Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

“Ταμείο” για φόρους και τέλη ύψους 2,3 δις ευρώ μέχρι την Τρίτη

Ενισχυμένος είναι ο λογαριασμός του τελευταίου μήνα του 2019 ο οποίος μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας και τις δόσεις της ρύθμισης των 120 δόσεων φτάνουν τα 2,3 δις ευρώ .

Όσοι αποφασίσουν ότι δεν αξίζει το κόπο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας γιατί δε χρειάζονται τόσο πολύ το αυτοκίνητό τους υα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε το αργότερο μέχρι και την Τρίτη 31 του μήνα να παραδώσουν πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας . Τούτο διότι αν μείνουν απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας μετά το τέλος της προθεσμίας πληρωμής τους το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσουν είναι ίσο με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Άλλη μια υποχρέωση για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 504 εκ ευρώ . Η ολική αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα ολοκληρωθεί με την Πέμπτη δόση που θα πρέπει να πληρωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει καταβάλλουν μέχρι και την Τρίτη περίπου 550 εκ ευρώ το ποσό που αντιστοιχεί στην πέμπτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις .

Επίσης θα πρέπει αν υπολογίζονται στα 50 με 70 εκ ευρώ οι δόσεις που θα καταβληθούν μέσα από την νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα η οποία τρέχει στην ουσία από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και από παλαιότερες αντίστοιχες ρυθμίσεις ( πχ την δήλωση των 100 δόσεων του 2015 ) .

Βεβαίως στο συνολικό λογαριασμό δεν υπολογίζονται και οι δόσεις που έχουν οι επιχειρήσεις μέσω της δεύτερης ρύθμισης των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία . Άρα μια επιχείρηση σε αυτήν την φάση μπορεί να πληρώνει τα τρέχοντα ( φόρο εισοδήματος , ΕΝΦΙΑ ασφαλιστικές εισφορές ) μαζί με τις δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές .

Οδηγίες για εύκολη εξόφληση

Καλό θα είναι όσοι δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις να το κάνουν το συντομότερο δυνατό και ηλεκτρονικά . Δηάδη με την πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή έσω ηλεκτρονικής τραπεζικής . Η ΑΑΔΕ δίνει την δυνατότητα εξόφλησης και απευθείας από την μερίδα του φορολογούμενου , με την χρήση πιστωτικής κάρτας . Αυτή η μέθοδος είναι η πιο γρήγορη αφού η χρέωση στην κάρτα γίνεται αμέσως . Ωστόσο χάνεται η δυννατότητα του φορολογούμενου να επωφεληθεί από τις προσφορές των τραπεζών για 12μηνη άτοκη εξόφληση φόρων .

Η μέθοδος της πληρωμής στα γκισέ των τραπεζών εκτός από κουραστική ( αφού τις τλευεταίες ημέρες του χρόνου μαζεύονται στις Τράπεζες ) θα είναι και δαπανηρή . Τούτο διότι η κάθε εμπορική τράπεζα έχει θεσπίσει έξοδο αποπληρωμής τα οποία κυμαίνονται από 3 έως και 6 ευρώ σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τις συναλλαγές στο ταμείο .

Η μη πληρωμή κάποιας φορολογικής υποχρέωσης εντός της προθεσμίας συνεπάγεται προσαυξήσεις που ξεκινούν από 0,73% για κάθε δόσεις και μετά τους τρείς μήνες μια συνλική προσαύξηση της τάξης του 10 % .

www.news247.gr