Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό – Αναβολή 75 ημερών για τις επιταγές – Επίδομα 600 ευρώ σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Εντός της ημέρας η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει νέους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι σήμερα θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη στήριξη ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών κ.ά. μέσω επιταγών κατάρτισης 600 ευρώ.

Αναφορικά με τα στοιχεία νέων κλάδων που θα θεωρούνται επιλέξιμοι για να λάβουν τα βοηθήματα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, ενώ σημείωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν και νέοι ΚΑΔ με τους οποίους θα στηριχθούν ακόμα περισσότεροι κλάδοι.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ενώ ερωτηθείς για τις τράπεζες και τις διευκολύνσεις που παρέχουν ο υπουργός υποστήριξε πως οι βαθμοί ελευθερίας των τραπεζών είναι περισσότεροι και πως μπορούν να διευκολύνουν και τα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι τον Απρίλιο η κυβέρνηση θα εξετάσει και το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ύφεση, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί στο -3%, την ώρα που η ΕΚΤ εκτιμά ότι η Ευρώπη θα είναι στο -5% έως -8%. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και οικονομία, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της ΕΕ, σε συνάρτηση με το κόστος δανεισμού, σε συνάρτηση με την έκταση του προβλήματος», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με το πακέτο για τη στήριξη των εργαζομένων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουμε κάνει ισούται ή υπερβαίνει το ύψος της μισθοδοσίας. Δεν δώσαμε μόνο επίδομα ακατάσχετο, δώσαμε και αναστολή πληρωμής δόσεων και εισφορών, δώσαμε και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού ύψους του μισθού τους για 45 ημέρες. Είναι εξαιρετικά καλό το πακέτο υπό τις συνθήκες που είμαστε σήμερα».

Το παρασκήνιο για το ευρωομόλογο
Τέλος, μιλώντας για το αδιέξοδο στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «υπάρχει δυστοκία στο να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Ευρώπης η πρόταση αρκετών κρατών μελών για τη δημιουργία ευρωομολόγου».

Εξήγησε, επίσης, ότι «το επιχείρημα όσων λένε “όχι” είναι ότι υπάρχει ένας μηχανισμός, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, που έχει κεφάλαια 400 δισ. ευρώ. Θα μπορούσε κάθε χώρα να παίρνει κεφάλαια από προληπτική γραμμή στήριξης μέχρι του 2% του ΑΕΠ της με όρους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του κορωνοϊού».

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται το ευρωομόλογο για να στηρίξουμε τη ρευστότητα στην οικονομία. Σίγουρα θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα, γιατί το έχουν πρώτα ανάγκη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα εξελιχθεί σε κορωνοομόλογο. Οι Γερμανοί αρνούνται γιατί το ομόλογο αυτό είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό θέλουν να πουν: ότι δανεικά χωρίς όρους δεν υπάρχουν», πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Πηγή: iefimerida.gr –