτε αστοχία στην παρούσα φάση, που παίζονται χονδρά παιχνίδια με τους tour operators για το 2021, θα στοιχίσει πολύ ακριβά.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2021, που έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προβληματίζουν έντονα. Κατά την επικεφαλής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κ. Σβήνου δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, καθώς η Ελλάδα είναι, μεν, στις χώρες με υψηλή ζήτηση, όπως φαίνεται στα συστήματα κρατήσεων, ωστόσο πρόκειται για κρατήσεις φετινές που μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά.

Την ίδια στιγμή με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το πτητικό έργο των αεροπορικών εταιριών για το 2021 κυμαίνεται στο 60% του 2019 και θα είναι επιτυχία αν αυτό κυμανθεί στο 70% του 2019. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, εστίασε στις πιέσεις που δέχονται οι ξενοδόχοι για το 2021 από τους Tour Operators για χαμηλές τιμές. Μάλλον αισιόδοξη χαρακτηρίστηκε από συναδέλφους του, η εκτίμηση του Νίκου Χαλκιαδάκη από την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το 75% του 2019, καθώς οι περισσότεροι φορείς, σημειώνουν ότι ένα 50% σε σχέση με το 2019 είναι ένα μέγεθος, που μπορεί να επιτευχθεί.
του Γιώργου Παππού Πηγή: iefimerida.gr