Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Σύψας πανηγύρια: Πολλά μέλη της επιτροπής φωνάζουν ήδη να τα απαγορεύσουμε – Στο τραπέζι νέα μέτρα

Την ανησυχία του για τον συνωστισμό που επικρατεί στα πανηγύρια εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ο οποίος τόνισε ότι το σενάριο της απαγόρευσης βρίσκεται στο τραπέζι ενώ πολλά από τα μέλη της επιτροπής εκφράζουν ανοιχτά την άποψη ότι πρέπει άμεσα να απαγορευτούν.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι «φοβόμαστε τι θα γίνει στο τέλος του Ιουλίου» αναφορικά με τις επιδημιολογικές καμπύλες. Ανέφερε την ανησυχία που υπάρχει από τα αυξημένα κρούσματα τα οποία είναι εισαγόμενα. Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στην αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων που παρατηρήθηκε χθες, σημειώνοντας ότι και αυτή δημιουργεί ανησυχία.

Επέμεινες στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σερβία που όπως είπε, το νέο ξέσπασμα φαίνεται να προήλθε από ποδοσφαιρικό αγώνα. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, υπάρχουν προτάσεις για απαγόρευση των πανηγυριών στην Ελλάδα αργότερα το καλοκαίρι, υπό τον φόβο συνωστισμού, ωστόσο, αναγνώρισε το πλήγμα που θα σημάνει κάτι τέτοιο και απηύθυνε έκκληση για τήρηση των αποστάσεων. Παρότρυνε τους επαγγελματίες ακόμα και στην περίπτωση των πανηγυριών να φροντίσουν ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει χθες, Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, πως υπάρχουν 41 νέα κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3772, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. Από αυτά, 990 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1969 (52.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Εννιά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

  • έντεκα (11) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • δεκαπέντε (15) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • εννέα (9) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,
  • δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Θετικοί στον κορονοϊό ακόμα 7 Σέρβοι τουρίστες στο Πευκί της Εύβοιας

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στο Πευκί της Εύβοιας καθώς από τα 45 δείγματα που είχαν ληφθεί από Σέρβους τουρίστες τα 7 βρέθηκαν θετικά. Έτσι μαζί με τη 38χρονη που ανιχνεύθηκε στον Προμαχώνα, 8 Σέρβοι τουρίστες είναι θετικοί στον ιό αν και τελείως ασυμπτωματικοί. Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν την ιχνηλάτηση των επαφών στην περιοχή και όπου χρειαστεί θα ληφθούν νέα δείγματα ενώ όσα περιστατικά κριθούν ύποπτα θα μπουν σε περιορισμό μέχρι τη στιγμή που θα βγουν τα αποτελέσματα.
Πηγή:flash.gr