Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Τα δάνεια θα τα πάρουν μόνο οι μεγάλοι;

Εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ότι θα δώσει η κυβέρνηση για τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες σε μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Άδ. Γεωργιάδης, οι τράπεζες θα παίρνουν κρατικές εγγυήσεις στο 80% του δανείου που θα χορηγούν και οι δανειολήπτες θα μπορούν να ζητούν το 25% του τζίρου τους.

Όλα αυτά ακούγονται ως ιδανική, μαγική λύση για την εύκολη δανειοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, για να ανοίξουν για όλους τα ταμεία των τραπεζών.

Στην πράξη, όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι ιδανικά μόνο για λίγους, αν ισχύσει ότι θα είναι κοινό για όλους το ταμείο των 2 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων.

Αν είναι κοινό το ταμείο των κρατικών εγγυήσεων, τη μερίδα του λέοντος από τα δάνεια θα πάρουν οι 100, 200 μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μικρές και οι μεσαίες θα πάρουν ψίχουλα! Όποιος προλάβει δηλαδή από τις υπόλοιπες.

Το σενάριο αυτό αν βγει, θα είναι εφιαλτικό για την αγορά, για την βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Των επιχειρήσεων που αν δεν κρατηθούν στη ζωή, θα έχουμε τσουνάμι ανεργίας!

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι σίγουρα ο στόχος της κυβέρνησης, όπως αποδεικνύουν οι μέχρι σήμερα οι επιλογές που έχουν γίνει. Ο μαραθώνιος που κάνει, όμως, την οδηγούν σε γρήγορες αποφάσεις που ορισμένες εξ αυτών δεν έχουν μελετηθεί σε όλο το βάθος τους.

Όπως η τωρινή, με τις κρατικές εγγυήσεις που κρύβει μια μεγάλη παγίδα. Την παγίδα αυτή πρέπει να τη δει ο αρμόδιος υπουργός κ. Γεωργιάδης και να τη βγάλει από το νέο και μεγάλο δρόμο που άνοιξε για τις δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις.

Για να βγει η παγίδα, πρέπει να γίνουν δύο λογαριασμοί για τις κρατικές εγγυήσεις με συγκεκριμένα ποσά για τη κάθε κατηγορία επιχειρήσεων. Η μία κατηγορία για τις μικρές και μεσαίες. Η άλλη για τις μεγάλες.

Το μεγαλύτερο μέρος, μάλιστα, από τα 2 δισ. ευρώ των εγγυήσεων πρέπει να δοθούν για δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και έχουν προβλήματα στις σχέσεις τους με τις τράπεζες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τον τρόπο τους, έχουν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης.

Ο υπουργός κ. Γεωργιάδης πρέπει να τρέξει να προλάβει πριν γίνει ανεπανόρθωτο κακό στην αγορά. Ο κ. Γεωργιάδης προέρχεται από τον κόσμο των επιχειρήσεων και ειδικότερα των μικρομεσαίων, καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

του Γιάννη Τασσιόπουλου από το www.xrimaonline.gr