Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Στα χέρια της αστυνομίας δυο επικίνδυνες συμμορίες – Οι αδίστακτοι κακοποιοί που δρούσαν και στην Πελοπόννησο

Δυο πολύ επικίνδυνες συμμορίες εξαρθρώθηκαν από την αστυνομία. Οι κακοποιοί βαριά οπλισμένοι είχαν ρημάξει περιοχές της Αττικής και είχαν στο στόχαστρο σπίτια και κοσμηματοπωλεία. Τα μέλη της μιας από τις δυο συμμορίες δεν δίσταζαν να βασανίσουν ακόμα και να κακοποιοήσουν σεξουαλικά τα θύματά τους. Το πόσο επικίνδυνοι ήταν οι αδίστακτοι κακοποιοί αποκαλύπτεται από τα όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση που έγινε σήμερα από την ελληνική αστυνομία.

Η συμμορία με τα καλάσνικοφ και την μάσκα

Η πρώτη σημμορία αποτελείτο από 5 άτομα τα οποία έκαναν ληστείες σε κοσμηματοπωλεία, αυτοκίνητα και σπίτια στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δρούσαν με πολύ οργανωμένο σχέδιο. Ορμητήριό τους ήταν το Ζεφύρι και ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ-πιστόλια) γεγονός που τους καθιστούσε πολύ επικίνδυνους. Τα μέλη της συμμορίας  απέφευγαν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα όταν έκαναν τις ληστείες. Συνελήφθησαν το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα έχουν εξιχνιαστεί 6 ληστείες και 6 κλοπές και διαρρήξεις.  Η συμμορία αποτελούνταν από έναν 27χρονο, έναν 29χρονο, δυο 33χρονοους και έναν 35χρονο.

Οι δράστες λήστευαν κυρίως κοσμηματοπωλεία με κλεμμένα αυτοκίνητα σε Αθήνα, Χαλκίδα και Τρίπολη. Επίσης, είχαν ληστέψει σούπερμαρκετ, σπίτια, ενώ είχαν κλέψει και ένα αυτοκίνητο σε έξοδο της Αττικής Οδού κατεβάζοντας τον οδηγό του.

Αρχηγός της ομάδας ήταν 33χρονος δραπέτης ο οποίος καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη, επέλεγε τους στόχους και τον ρόλο των μελών στην κάθε ληστεία, καθώς επίσης σχεδίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα δρούσαν. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζε και 29χρονος ο οποίος αναλάμβανε να βρει τα μέσα για να γίνουν οι ληστείες. Οι δράστες έβαζαν κλεμμένες πινακίδες στα κλεμμένα οχήματα, μιλούσαν με κωδικούς και δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ τα κινητά τους όσο έκαναν τις ληστείες.

Εκτός από τα κλασσικά μέσα για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιούσαν και μάσκα σιλικόνης, την οποία χρησιμοποιούσαν για να παραπλανούν τους υπαλλήλους των κοσμηματοπωλείων, προκειμένου να τους επιτρέψουν την είσοδο, από τις πόρτες ελεγχόμενης πρόσβασης.

Πως έμπαιναν στα κοσμηματοπωλεία

Τα μέλη του κυκλώματος επιχειρούσαν συνήθως σε ομάδες των τριών, τεσσάρων και πέντε ατόμων, ως εξής: αρχικά ένας έμπαινε στο κατάστημα, είτε φορώντας ειδική μάσκα σιλικόνης, είτε καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του με γυαλιά οράσεως. Αφού κατόρθωνε να πείσει τους υπαλλήλους να του ανοίξουν την πόρτα, στη συνέχεια έμπαιναν οι συνεργοί του, οι οποίοι με την απειλή όπλων έπαιρναν τα κοσμήματα από τις προθήκες και τα χρηματοκιβώτια των κοσμηματοπωλείων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε οικίες και οχήματα όσο και από την κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχεθήκαν:

  • πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov ,
  • (4) πιστόλια,
  • κυνηγετική καραμπίνα,
  • γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,
  • 6.165 ευρώ,
  • πλαστό Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,
  • πλαστή άδεια οδήγησης Ελληνικών Αρχών,
  • πλαστή Άδεια Διαμονής,
  • ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας,
  • ειδική μάσκα προσώπου σιλικόνης,
  • ρούχα και υλικά κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου,
  • μικροποσότητα κοκαΐνης και αποσπάσματα κάνναβης,
  • πλήθος κοσμημάτων και κινητών τηλεφώνων
  • αυτοκίνητο και διάφορες πινακίδες κυκλοφορίας.

Η λεία τους από τις ληστείες ξεπερνάει τις 800.000 ευρώ.

Η συμμορία που βασάνιζε και κακοποιούσε σεξουαλικά τα θύματά της

Στη δεύτερη υπόθεση, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής τα μέλη της συμμορίας μπούκαραν σε σπίτια και σε πολλές περιπτώσεις βασάνιζαν τους ιδιοκτήτες. Στις 20 Οκτωβρίου μετά από επιχείρηση σε καταυλισμούς της Δυτικής Αττικής, συνελήφθησαν επτά μέλη της σπείρας. Μέχρι στιγμής αποδείχθηκε ότι είχαν κάνει 10 ληστείες, 18 κλοπές και 2 απόπειρες δολοφονίας κατά αστυνομικών της ΔΙΑΣ. Συνελήφθησαν 7 άτομα και αναζητούνται μια γυναίκα και άλλοι συνεργοί τους.

Η συμμορία δρούσε εδώ και περίπου ένα χρόνο και μάλιστα «χτυπούσε» πρωί και μεσημέρι! Αφού έκαναν μια πρώτη έρευνα σε σπίτια που ήταν υποψήφιοι στόχοι, όταν έβλεπαν ότι ήταν ανοικτή κάποια πόρτα ή κάποιο παράθυρο, πάρκαραν κάπου απόμερα και μπούκαραν αιφνιδιαστικά. Αν ήταν μέσα οι ιδιοκτήτες δεν δίσταζαν να τους χτυπήσουν!

Αφού έψαχναν όλο το σπίτι έπαιρναν χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές. Πολλές φορές γνώριζαν ακόμα και την ηλικία των ιδιοκτητών και πριν κάνουν την ληστεία έπιαναν και κουβέντα τυχαία μαζί τους!  Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν η σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τα θύματά τους, κυρίως ηλικιωμένα άτομα και νεαρά κορίτσια, τους οποίους δε δίσταζαν να χτυπούν βάναυσα προκειμένου να τους αποκαλύψουν που είχαν χρήματα και άλλα αντικείμενα αξίας. Μάλιστα σε μία περίπτωση κακοποίησαν σεξουαλικά νεαρό θύμα τους.

Προσπάθησαν να σκοτώσουν αστυνομικούς

Στις περιπτώσεις που είχαν έρθει αντιμέτωποι με αστυνομικούς δεν σταματούσαν ποτέ και μάλιστα είχαν προσπαθήσει ακόμα και να εμβολίσουν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που τους καταδίωκαν.

www.newsit.gr