Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Στο εδώλιο για τον ΧΑΔΑ της Πύλου – Τι έγινε στο νέο δικαστικό επεισόδιο

Ένα ακόμη επεισόδιο στις δικαστικές αίθουσες θα περιλαμβάνει η όλη υπόθεση που φέρνει στο εδώλιο Τατούλη-Καφαντάρη για την κατάσταση που παρουσιάστηκε στο ΧΑΔΑ της Πύλου. Η εικόνα με τη φωτιά τον Ιούνιο του 2014 και οι αναδεικνυόμενες παραβάσεις στη χωματερή που βρίσκεται στη θέση «Αγ. Νικόλαος» οδήγησαν τους δύο αυτοδιοικητικούς στο εδώλιο με φόντο τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Σήμερα, από την όλη διαδικασία απουσίαζε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος (βρισκόταν στην διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών στην Πύλο), ενώ έδωσε το παρών ο Περιφερειάρχης με τους συνεργάτες του.

Η συνέχεια στην υπόθεση περιελάμβανε την εξέταση μαρτύρων από την πλευρά του δήμου  με τους κυρίους Π. Καρνούσκο (Γ.Γ. του δήμου Πύλου-Νέστορος) και Π. Πετρόπουλο (αντιδήμαρχος) να σημειώνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

…πως δεν υπήρξε καύση απορριμμάτων ως ενέργεια από το δήμο, πως ζητούσαν με επίσημα έγγραφα απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς και δεν τις πήραν (όταν για… παράδειγμα ο χώρος ήταν κορεσμένος από τα σκουπιδοδέματα για το τι θα πράξουν), ενώ στην επιχειρηματολογία τους κατατέθηκε η εγκύκλιος 19, με την υποσημείωση πως ο δήμος δεν είχε άλλη αρμοδιότητα πέραν της αποκομιδής και εναπόθεσης απορριμμάτων στον χώρο της χωματερής. Παράλληλα, σημειώθηκε πως η αρμοδιότητα υπόδειξης λύσεων και απομάκρυνσης των σκουπιδοδεμάτων ανήκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πως η προγραμματική περιλάμβανε και την ίδια και πως είχε ευθύνη η Περιφέρεια για την κατάσταση, ενώ ο δήμος είχε προβεί και έργα στον χώρο…

Ακολούθησε η απολογία του Πέτρου Τατούλη με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να επικεντρώνει στο δίπτυχο ευθύνης «ΦΟΔΣΑ-δήμοι» σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση και να εστιάζει μεταξύ άλλων στα εξής:

…πως ανέλαβε το 2011 καθήκοντα με πάνω από 120 ΧΑΔΑ. Πως η Περιφέρεια δεν είχε καμία αρμοδιότητα περί διαχείρισης αλλά αυτή ανήκε στους ΦΟΔΣΑ και τους δήμους. Πως ήταν καταστροφική η τακτική που είχε ακολουθηθεί από τις δημοτικές αρχές στο παρελθόν. Πως η Περιφέρεια δεν ανέλαβε την αρμοδιότητα αλλά την ανάθεση έργου από τη Διυπουργική για να οδηγηθεί στην οριστική ολοκληρωμένη διαχείριση και το διαγωνισμό. Πως ακολούθησε και η ανάπλαση των ΧΑΔΑ. Πως δήμοι συνέχιζαν να χρησιμοποιούν κλειστές χωματερές… Πως ο ΦΟΔΣΑ έπρεπε να ελέγχει την κατάσταση εκεί… Πως οι δήμοι ήταν ενήμεροι για τα όσα προέβλεπε ο ΠΕΣΔΑ και πως η περιφέρεια δεν είχε καμία ευθύνη για την απομάκρυνση των σκουπιδοδεμάτων… και πως η συμμετοχή στην προγραμματική σύμβαση είχε να κάνει μόνο με την τεχνική της αναφορά για να αντιμετωπίζονται λειτουργικά προβλήματα.. Και πως δεν έχει καμία εμπλοκή, ευθύνη…

Η δίκη διεκόπη για τις 15 Ιουνίου και αναμένεται με ενδιαφέρον πλέον η θέση του Δ. Καφαντάρη και η απολογία του.