Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Συνταξιούχοι πολλαπλών ταχυτήτων – Σε «ομηρία» όσοι έχουν προσωπική διαφορά

Μπορεί οι συντάξεις να μην περικόπτονται ωστόσο τίθεται σε εφαρμογή ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου και όλοι οι συνταξιούχοι θα έχουν νέο ποσό σύνταξης και προσωπική διαφορά από τη 1η Ιανουαρίου γεγονός που οδηγεί σε συνταξιούχους πολλαπλών ταχυτήτων παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Επιπλέον οι παλαιοί συνταξιούχοι δηλαδή αυτοί που έχουν βγει στη σύνταξη με τις παλαιές διατάξεις μέχρι τις 12 Μαίου 2016 βρίσκονται σε ομηρία, καθώς σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ του Αλέξη Μητρόπουλου διατηρούνται σε ισχύ οι περικοπές για τα έτη 2020 -2022.

Με τη διάταξη νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή για να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τρίτη καταργούνται οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, τις επικουρικές και τα συγκαταβαλόμενα οικογενειακά επιδόματα. Διασώζεται επίσης η προσωπική διαφορά των νέων συνταξιούχων.

Παρόλα αυτά, από 1/1/2019 μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή ο μηχανισμός του επανυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος πρέπει να αποτυπώνεται και στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι δικαιούχοι πριν τα Χριστούγεννα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται συνταξιούχοι πολλών ταχυτήτων.

Η μία αφορά στις συντάξεις που διασώζονται γλιτώνουν τις μειώσεις έως 18% και διατηρούν την προσωπική διαφορά. Από την άλλη πλευρά η άλλη κατηγορία αφορά σε όσους κατέθεσαν ή θα καταθέσουν αίτηση  τον Μάιο του 2016 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, και οι οποίοι έχουν υποστεί ένα μέρος μείωσης, καθώς και όσοι κάνουν έξοδον μετά τον Ιανουάριο του 2019 όπου δεν έχουν καμία προσωπική διαφορά.

Σε ισχύ οι περικοπές το 2020 -2022

Την ίδια ώρα η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί  τα κόμματα να μην ψηφίσουν την τροπολογία της κυβέρνησης καθώς όπως αναφέρει εμπαίζουν τους συνταξιούχους. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση παγώνει τις περικοπές για το 2019 αλλά:

α.επανυπολογίζει όλες τις “παλαιές” συντάξεις!

β.γνωστοποιεί σε όλους τους συνταξιούχους το ύψος της προσωπικής διαφοράς!

γ.διατηρεί σε ισχύ τις περικοπές για τα έτη 2020-2022 με το νόμο του Μεσοπρόθεσμου (ν.4549/2018, σελ. 8672) !

Με την τροπολογία που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους δανειστές και φέρει μάλιστα τον βαρύγδουπο τίτλο “Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων”, εμπαίζει για άλλη μια φορά τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση, με το βλέμμα της στραμμένο στις εκλογές, παγώνει τις περικοπές που η ίδια ψήφισε (ν.4472/2017 άρθρα 1 και 2) προκειμένου από τις περικοπές των συντάξεων να χρηματοδοτήσει την πολιτική των συσσιτίων. Την ίδια στιγμή όμως:

α.επανυπολογίζει όλες τις “παλαιές” συντάξεις!

β.γνωστοποιεί σε όλους τους συνταξιούχους το ύψος της προσωπικής διαφοράς!

γ.διατηρεί σε ισχύ τις περικοπές για τα έτη 2020-2022 με το νόμο του Μεσοπρόθεσμου (ν.4549/2018, σελ. 8672) !

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί τα πολιτικά κόμματα να μην ψηφίσουν την τροπολογία τής κυβέρνησης και να μην νομιμοποιήσουν τον επανυπολογισμό-αναπροσαρμογή των “παλαιών” συντάξεων με την περικοπή στο μέλλον τής προσωπικής διαφοράς. Επιπλέον καλεί  την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να δώσουν δίκαιη και οριστική λύση στο μείζον αυτό ζήτημα για την ολοσχερή ακύρωση του μέτρου του επανυπολογισμού ΟΛΩΝ των συντάξεων (παλαιών και νέων, κύριων και επικουρικών).