Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Σύμβαση για ανάπλαση στην Ιατροπούλου από Σιδ. Σταθμού μέχρι Νέδοντος

Ο Δήμαρχος και ο νόμιμος εκπρόσωπος του αναδόχου υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, σύμβαση για την πραγματοποίηση του έργου «Ολοκλήρωση πεζοδρόμησης της οδού Ιατροπούλου, από οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού έως Νέδοντος». Το έργο αυτό κατακυρώθηκε κατόπιν διαγωνισμού στην Ικτίνος ΑΕ, που προσέφερε έκπτωση 44,71%, επί προϋπολογισμού μελέτης 200.000 ευρώ με το ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και από δημοτικούς πόρους.
Υπενθυμίζεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε πρόταση του Δήμου Καλαμάτας, με τίτλο «Ολοκλήρωση πεζοδρόμησης της οδού Ιατροπούλου από οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού έως Νέδοντος», την οποίαν υπήγαγε στο χρηματοδοτικό του πρόγραμμα με προϋπολογισμό ένταξης 120.000 €.
Μέσω της παρέμβασης αυτής, ο Δήμος Καλαμάτας θα προβεί στην ανάπλαση της οδού Ιατροπούλου από τη Σιδηροδρομικού Σταθμού μέχρι τη Νέδοντος, ώστε να ολοκληρωθεί η σύνδεση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με την Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου. Προβλέπεται να γίνει πλακόστρωση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αρχιτεκτονικό κάνναβο, υλικά και σχέδια, όπως στο υφιστάμενο πρώτο τμήμα της πεζοδρόμησης, διατηρώντας έτσι την ομοιομορφία για λόγους καθαρά αισθητικούς. Έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην δημιουργία χώρων πρασίνου, με την τοποθέτηση ψηλών δέντρων – αυτή τη φορά σε διάταξη εναλλάξ και «ζιγκ – ζαγκ» σε σχέση με τον άξονα του πεζόδρομου – και σε διαφορετική φιλοσοφία, σε σχέση με την γραμμική διάταξη, στην οποίαν έχουν ήδη τοποθετηθεί τα δέντρα στο κέντρο του πεζόδρομου, στο πρώτο τμήμα της Ιατροπούλου.
Η πρόταση προβλέπει ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών πλάτους 3,50 μέτρων, αλλά συγχρόνως επιτρέπει σε οχήματα κοινής ωφελείας και εκτάκτου ανάγκης να διέρχονται όταν αυτό είναι αναγκαίο. Για την ασφαλή διακίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών θα κατασκευασθεί οδηγός όδευσης τυφλών.
Η πεζοδρόμηση της οδού Ιατροπούλου συνοδεύεται από την κατασκευή διαβάσεων πεζών στην αρχή και το τέλος της ανάπλασης (στις οδούς Νέδοντος και Σιδηροδρομικού Σταθμού) και στη συμβολή της με την οδό Χρυσάνθου Παγώνη, καθώς και τη συναρμογή του πεζοδρόμου της Ιατροπούλου με την οδό Χρυσάνθου Παγώνη.