Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Στοιχεία σοκ: Μέσα σε δύο εβδομάδες 40.000 άνεργοι λόγω κορωνοϊού

Σε εφιάλτη για την αγορά εργασίας, εξελίσσεται ο κορονοιός. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει την απώλεια έως και 25 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Και στην Ελλάδα πάντως οι εξελίξεις δεν προιδεάζουν για αισιόδοξες προβλέψεις. Αντίθετα υπάρχει κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας σε μια περίοδο μάλιστα που παραδοσιακά υπάρχει αύξηση των θέσεων εργασίας λόγω και των εορτών του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του “ΟPEN” δεν έκρυψε τα λόγια του.

Χαρακτήρισε την κατάσταση “αποκαρδιωτική” καθώς όπως είπε έως χθες έχουν χαθεί 41.000 θέσεις εργασίας και ακόμα δεν έχει κλείσει ο μήνας.

“Η εικόνα σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνη είναι αποκαρδιωτική. Διότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης ήταν καλύτερο από το αντίστοιχο του 2019 και ξαφνικά μέσα στον Μάρτιο βλέπουμε μια τρομοκρατική εικόνα στον τομέα των απολύσεων η οποία δεν έχει προηγούμενο. Οι απολύσεις έφτασαν τις 41.000 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο μήνας” ανέφερε ο υπουργός Εργασίας καθιστώντας σαφές ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακόψει το “τσουνάμι” απώλειας θέσεων εργασίας με στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η κρίση και τι έκταση θα πάρει.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του “Capital.gr” ο κλάδος της εστίασης είναι αυτός που έχει υποστεί τα περισσότερα πλήγματα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος κλάδος δεν “τραυματίστηκε” τόσο ούτε κατά την περίοδο των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” ο χειρότερος Μάρτιος την μνημονιακή περίοδο ήταν το 2012 όταν χάθηκαν 7.564 θέσεις εργασίας. Το 2011 τον ίδιο μήνα είχαν χαθεί 7.419. Αντίθετα πέρυσι κατά τον ίδιο μήνα έγιναν 43.373 προσλήψεις. Ο Γιάννης Βρούτσης είχε πάντως χτυπήσει καμπανάκι πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή όταν αποκάλυψε ότι είναι ανέφικτο, υπό τις συνθήκες αυτές, να πέσει η ανεργία στο 15%.

www.thetoc.gr