Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας κρίνεται σκόπιμο όπως οι εκμεταλλευτές επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος αυξήσουν των μέτρα υγιεινής που λαμβάνουν στις επιχειρήσεις τους.

Ειδικότερα οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών είναι υποχρεωμένοι:

  • Να εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής σε όλα τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης και προσφοράς προς πώληση ή διάθεσης αυτών με ή και ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών.
  • Να διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων που παράγουν ή διαχειρίζονται.
  • Να φροντίζουν για τα προγράμματα καθαρισμού – απολύμανσης των χώρων της επιχείρησής τους καθώς και την υγιεινή του προσωπικού.
  • Να αναρτήσουν στην είσοδο των αποχωρητηρίων πελατών και προσωπικού οδηγίες για την ορθή πλύσης των χεριών (ενδεικτικό υπόδειγμα στο τέλος της ανακοίνωσης). Να μεριμνούν ώστε στους χώρους των αποχωρητηρίων να υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα για το πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών (υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης κ.λπ.).
  • Να γίνεται συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων της επιχείρησης.
  • Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια, τα οποία θα πρέπει να απορρίπτονται αμέσως μετά τη χρήση τους. Επισημαίνεται ότι η χρήση γαντιών δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής για την προάσπιση της υγείας είναι υποχρέωση όλων μας.