Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Σταϊκούρας: Έρχεται κι άλλη μείωση ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί για “μπαταχτσήδες” και… “νέα” φορολοταρία

Ο ΕΝΦΙΑ που θα μειωθεί κι άλλο, η φορολοταρία που θα αλλάξει, το κοινωνικό μέρισμα, οι πλειστηριασμοί, τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε… κίνητρα στους πολίτες για να περιμένουν νέες φοροελαφρύνσεις.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (09.11.2019) στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 επανέλαβε πως δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι θα βοηθηθούν τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας με νέα μείωση φόρων από το 2020.

Αφού επεσήμανε ότι ένα εκατομμύριο πολίτες καλύφθηκαν από τις 120 δόσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως «πρώτη φορά κυβέρνηση μειώνει τον φόρο εισοδήματος». Σημείωσε δε ότι όχι μόνο δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά θα ενισχυθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑμετά τον Μάιο του 2020 και πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και νέες αλλαγές στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όταν δε ρωτήθηκε για τη φορολοταρία και τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων ο «τσάρος» της οικονομίας είπε πως το οικονομικό επιτελείο μελετά κίνητρα τόσο για τους φορολογούμενους που πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις αλλά και για τους επαγγελματίες που θα πρέπει να τις «κόβουν», ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

Αυτό θα αφορά και τη φορολοταρία που πλέον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες“, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μελετά, πέραν των 1.000 ευρώ που δίνονται σήμερα, να επιβραβεύονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ακόμα και σε είδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να δίνονται αυτοκίνητα ίσως και σπίτια.

Προανήγγειλε επίσης ότι ένα στα τέσσερα “κόκκινα” ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό. “Ένας στους τέσσερις πολίτες μπορεί να πληρώσει και όμως δεν το κάνει“, είπε, στέλνοντας… φιρμάνι στους “μπαταχτσήδες“.

Σε ό,τι αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, ο υπουργός Οικονομικών είπε θα δοθεί εφάπαξ. Είπε, επίσης, ότι σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, ενώ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρξει θετική εξέλιξη για την 4η αξιολόγηση.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών, ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε το 2020 μαζί με τους θεσμούς να εξεταστεί η μείωση των δημοσιονομικών στόχων. «Θέλουμε να είναι στο 2% από το 2021 το πλεόνασμα» πρόσθεσε. Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων σημείωσε: «Θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας».

www.newsit.gr